Se reintroduce șomajul tehnic. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial

 

Autoritățile au decis reintroducerea șomajului tehnic în 2021, pe fondul crizei create din pricina numărului crescut de infecții cu Covid-19. Ba mai mult decât atât, multe industrii sunt afectate puternic de noile restricții, așa că nu puțini sunt angajatorii care se văd forțați să între în șomaj tehnic.

În ajutorul acestora, statul român a reintrodus susținerea de la buget a șomajului tehnic până la data de 31 decembrie 2021. OUG în acest sens a fost deja publicată în Monitorul Oficial, așa că va începe să producă efecte.

Acordarea indemnizației de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 se va aplică până la 31 decembrie 2021, pentru anumite categorii de beneficiari.

OUG nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 945 din 04 octombrie 2021.

De prevederile ei beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii incidenței răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

De acordarea indemnizației beneficiază și salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată că urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.

 

Sursa: Info Instituții