Colocviul pe tema „Uniunea Europeană, între economie și ideologie”

 

Casa de cultură a municipiului Tecuci în colaborare cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” au organizat marți, 11 mai, în sala Studio, un interesant colocviu cu tema „Uniunea Europeană  între economie și ideologie”.

Se cunoaște faptul că Ziua Europei este o sărbătoare a păcii și unității în Europa. De altfel, sunt două date de sărbătorire ale acestui eveniment, respectiv 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 Mai pentru Uniunea Europeană. Ziua Consiliului Europei a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 1949, iar cea a Uniunii Europeană începând cu anul 1951. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca o sărbătoare oficială începând din octombrie 2008.

Manifestarea de față a fost deschisă de referentul Casei de cultură, Dan Vîță, acum pe post de moderator al evenimentului. Ne spune câteva cuvinte despre importanța acestei sărbători pornind chiar de la analiza cuvântului Euro – adică ceva larg, cuprinzător, continuând prin a zice că toți doresc o Europa pașnică. Se amintește în continuare de Uniunea Europeană a Cărbunelui și Oțelului punctând anul 1992 ca an de naștere oficială a Uniunii Europene. În continuare, s-a urmărit un material video cu academicianul Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române, vorbind despre importanța Uniunii Europene și despre cele 28 de țări ce o alcătuiesc, România situându-se pe locul 6. O uniune ce cuprinde peste 445 milioane locuitori, cu peste 4 milioane km pătrați și unde se vorbesc în jur de 20 de limbi.

Primul care a luat cuvântul pentru a vorbi despre Europa a fost profesorul Mihail Pohrib vorbind despre încercările de creare a Uniunii Europene, după care profesorul Ovidiu Vrabie în cuvântul său a ținut să menționeze faptul că după anul 1989 România a fost condusă de politicieni de rangul doi iar pentru noi, pentru România, Uniunea Europeană este „un rău necesar”. Aceasta pentru că în ultimul timp, România a devenit o țară doar de desfacere, nu și de producție.  Încheie prin a ne vorbi despre demnitatea țării noastre, de românismul și onoarea ce o poartă, fiind un partizan al rămânerii României în Uniunea Europeană, admirând demnitatea, mândria și orizontalitatea poporului dac: „Afirm cu tărie că mă mândresc cu faptul că sunt român, moldovean și mai ales, tecucean”.

 Daniel Dojan, managerul Muzeului, a făcut un interesant portret al marelui om de cultură Alcide De Gasperi, unul din cei mai mari oameni politici ai secolului XX, 3 aprilie 1881 – 19 august 1954, trecut prin multe încercări, dar în ultimii 14 ani fiind conducătorul Bibliotecii Vaticanului.

Profesor doctor Cezar Ungan ne-a prezentat o viziune democratică a situației de azi a Europei, considerându-se un mare optimist. Ne vorbește și ne prezintă pliante despre situația pe ani a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului dar și cu Evoluțiile paralele  în procesul integrării europene.

 Trecându-se la discuții, referitor la pătrunderea puternică în Europa, chiar dominantă a limbii engleze, prof. Vladimir Radu, consilier al Comisiei de cultură a Consiliului local, amintește și de intenția de creare a limbii Esperanto, o încercare însă nereușită.

Prof. Mihail Pohrib mai vorbește de pătrunderea monedei Euro, pornind chiar de la denumirea acesteia.

 Consemnăm participarea la acest eveniment a unui colectiv de elevi de la CNSH dar și a unui colectiv de la Biblioteca Municipală „Ștefan Petică”, condus de managerul unității, Daniela Grigoraș.

A fost o activitate care și-a atins pe deplin scopul dorit.

 

Iancu Aizic