O nouă apariție editorială – „Culluri – Cronica unei familii italo-române”

 

De curând a apărut o nouă carte a reputatului scriitor tecucean Ionel Necula. Este vorba de volumul „Culluri – cronica unei familii italo-române”, apărut la Editura Studis din Iași în anul 2021. Cartea are un număr de 168 de pagini, structurată pe nouă comunicări și o Addenda la care se mai adaugă alte patru rememorări ale Mihaelei Profiriu Mateescu.

În introducerea ce poartă titlul „În loc de prefață” aflăm  că „există în istoria localităților noastre câte o familie harnică și cu potențial catalitic care să marcheze devenirea în istorie și în lume, plantând borne referențiale pentru sincronizarea lor cu cerințele lumii moderne”. Autorul mai subliniază  faptul că în multe orașe bibliotecile, școlile și casele de cultură, se apleacă prea puțin spre studierea istoriei locale și atunci când mai apare câte un astfel de mohican, cum ar fi Săndel Dumitru la Galați sau Daniel Bradea la Tecuci, ei primesc prea puțin sprijin  de la autoritățile locale sau, și, mai grav, acesta lipsește cu desăvârșire.

De ani buni, continuă autorul, cultura a ajuns cenușăreasa bugetului național și tratamentul acesta  s-a transmis și Consiliilor locale. Menirea acestor rânduri introductive ale mele  este să prefațez  această micromonografie consacrată familiei Culluri, o familie care a ridicat ștacheta spirituală a Tecuciului și a contribuit la afirmarea orașului nostru  pe harta culturală și artistică a Europei. „Să nu uităm că orice localitate nu-și configurează identitatea prin rezultatele de ordin social sau economic, ci prin zestrea culturală ce s-a zămislit în spațiul pe care îl circumscrie.”

Prima comunicare intitulată „Neamul Culluri” ne introduce în familia aceasta, făcându-ne cunoștință cu Giovanni Culluri (1859-1927) – pater familias, sau capul familiei, provenit din Insula Corfu, acolo unde tinerii se pregăteau în cadrul școlilor din Veneția. Giovanni a  fost căsătorit cu Ana Rossi din Italia dăruindu-i acestuia patru vlăstare – Aristide Giovanni Michelangelo (1888-1980), Rafael, Fernando și Ioan.

 După ce facem cunoștință cu Aristide Culluri (1988-1980), aflăm că sub îndrumarea sa ca arhitect s-a construit Banca Prevederea, astăzi actuala bibliotecă din Tecuci. Ioan Culluri, 1900-1943, a fost unul din cei mai buni piloți ai României, murind într-un accident de avion în Brașov. Urmează apoi o descriere a vieții și activității lui Nestor Culluri (1912-1987), acesta locuind în București. Urmează apoi un medalion plastic dedicat renumitei Mihaela Profiriu Mateescu – fiică a Anei și Aristide Culluri. 

O comunicare foarte interesantă este cea intitulată „Punte între neamuri și culturi” care se încheie cu prezentarea unei Diplome a Casei de cultură din Tecuci oferită profesoarei Mihaela Profiriu Mateescu, artist plastic, respectiv Ordinul de înalt reprezentant cultural al spiritului tecucean în spațiul europenității contemporane, la data de 30 august 2013. 

În continuare, găsim materialul intitulat „Tradiția merge mai departe” din care aflăm noi și importante detalii despre apreciata artistă plastică Mihaela Profiriu Mateescu.

În tableta următoare, intitulată „Să iubești un înger”, autorul face o atentă analiză a volumului cu același nume, scris de Claudiu Simion, fiul Mihaelei Profiriu Mateescu. Urmează comunicarea intitulată Addenda, unde ne sunt prezentate câteva texte  colaterale, menite să lămurească și mai bine informațiile despre familia Culluri. 

Cartea se încheie cu rememorările Mihaelei Profiriu Mateescu, respectiv o scurtă biografie, „Un arhitect italian și conacele moldovenești”, „Tecuciul drag al copilăriei mele”, „Despre Vila  Mouka”, „Aviatorul Ioan Culluri”, fiecare dintre acestea având lucruri foarte interesante, în care plutește dragostea pentru orașul natal, Tecuci. 

Consemnăm deci, cu mare plăcere, o nouă apariție de succes a scriitorului Ionel Necula și nu putem decât să-i spunem – Continuați, pentru că faceți foarte bine ce faceți! Felicitări maestre!

 

Iancu Aizic