Cenaclul literar tecucean cu un invitat de o deosebită valoare literară

 

 

Joi, 2 septembrie, sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură a municipiului Tecuci a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”.

 Ca de obicei, ședința a fost deschisă de președintele cenaclului, poetul Dan Vîţă spunând că această ședință poate fi considerată nu ordinară ci extraordinară având în vedere faptul că avem în față un invitat special – poeta Mioara Baciu. Vorbitorul ne spune că este fixat pentru data de 1-3 octombrie 2021 turneul literar al cenaclului, traseu intitulat „Poeți la porțile credinței”, urmând a se trece, deocamdată provizoriu, prin orașele  Putna, Bacău, Piatra Neamț, Botoșani, Suceava și pe unde vor fi întâlniri cu unii scriitori din aceste localități. Urmează ca membrii cenaclului să ia legătura până pe data de 15 septembrie cu secretara cenaclului, poeta Daniela Violeta Mândru, pentru înscrieri.

În continuare, președintele cenaclului ne vorbește de pregătirile pentru cea de a XXIX-a ediție a Festivalului de poezie „Costache Conachi” care se va desfășura la Tecuci pe data de 29 – 30 octombrie 2021, unde, pe lângă festivalul propriu-zis, vor avea loc și lansări de noi volume, unul din ele fiind al poetei Violeta Daniela Mândru, de această dată cu un volum de proză. În acest scop, se încearcă atragerea la festival și a unui interpret folck, numele vehiculate fiind Ada Milea, Nicu Alifantis sau Mircea Baniciu, președintele festivalului fiind de această dată poetul bucureștean Horia Gârbea.

Se prezintă invitatul special pentru această ședință – poeta Mioara Baciu, redactor șef al revistei „Dobrogea culturală”, fiind invitat să facă prezentările poetul Cristian Pohrib, director Radio Tecuci.

 Acesta începe spunând că invitata de azi este de profesie economist, dar o perioadă de timp a lucrat și la catedră, în învățământ, predând științe social – economice și a cochetat cu poezia, intrând cu adevărat, de ceva timp, în lumea adevărată a poeților. Este membră a Ligii Scriitorilor Români cu sediul la Cluj: „Este pentru noi o mare bucurie că o avem în mijlocul nostru, însoțită fiind de soțul dânsei. Prezența lângă noi, acum, reprezintă și o comuniune între Uniunea Scriitorilor din România și Liga Scriitorilor, dar și posibilitatea  de a ne cunoaște mai bine unii pe alții în scopul colaborării.”

Poeta Mioara Baciu spune că este foarte emoționată pentru frumoasa primire ce i s-a făcut la intrarea în acest cenaclu tecucean.

 „Chiar dacă mă consider un om simplu, obișnuit, azi sunt cu mult mai bogată pentru primirea făcută și sunt și mai bucuroasă pentru faptul că mă aflu alături de voi.  Sunt născută în Făurei – Brăila și am scris încă din copilărie poezii, dar nu am păstrat acele așa zise încercări literare. Mai târziu, am început colaborarea cu Revista <Flacăra> a lui Adrian Păunescu, la rubrica condusă atunci de poetul Geo Dumitrescu. În anul 2017, am fost invitată la un Festival de muzică, poezie și dans la Şiviţa – Galați, am prezentat acolo câteva poezii, după care am ajuns într-o Tabăra literară la Maliuc – Tulcea. Am fost foarte bucuroasă și emoționată atunci când am aflat că unele poezii de ale mele au fost incluse într-o Antologie literară, apreciată fiind poezia  <Culoarea gândului>. În anul 2018, am publicat prima mea carte intitulată  <Dincolo de vorbe> primind aprecieri de la jurnalistul Dumitru Dănăilă din Buzău dar și de la Liliana Liciu și Cristina Crețu, ultima fiind considerată <un  Marin Preda al scrisului românesc>.  În anul 2019, mi-a apărut cea de a doua carte, care a fost un important document pentru mine, urmat apoi de volumul <Pe potecile gândului>, lucrare apărută și în limba italiană, prin care am obținut un premiu special la Napoli, dedicându-mi-se și o pagină specială în presă. Apoi, am fost numită redactor șef la Revista <Dobrogea literară>, numire la care soțul meu s-a împotrivit, dar am găsit apoi înțelegerea necesară. Recent, a apărut și cel de al treilea număr al acestei reviste, de când sunt la conducerea ei, revista împlinind 12 ani de activitate. În concluzie, fac  cu mare plăcere ceea ce fac și pentru acest lucru mă bucur enorm. Acum, se află în lucru cel de al patrulea meu volum de poezie intitulat „Tăceri îmbrăcate în cuvinte>.”

 Din lucrările proprii, invitata ne-a prezentat poeziile: Să nu mă lași, Mama, Albia tăcerii, Romanța iubirii, Pe un peron. 

Primul dintre membrii cenaclului care a trecut la analiza poeziilor prezentate a fost chiar poetul Cristian Pohrib, urmat de Dan Vîță.

A luat apoi cuvântul profesorul Virgil Pavel, care își prezintă în fața membrilor și a invitatei cele cinci cărți scrise până acum și ne informează în premieră faptul că peste câteva zile va scoate de sub tipar cea de a șasea carte, intitulată „80 plus 5”, referitor la vârsta pe care o va împlini în luna octombrie, dorind ca lansarea acestui volum să fie în ședința de cenaclu, posibil pe data de 7 octombrie 2021. 

 Subsemnatul apreciază toate poeziile prezentate cu o subliniere a faptului că la lecturarea primei poezii prezentate și intitulată „Să nu mă lași”, pe toată perioada lecturării privirea era ațintită numai spre soțul ei care o privea și care parcă îi răspundea că nu o va lasă. O dovadă clară a unei iubiri perfect realizată și împlinită.

De consemnat faptul că la această reușită ședință au mai participat Dan Movileanu, Marin Mârza – care a apreciat puritatea poeziilor, Ionică Răileanu, Mihai Ștefaniu, Mihaela Gudană, Cătălin Dumitrescu și Violeta Daniela Mândru. 

 

Iancu Aizic