Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații – 11 noiembrie

 

Ziua Veteranilor a fost instituită în anul 2014, după modificarea unei ordonanţe de urgenţă din anul 2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că pe data de 11 noiembrie 2003 a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996 – 2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

 În Cimitirul Eternitatea Tecuci se află înmormântat eroul nostru de război, sublocotenent Narcis Șonei, născut în 31 ianuarie 1979, decedat în 24 aprilie 2005. Tânărul a făcut parte din batalionul HUMINT – UM 02000 Buzău. Pe timpul executării unei misiuni de patrulare în districtul Panjwayi, din provincia Kandahar – Afganistan, transportorul blindat în care se afla Narcis Șonei, primul dintr-o coloană de cinci vehicule aparținând Batalionului 300 Infanterie „Sf. Andrei”, a fost atacat cu un dispozitiv improvizat cu acționare la distanță. În urma deflagrației Narcis Șonei a decedat.

Onor militarilor!