Dacian Cioloș a fost desemnat premier de către președinte. Acesta urmează să formeze un nou Guvern

 

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat în această seară pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier. Noul premier trebuie să vină cu propuneri pentru a forma Guvernul.

Nominalizarea a venit la finalul consultărilor de la Cotroceni între șeful statului și reprezentanții partidelor parlamentare. USR e singurul partid care a propus un premier, în persoana lui Dacian Cioloș, președintele partidului.

„Am avut azi consultări cu partidele după moțiunea de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate: pandemia, creșterea prețurilor la energie. E foarte important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Dacian Cioloș, în vârstă de 52 de ani, din Sălaj, a fost ales președintele USR la începutul lunii octombrie, când l-a învins pe Dan Barna. El a mai fost premier, din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați.

Dacian Cioloș este de profesie inginer horticultor. A fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010 – 2014, anterior fiind ministru al Agriculturii.