Se caută soluţii pentru a stopa bătaia de joc de pe străzile tecucene

 

Situaţia străzilor din Municipiul Tecuci a fost subiectul unei interpelări în Consiliul local Tecuci, motiv suficient pentru a ne reaminti cum s-a ajuns aici şi nu în altă parte. 

Şedinţa Consiliului local Tecuci – 29 septembrie 2021

„Urmează să vină sezonul rece, o să vină ploile, poate şi ninsorile şi atunci probabil că ne vom scufunda la propriu în aceste străzi. Probabil că ne vom vedea iarăşi la televizor. Din câte ştiu urmează Gheorghe Petraşcu şi 1 Decembrie 1918, vom sparge şi ultimele două străzi pe care putem circula la ora actuală. Avem totuşi un serviciu de monitorizare, nu putem face nimic?”, a întrebat consilierul local Florin Grama.

Despre Serviciul de monitorizare aveam să aflăm că funcţionează şi că viceprimarul municipiului face parte dintr-un grup de monitorizare.

„Sunt, într-adevăr, mari probleme cu lucrările de la această firmă Rotary, pe care le ştim de atâta timp. Ceea ce e bine să ştie toţi tecucenii este că noi, înainte de anul 2018, am avut un regulament de intervenţii pe căile publice, care prevedea ca toţi operatorii de utilităţi care intervin şi sparg domeniul public – străzi, trotuare, să depună nişte garanţii, pentru a putea fi traşi la răspundere cei care sparg. Cine credeţi că a abrogat acest regulament? Vă spun eu: consilierii locali PSD din fosta legislatură. Chiar nu vreau să mai vorbesc de vechea moştenire, dar trebuie să ştim cu toţii că dacă astăzi pătimim ceva din cauza celor de la Rotary este şi din cauza celor care au fost înaintea dv. aici, în Consiliul local”, a menţionat primarul Lucian Costin.

Scurt istoric

 Prin Hotărârea nr. 220 din 30 octombrie 2014, a Consiliului local, începând cu data de 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare o Dispoziție în baza căreia toate firmele care execută lucrări pe domeniul public al municipiului Tecuci, la solicitarea avizului pentru efectuarea lucrării, erau obligate să depună o garanție materială. Această hotărâre a fost abrogată de administraţia social democrată prin Hotărârea nr. 56 din 12 martie 2018. Pentru abrogare au votat 15 dintre cei 18 consilieri aflaţi în funcţie. Toţi cei trei consilieri locali PNL au votat împotrivă.

Cu Hotărârea nr. 220 în vigoare, firma Rotary era obligată să plătească nişte sume cu titlul de garanţie

„În condiţiile în care ei nu-şi făceau treaba bine, din acele garanţii ne apucam noi să refacem acele drumuri. Ce credeţi că putem face astăzi? Nu mare lucru, de asta băieţii fac ce vor”, a mai spus edilul.

Altă decizie eronată: Predarea amplasamentului

„Mai e o problemă şi cu predatul amplasamentului. Era normal să se predea amplasamentul, şi am mai discutat treaba asta, una, două sau calupuri de câte trei, patru, cinci străzi, să spunem. Dacă aveam un fond de garantare pe aceste străzi pe care cei de la Rotary intrau, eu puteam să-i notific, să aduc strada la forma iniţială, nu se făcea acest lucru puteam să intervin în această garanţie”, a conchis Lucian Costin.

Propuneri la final

Primarul municipiului i-a invitat pe cei care doresc să se implice să se alăture unei echipe pentru a discuta cu conducerea Rotary.

Consilierii locali au fost de acord, unul dintre aceştia arătându-şi chiar disponibilitatea de a achita nota de plată a unui ospăţ pantagruelic.

În loc de concluzii

Dacă ar fi să privim în urmă, putem observa o sincronizare a etapelor prin care Rotary a ajuns să execute lucrări în Municipiul Tecuci. În această privinţă, doar primarul municipiului de la acea vreme ar putea să ne ofere mai multe amănunte.

Dacă există o soluţie, aceasta poate veni şi din partea noastră, a celor nevoiţi să suportăm bătaia de joc şi incompetenţa unor firme şi a unei administraţii social democrate, ale cărei decizii ne dau astăzi bătăi de cap. Orice soluţie este binevenită.