Marți 13 – Ziua Informării Preventive

Multe persoane asociază ziua de marți, numărul 13 și pisica neagră cu ghinionul. Noi credem că „ghinionul” poate fi prevenit.

Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă vă informați la timp și să știți cum să acționați corect. Este pentru binele dv. și al familiei dacă identificați potențialele pericole, vă însușiți și aplicați măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.

Începând cu anul 2011, IGSU s-a raliat iniţiativei desfășurată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi – 13 este marcată Ziua informării Preventive.

Derulată sub sloganul „Acasă în siguranță”, activitatea urmărește conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuința proprie, cât și ce i-ar putea salva pe timpul nopții în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuințelor cu detectoare de fum autonome și stingătoare de incendiu).

Campaniile derulate urmăresc implementarea obiectivelor parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă” încheiat între IGSU şi E.ON, respectiv Delgaz Grid, orientate spre dezvoltarea comportamentului preventiv şi a atitudinii proactive în rândul comunităţii, în special pentru reducerea semnificativă a numărului victimelor în cazul incendiilor la locuințe și altor situații de urgență.

De asemenea, mâine, marți 13 iulie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Galați, derulează activități de informare preventivă a populației, dedicate Zilei Informării Preventive – Marți 13, prin puncte de informare preventivă amplasate în locurile cu aflux mare de persoane și în mediul rural prin implicarea autorităților publice locale cu atribuții în gestionarea tipurilor de risc la care este expusă comunitatea.

Acțiunile de informare preventive a populației vizează conştientizarea importanței gestionării tipurilor de risc la care sunt expuși, astfel încât să prevină producerea unor situații de urgență.

Destinată creșterii gradului de conştientizare la nivel mondial privind acţiunile, politicile şi practicile adoptate pentru reducerea expunerii la dezastre la nivel comunitar, această zi contribuie la salvarea oamenilor și a bunurilor acestora.

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.

 

Purtător de cuvânt,

Lt. col. Chiriță Eugen