Biblioteca tecuceană, cu sprijinul Primăriei, a organizat miercuri, 7 aprilie 2021, la Galeria „Helios”, o dublă lansare de carte, respectiv volumul „Personalități umbrăreștene de ieri și de azi” – autori preot drd. Toderiță Rusu și profesor Rozalia Dorina Rusu și volumul „Între flori și groapa cu lei – jurnal de amintiri” – de preot doctor Ionel Rusu.
Deschizând evenimentul, managerul bibliotecii, Daniela Grigoraș, ne prezintă pentru început pe cei doi frați preoți Rusu, care au aceeași vocație dublă, de a propovădui credința dar și iubirea față de literatură și istoria patriei, aplecându-se mai mult spre istoria locală. Și pentru că am avut în fața noastră doi frați preoți, manifestarea a debutat cu o rugăciune și o binecuvântare pentru Bibliotecă și pentru toți participanții la eveniment.
A fost apoi invitată să vorbească despre prima carte, „Personalități umbrăreștene de ieri și de azi”, profesoara Monica Babeș de la școala din Umbrărești, care i-a crescut și format pe cei doi frați gemeni, preoții Rusu. Această carte apare în format 25 x 17, are 214 pagini și este realizată la Editura „Electra” din București. Vorbitoarea remarcă la această lucrare, aportul deosebit al prof. istoric Ion T. Sion, alături de abundența și multitudinea de documente, oprindu-se în special la obârșia numelui – Umbrărești, care se pare că vine de la cuvintele umbră, umbrar, mai precis de la umbra codrilor ce acoperă acest frumos ținut al Moldovei. Ni se repetă că cei doi frați sunt foști elevi ai școlii din localitate și în lucrările lor pomenesc mereu de profesorii și învățătorii școlii care i-au educat și format. Cartea se adresează tuturor iubitorilor de literatură și istorie scoțând la iveală realizările acestei frumoase așezări. E necesar, se spune, să păstrăm mereu trecutul și prezentul acestor locuri. „Îi felicit încă odată pe distinșii autori pentru această carte”, a încheiat profesoara Babeș.
Din cartea respectivă, mai exact în capitolul III, remarcăm materiale despre domnitorul Ștefan Cel Mare, despre domnitorul Gh. Duca, logofătul Manolache, Vasile Teleoacă – învățător, directorul învățător Nicolae Grigoraș, profesorul și istoricul Ion T. Sion – despre care aflăm că, în anul 2016, Consiliul local a aprobat înființarea Muzeului „Ion T. Sion”, profesoara Monica Babeș, profesor Doru Parascan, gen. prof. univ. doc. ing. Ghiță Bârsan, col. M. Păduraru și alții.
Invitat să ia cuvântul, autorul preot Toderiță Rusu începe prin a expune greutățile pe care le-a întâmpinat în realizarea acestei cărți la editură, pentru că mulți doreau ca anumite documente să nu vadă lumina tiparului.
Autorul remarcă și faptul că azi trebuie scris cât mai coincis pentru că cititorul nu mai are timpul necesar pentru lectură, pentru a se documenta mai exact.
„Totuși, am dorit ca această lucrare să fie un material interesant pentru toți cititorii și mulțumesc pentru această realizare în primul rând regretatului istoric Ion T. Sion pentru atenția prin care și-a rânduit documentele istorice. Mulțumesc și echipei de tineri informaticieni care m-a sprijinit în realizarea lucrărilor care sunt sigur că le va fi necesară multor consăteni și nu numai. Aduc mulțumiri vechiului primar Paraschiv Stoica dar și actualului edil, Ionel Stratulat pentru sprijinul acordat”.
A urmat un moment muzical, mai exact cu muzică populară oferit de interpreta Niculina Gherghelău Mitria din Umbrărești de loc, acum la un ansamblu în Brăila și care a interpretat câteva frumoase piese cântând Umbrăreștiul drag. În încheiere, solista a mulțumit pentru invitație dar și publicului prezent spunând: „Astăzi sunt ceea ce sunt numai datorită dvs și mă închin în fața voastră”.
Cea de a doua carte, intitulată „Între flori și groapă cu lei – jurnal de călătorie” – de preot Ionel Rusu, a fost prezentată la început de prof. Eleonora Stamate, de fapt și autoarea prefaței intitulate „Un prozator bate la porțile universului”.
Se arată că această carte, în format 20 x 14, este realizată la Editura Printech din București și are un număr de 206 pagini. Prof. Stamate lecturează câteva fraze din prefața ce îi aparține după care ne spune că îi cunoaște pe cei doi frați gemeni de la Umbrăreșți unde a încercat să constituie și un Cenaclu literar. Despre preot Toderiță Rusu ne spune că i-a publicat în revista pe care o conduce un material despre Dimitrie Cantemir, iar preotul Ionel Rusu apare cu un material chiar în ultimul număr al revistei, nr. 59. Despre Ionel Rusu ne spune că este vorbitor de limba italiană și greacă, aplecându-se mai mult asupra învățăturilor părintelui C. Galeriu. Încheie amintind că anul acesta este dedicat Diasporei.
Tot despre această a două carte a vorbit foarte frumos și prof. Elvira Alexandrescu de la CN „Costache Negri” din Galați, care a început prin a spune că o leagă o prietenie sinceră și adevărată de cei doi frați preoți-literați, Ionel activând în orașul Galați: „Am rămas impresionată de cultura acestora, am și fost în comuna Umbrărești și am rămas profund impresionată și de frumusețea acestor locuri, eu venind din zona Brătenilor. Comuna Umbrărești, vecină cu Ivești, încă simte mirosul frumoaselor poezii ale lui Ștefan Petică. Personal, citesc absolut tot ce scriu cei doi frați, în special Ionel, pentru că el reușește să vorbească și să scrie foarte frumos. Multe din materialele acestuia, le-am citit și în revista <Școala Gălățeană>, condusă de prof. tecucean Ghiță Nazare. Din toate scrierile părintelui Ionel Rusu și mai ales din această carte emană frumusețea copilăriei, a tinereții și, în special, a vieții”, a încheiat prof. Alexandrescu.
Invitat să ia cuvântul, preotul Ionel Rusu începe prin a ne spune că a moștenit de la profesorii de literatură și de istorie de la Umbrărești pasiunea pentru litere și istorie, mai ales istoria locală. „Reproduc mereu cu mare plăcere cuvintele părintelui Galeriu – <Nu suntem nici de lăudat, nu suntem nici de aruncat, suntem ceea ce suntem>.”
Despre cartea realizată, ne spune că o consideră un produs al pandemiei, pentru că a fost realizată în perioada în care a avut mai mult timp să se oprească la amintirile copilăriei. „Iubesc totul din jurul meu, oamenii și totul ce ne înconjoară și dacă ar trebui să spun și ce nu iubesc aș spune <pe ignoranți, pe uitucii nerecunoscători și pe leneși>. Mi-am amintit cu drag frumoșii ani ai copilăriei, adică un fel de Ion Creangă dar mă consider doar o mică crenguță. În cartea mea, am zburat peste tot, copilărie, adolescență, viață, la fel ca un avion și am ajuns apoi la destinație – la viața de zi cu zi. Așa cum am spus și scris, am umblat mult în lume dar, repet cu drag – Nicăieri nu-i ca acasă! Revin la carte, pentru că am vorbit până acum de prima parte a titlului, adică <între flori> și mă opresc la partea a doua – groapa cu lei, unde spun greutățile vieții pe care trebuie uneori să le întâmpinăm. Dar, important este întotdeauna, atunci când cazi, să știi să te ridici. Din viață, să nu uităm, nimic nu e întâmplător. Toate, au rostul lor”, a încheiat părintele Ionel Rusu.
A luat apoi cuvântul avocata Biatrice Olimpia Martis, reporter la postul Expres TV, realizatoare a emisiunii „Matinalul de seară”, tecuceancă, fostă elevă a Școlii „Elena Doamna”, care a apreciat calitatea și valoarea celor doi frați preoți, în special părintele Ionel Rusu participând la numeroase emisiuni destinate gălățenilor. Să amintim și faptul că părintele Toderiță lucrează în București. Av. Martis ne-a prezentat-o și pe Antonela Crudu – președinte al Asociației „Danubiana” Galați.
În final, cei doi autori au oferit celor doritori cărți cu autografe. Am asistat la un eveniment foarte bine organizat, cu respectarea tuturor normelor impuse.
Iancu Aizic