Îndrăgitul profesor Iordache Diaconiță ne-a părăsit cu o memorabilă lecție deschisă

 

Sâmbătă, 4 decembrie 2021, la Catedrala Sfântul Gheorghe din Tecuci, începând cu ora 13, s-a desfășurat slujba de înmormântare, la plecarea din această lume a stimatului profesor Iordache Diaconiță. Numeroase coroane înconjurau sicriul, remarcând la loc de cinste pe cele de la colegii de la CNSH, din partea familiei Armencea şi, bineînțeles, din partea familiei Diaconiță. Slujba a fost oficiată de cinci preoți, respectiv părintele protopop Gh. Joghiu, V. Ramfu, M. Roșu, Petre Ojoc și GH. Şuşnea. 

După această oficiere, a luat cuvântul profesorul Virgil Pavel, fost director adj. al CNSH, cel care, deși de mulți ani pensionat, continuă să fie prezent la majoritatea activităților ce au loc la acest colegiu, păstrând în continuare o strânsă legătură cu toate cadrele didactice care au activat sau activează aici. 

 Acum, dânsul a luat locul distinsului profesor Diaconiţă și a ținut să ne prezinte, la catedra improvizată în Catedrală, o Lecție deschisă având subiectul – Iordache Diaconiță, personalitate marcantă a învățământului tecucean. Vorbitorul a prezentat principalele date biografice ale acestuia – născut în anul 1933 în frumoasa zonă Poiana-Nicorești, fiind absolvent al promoției 1952 de la Liceul „Dimitrie Sturdza” din Tecuci. Profesorul Pavel ne vorbește despre ceea ce înseamnă în general învățământ, oprindu-se la câteva citate ale profesorului Gh. Felea, dar și la cum caracteriza învățământul marele N. Iorga. „Iordache Diaconiță a fost un apreciat profesor, absolvent al Facultății de Istorie și Filologie.”

 Se reamintește de contribuția avută de profesorul Diaconiță la organizarea evenimentului ce a avut loc la data de 25 mai 2003, la sărbătorirea a 125 de ani de la înfiinţarea Liceului nr. 1 – astăzi CNSH. Profesorul Pavel continuă prin a spune că profesorul Diaconiță a fost un adevărat Om de Catedră. A fost coleg cu profesorul Ștefan Rugină, dar și cu renumitul sculptor Gh. Apostol. Vorbitorul, să nu uităm, profesor de matematică, care acum ne preda o lecție de istorie, de română și mai ales de viață, menționează că „Viața este de fapt o integrală de la minus infinit la plus infinit”. Nu uită să ne reamintească și de perioada când profesorul Diaconiță a fost condamnat pentru convingerile lui politice, lucru consemnat de cercetătorul în istorie, mai ales locală, Daniel Bradea în volumul intitulat „File de istorie”. Ni se reamintește și faptul că în perioada 1990 – 2007, profesorul Diaconiță a deţinut funcții de conducere la CNSH dar și metodist la Inspectoratul Școlar Judeţean Galați. Profesorul Pavel subliniază și sprijinul primit în permanenţă de profesorul Diaconiță de la familie, în special de la soția Georgeta.

„Rămâi în continuare în sufletele noastre și îți urăm, distinse coleg, <Drum liniștit spre Casa lui Dumnezeu!>”. „Acum, încheie distinsul profesor Pavel, să auzim cum sună clopoțelul de ieșirea din clasă pentru că Lecția ce am avut să v-o predau a luat sfârșit”. Pot spune și eu că am participat la o adevărată lecție de viață. 

 Tot în numele colegilor de la CNSH a luat cuvântul profesoara Rodica Cristovici, care, după ce ne prezintă alte momente din viața profesorului Diaconiță, amintește că la puțin timp după plecarea în altă lume a profesoarei Marieta Filiță, iată, azi, mai pierdem un profesor renumit din zona învățământului tecucean.

„Profesorul Diaconiță a reprezentat pentru noi, profesorii, chipul adevăratului intelectual. Vei rămâne cu adevărat în sufletul elevilor și al profesorilor de la CNSH. Vă rugăm, ca de acolo, de sus, să vegheați permanent la liniștea de care avem, mai ales acum, cu toții, mare nevoie. Drum lin printre stele, distinse coleg!”,  a încheiat profesoara Rodica Cristovici. 

 

Iancu Aizic