Marele poet Mihai Eminescu sărbătorit de Clubul Elevilor din Tecuci – Foto

 

Clubul Elevilor Tecuci, fostă casă a pionierilor, își continuă cu mult succes activitățile. Aici își desfășoară activitatea circa 600 de elevi din Tecuci și împrejurimi, prin cercurile de muzică instrumentală, desen, dansuri sau cultură și civilizație. Coordonatori de cercuri sunt Alexandra Manolache, cea care aduce Tecuciului multe premii la pian, Alina Popovici, Nicoleta Chiscop și Alina Rus, cea care continuă activitatea iscusitului Ioniță Bebea.

În 15 iunie 2021, Clubul avea programat un spectacol dedicat marelui poet, dar, din cauza condițiilor atmosferice, manifestarea, realizată de Nicoleta Chiscop, sprijinită de celelalte colege, s-a mutat în sala Studio a Casei de cultură.

Manifestarea a fost deschisă de realizatoarea Nicoleta Chiscop, care, după ce a avut o scurtă și interesantă prezentare a marelui poet, l-a invitat la microfon pe prof. Vladimir Radu, președintele comisiei de cultură. Acesta a făcut o prezentare a vieții și activității poetului, rezumându-se la legătura marelui poet cu scriitorul tecucean Nicolae Petrașcu, fratele marelui pictor Gheorghe Petrașcu. Amintește de cartea scoasă de acesta la doar trei ani după moartea marelui poet, dar și de reeditarea realizată de vorbitor cu sprijinul profesorului tecucean Ștefan Andronache. Punând retoric întrebarea „Dar cine este Eminescu?”, prof. Radu ne spune cum a fost poetul caracterizat de mari valori ale literaturii noastre: Vlahuță, Caragiale, Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi și alții, vorbind apoi și de ediția de carte a lui Eminescu apărută în anul 1883.

În continuare, eleva Alesia Popa ne-a prezentat piesa „Pe lângă plopii fără soț”, după care a fost invitat la microfon un dascăl iubitor de Limba Română și care descoperă mereu noi talente literare, profesoara Ecaterina Jalbă de la Școala „Iorgu Iordan” din Tecuci.

Profesoara a început cu explicarea numerologică a cifrei 15, de mare importanță, descoperind la poetul Eminescu, pe lângă alte calități, încă trei, respectiv focul și pasiunea, faptul că opera mustește de credință și dragostea acestuia față de natură înconjurătoare.

Ne prezintă apoi o fostă elevă a școlii, de care se mândrește, interpreta Ana Andrei, pe care o consideră o „Ana a lui Manole”. Au urmat câțiva elevi ai școlii „Iorgu Iordan” cu creații proprii dedicate marelui poet: Giulia Buda, Andra Meleșcanu, Gabriela Manole, Raluca Ionașc, Rebeca Buduca, dar și alții care și-au exprimat, în versuri, dragostea față de Eminescu.

 A urmat un alt dascăl iubitor de Limba Română, profesoara Corina Olaru de la CNCH, care, după ce amintește de faptul că „aici, la Casa de cultură funcționează un Cenaclu literar bine cunoscut și care, de multe ori vine și la Colegiu nostru, de această dată colegiu a venit la cenaclu”.  Am ascultat astfel recitând elevii:  Andreea Munteanu, Marcela Oprea, Rareș Năstase, Andrei Dimofte, urmați de solista Ana Andrei cu piesa „Pe lângă plopii fără soț”.

Liceul tehnologic „Elena Caragiani” s-a prezentat cu profesoara Simona Masgras care, prin cei nouă elevi ai liceului, ne-a prezentat poezii din creația marelui nostru poet.

O idee foarte inspirată a realizatoarei Nicoleta Chiscop a constituit-o realizarea unui interviu imaginar cu marele poet, unde reporterul care a pus întrebările a fost Darius Chiriac, iar Eminescu – Adriana Crăciun, la întrebări, Eminescu răspunzând cu strofe din poeziile lui.

Școala „Anghel Rugină” a fost reprezentată de profesoara Liliana Sima și elevele Maria Bejan și Maria Groza. De la acest spectacol nu putea lipsi profesoara Ramona Șonu, director la Școala „Alexei Mateevici” Movileni cu o grupă de elevi, în timp ce Școala „Ștefan O. Iosif” a fost reprezentată de profesoara Isabela Munteanu cu alți elevi ai școlii.

 La sfârșit, profesorii care s-au ocupat de prestația din școli a elevilor au primit atenții din partea organizatorilor, iar elevii au primit diplome, toate din fondurile proprii ale Clubului Elevilor.

O acțiune foarte bine concepută și realizată. Felicitări pentru această inițiativă!

 

Iancu Aizic