Precizări privind lucrările ce se efectuează pe strada Cuza Vodă Tecuci – Foto

 

Datorită faptului că multe persoane acuză starea deplorabilă a străzii Cuza Vodă, am solicitat șefului de la  Serviciul Investiții din cadrul Primăriei Tecuci un punct de vedere, pentru a afla care este stadiul lucrărilor și ceea ce se întâmplă pe această stradă intens circulată.

Astfel, Dan Trifan, a explicat pe înțelesul tuturor care este motivul întârzierii asfaltării.

Se montează conducta de refulare și conducta de apă care este veche de peste 20 de ani

„DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervențiilor) a fost elaborat pentru tot tronsonul de drum judeţean, care este atât în administrarea Municipiului Tecuci, cât şi în administrarea Consiliului Judeţean. Asta înseamnă de la rondul din centru şi până la intrarea în Matca. Din această documentaţie s-a întocmit un proiect şi s-a executat partea de la Podul Rateş către Matca, pe zonele de intravilan administrate de noi. Restul au fost executate de către Consiliul Judeţean.

 Ulterior s-a întocmit proiect tehnic pentru zona dintre podul de peste Rateş până la str. Unirii, aici în centru, cu modernizarea drumului. Modernizarea drumului constă în: infrastructură, s-a scos un strat de aproape 40 – 50 cm de infrastructură veche şi s-au pus straturi succesive de balast şi piatră spartă. S-a compactat peste iarnă, dar nu s-a pus problema la momentul respectiv, deşi cei de la Apă Canal cunoşteau situaţia foarte bine, că această conductă de apă pe care noi o înlocuim acum este ieşită din uz, (a fost înlocuită prin 1998 – 2000 cu o conductă din oţel). Branşamentele au fost la suprafaţă, la momentul respectiv, nu au fost făcute sub adâncimea de îngheţ. Erau deja probleme pe perioada de iarnă, în iernile grele, dar cei de la Apă Canal n-au spus niciodată că vor să înlocuiască.

Ulterior începerii lucrării de drum, dl. primar s-a deplasat la Galaţi, a discutat cu directorul Gelu Stan şi s-au pus de acord ca noi să înlocuim această coloană de apă, doar coloana, iar dumnealor să facă branşamentele. Până la urmă banii pentru apă îi încasează ei, nu îi încasăm noi. S-a întocmit proiect tehnic pentru înlocuirea conductei de apă, s-a atribuit, iar acum se lucrează.

În paralel cu înlocuirea coloanei de apă şi cu branşamentele, cei de la Rotary, pe proiectul european pe care îl au, montează coloana de refulare, canalizarea, de la Matca către Staţia de epurare. Noi lucrăm acum în paralel, pe acelaşi amplasament se montează şi conducta de refulare şi conducta de apă.

Având în vedere că e strada cum e şi e circulaţie, o să mergem pe tronsoane. După ce se finalizează vom trece la aşternerea stratului de binder şi a celui de uzură. Este ceva de durată”.

Discuții constructive între primar, constructor, Poliție 

„Săptămâna trecută am avut discuţii cu primarul Lucian Costin şi cu Costache Catană de la Poliţia Rutieră, am discutat şi cu constructorul. Având în vedere că pe tronsonul de la intersecţie cu Oborul şi până la podul de peste Rateş lucrarea e terminată, deci acolo nu se va mai interveni, să venim cu asfaltul, cu stratul de binder, inclusiv pe Plt. Stoicescu. Pe latura dinspre nord a străzii Plt. Stoicescu avem lucrarea pe PNDL, care nu e finalizată, mai avem stratul de binder şi stratul de uzură.

 Putem face legătura cu Plt. Stoicescu şi cu Petru Rareş, ca în momentul în care lucrăm pe aceste tronsoane la racorduri să deviem circulaţia pe acolo şi să facem sensuri unice. Petru Rareş de dus spre Matca, de la intersecţie cu Plugului şi Plt. Stoicescu de întors. Altfel nu putem lucra.

Pe partea stângă cum te duci spre Matca, branşamentele sunt scurte, undeva la 6 m, iar partea care rămâne în dreapta se poate circula pe două sensuri, dar în momentul în care o să intrăm să facem branşamentele pe partea lungă, o să blocăm tronsonul”.

Întrebat fiind dacă constructorul ar putea face lucrări și în ture de noapte, dacă tot s-a încălzit și nu e circulat tronsonul de drum, șeful serviciul răspunde:

„Când e vorba de săpături şi de şanţuri nimeni nu îşi asumă să lucreze noaptea şi mai ales cu utilaje şi cu oameni. Plus că n-au posibilitate să lucreze în două schimburi. Brialbet mai au lucrări. Şi cele din Satu Nou tot ei le fac.

Probabil că peste o săptămână, sau două, o să dăm ordin de începere a lucrărilor în Aleea Ştrandului. Mai mult decât atât nu se poate înainta. E şi tehnologia de aşa manieră. Coloana asta nu mai e din oţel, e din plastic, PEHD, ele sunt la o anumită lungime şi vin îmbinate. Îmbinarea se face la cald şi durează câteva ore până ce se întăreşte soluţia respectivă.

Nu se poate să ai o stradă bună până ce nu lucrezi pe ea. Tehnologia în sine nu-ţi dă voie. Dacă nu laşi straturile de agregate să se compacteze, în timp o să fie toată strada vălurită.

Au intrat gazele de două ori, au pus două conducte. Au lucrat două firme şi au montat gazul, am avut foarte multe intervenţii la conducta de canalizare, pentru că s-a lucrat pe timp neprielnic atunci când s-a pus canalizarea, iarna pe ninsoare, cu apa la suprafaţă. Am avut multe avarii şi tot s-a cârpit, dar să poţi să faci o lucrare cap-coadă şi să dureze în timp măcar 10 ani de zile trebuie să o faci ca lumea. Degeaba bagi banii.

Primarul actual nu are aceeaşi mentalitate ca fostul. Când faci o stradă trebuie să te gândești: am gaze, am apă, am canalizare, sunt toate în regulă, o asfaltez. Nu sunt în regulă, nu o asfaltez”.