Școala de vară „Istorie și identitate românească” – Septembrie 2021

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Tecuci organizează în perioada 1 – 3 septembrie 2021 – Școala de vară „Istorie și identitate românească” în intervalul orar 10 – 16. Vor participa profesori universitari și membri ai Academiei Române – Filiala Iași.

Secolul XXI, cu modificările sale majore în chestiuni de tehnologie și comunicare și cu propuneri de noi metode în științele educației, a schimbat foarte mult modul în care tânăra generație își însușește idei, principii, cunoștințe și valori. Accesul mult mai facil la informațiile culturale, posibilitatea de a descoperi rapid detalii care sunt dincolo de programele școlare, lărgirea orizontului de cunoaștere către idei seducătoare, venite din diferite domenii, pot aduce foarte multe beneficii și pot contribui la maturizarea intelectuală a tinerilor de azi. Pe de altă parte, însă, ideile, cunoștințele și detaliile preluate necritic, fără a fi explicate și detaliate, pot duce la confuzie și mixaje culturale cu efecte nebuloase. Tocmai de aceea, identificarea, înțelegerea și cunoașterea deplină a valorilor românești poate fi un mare câștig pentru tineri și îi poate pregăti pentru impactul cu lumea largă.

Programul se va desfășura pe perioada a trei zile, 1 – 3 septembrie 2021, în intervalul orar 10 – 16, cu o pauză între orele 12 – 13. Vor fi susținute șase cursuri de către lectori. Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile și se adresează publicului larg.

Sunt disponibile 60 de locuri. Înscrierile se fac până la data 30 august 2021 și pot fi transmise pe adresa pe e-mail [email protected], pe pagina de facebook Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci, pe instagram muzeul_teodor_cincu sau la nr. de telefon 0236.811.672. 

Programul cursurilor

1 septembrie 2021

– Ora 10 – Ce este folclorul? Introducere în etnologia românească    

Dr. Ioan Repciuc, Academia Română – Filiala Iași;

– Ora 13 – Elitele politice și societatea în secolul XIX    

Dr. Ionuț Nistor – Facultatea de Istorie, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași;

2 septembrie 2021

– Ora 10 – Elitele politice și societate în perioada interbelică 

Dr. Corneliu Ciucanu, Academia Română – Filiala Iași;

– Ora 13 – Politica și alianțe externe românești în secolele XIX-XX

Dr. Paul Octavian Nistor, Academia Română – Filiala Iași;

3 septembrie 2021

– Ora 10 – Scriitori români şi atitudini civice în secolele XIX-XX

Prof. Radu Vladimir;

– Ora 13 – Descoperiri arheologice locale (Situl Negrilești – perioada post-romană și cea a secolelor VIII-X, situl arheologic Poiana „Piroboridava”)                                             

Dr. Paul Ciobotaru.

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci