Manifestări prilejuite de atestarea documentară a Tecuciului la Biblioteca municipală

 

Ieri, 1 septembrie 2021, Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” a sărbătorit, alături de celelalte instituții de cultură, 586 de ani de la atestarea documentară a orașului Tecuci.

 În deschiderea manifestării, manager Daniela Grigoraș a trecut în revistă însemnătatea zilei de 31 august, Ziua Limbii Române, și a prezentat  documentul în care este menționat pentru prima dată numele orașului Tecuci, document al cărui text a fost inclus în pliantul pregătit cu această ocazie pentru toți participanții la activitate, precum și pentru toți cititorii care au trecut pragul bibliotecii.

Sărbătorirea celor 586 de ani de atestare documentară a orașului Tecuci a oferit ocazia de a face cunoscute încă o dată faptele de istorie ale tecucenilor, confirmate prin izvoare documentare.   Printr-o intervenție care a captat atenția publicului, profesor de istorie Dorica Gavrilescu, de la Colegiul Național „Spiru Haret”, a prezentat însemnătatea orașului Tecuci  în contextul Unirii și în tăvălugul celor două războaie mondiale, pornind de la aducerea în prim plan a secolului  XX şi ne-a introdus în atmosfera  ușor burgheză a Tecuciului din acea vreme. Alături i-a stat, pentru confirmare, expoziția lucrărilor tipărite de-a lungul anilor de tecuceni tenace, cu dragoste de obârșie, care au făcut toate eforturile pentru a dovedi vechimea și importanța acestui ținut.

 Bibliotecar Manuela Cepraga a punctat importanța Bibliotecii ca structură infodocumentară necesară în formarea noastră  ca oameni și a amintit că identitatea locală se conturează prin existența memoriei culturale a comunității, iar această moștenire trebuie transmisă mai departe astfel încât și cei care vin după noi să fie mândri că aparțin acestor meleaguri.

Diaporama pregătită de profesorul Ștefan Andronache – „Tecuciul de altădată în cartea poștală”, ne-a introdus în atmosfera boemă a aceluiași secol XX, atmosferă despre care a vorbit cu nostalgie și prof. Radu Vladimir.

Întâlnirea s-a încheiat cu un dialog între generații: tinerii prezenți în sală și invitații care au vorbit la acest eveniment.