Aforismul și „prevalența mizantropiei” – Consemnări

 

O carte despre Festivalul Internațional al Aforismului, ediția a V-a, Tecuci, 2021

De la Tecuci am primit o carte de 230 de pagini, o antologie consacrată ultimei ediții, a cincea, a Festivalului Internațional al Aforismului pentru Românii de Pretutindeni. Ne-a trimis-o scriitorul Vasile Ghica, un clasic al genului, inițiatorul acestei manifestări literare, unice în România. Și de luat în seamă în lume.

Pentru că, iată, de câțiva ani, Tecuciul, repet, prin truda lui Vasile Ghica, se apleacă asupra amintitei specii de proză miniaturală, greu de conceput și, paradoxal, poate din această pricină apreciată cu reticență de către creatorii care îmbrățișează doar tiparele „normale” ale scrisului. Despre performanțele literare ale lui Vasile Ghica s-a scris în repetate rânduri, inclusiv despre pătrunderea sa în elita mondială a celor ce îndrăgesc,  apreciază și cultivă aforismul, așa încât rândurile de față sunt consacrate exclusiv festivalului amintit, organizat în această toamnă de Tecuci.

Întâmplarea (nefericită) a făcut ca Președintele de Onoare al ediției actuale, profesorul, criticul și scriitorul Ștefan Cazimir, să se despartă de această lume în perioada în care cartea de față se afla sub tipar. Domnia Sa râmâne în analele festivalului prin publicarea unui articol în revista „România literară”(!) despre ediția precedentă a festivalului, cronică în care, caracterizând stilistic producțiile acestuia, a remarcat „prevalența mizantropiei, o mizantropie care izvorăște din luciditate și care, în unele cazuri, se raportează explicit la actualitate”. 

Volumul oferă în continuare un interviu luat de Vasile Ghica prof. Francois Rastier (Francois Vaucluse), o somitate lingvistică din Franța, scriitor, autor de aforisme, Președintele de Onoare al ediției precedente a festivalului. Sunt prezentate apoi în carte răspunsurile câtorva critici la o anchetă literară consacrată inclusiv practicării aforismului și epigramei.

 Despre „Ghica, un voievod al gândirii aforistice” scrie regretatul Nicolae Dabija. Cartea include în continuare articole, referate, comunicări științifice consacrate aforismului și epigramei, aforisme comentate de elevi, precum și creații de gen ale unor clasici ai aforismului românesc, Lucian Blaga, Constantin Noica și Constantin Brâncuși. Un număr important de scriitori români contemporani semnează aforisme și alte producții asociate acestuia. În această carte și-a găsit locul și epigrama, ilustrată de vreo 30 de autori, inclusiv gălățeni.

În partea a doua a cărții este prezentat palmaresul ediției. Trofeul festivalului a fost decernat, ex-aequo, unui număr de trei participanți: Adrian Grăjdeanu, din Iași, Aleksandar Cotrici, din Serbia, și lui Ioan Marta, din Arad. Premiul I a plecat către Adina Ungur, din Cluj-Napoca, al doilea a fost oferit, ex-aequo, lui Mihai Merticaru, din Piatra Neamț, și lui George Drăghescu, din Tg. Jiu, în vreme ce premiul al treilea l-a primit Nicolae Schițco, din Chișinău. Numeroase alte premii speciale au revenit unor autori din țară și din R. Moldova. Revista „Porto-Franco” din Galați l-a premiat pe Julian Radu din București, iar ziarul „Viața liberă” pe Aurelius Belei din Brăila. Și alte publicații din țară și-au onorat concurenții preferați.

Din juriul festivalului au făcut parte scriitorii Teodor Parapiru, Vasile Ghica, Traian D. Lazăr, istoric, scriitor și critic literar și Constantin Tudorache, epigramist, eseist și critic literar. Volumul de față, apărut la Editura „Studis” Iași, sub egida Fundației tecucene „Pelin”, Educație fără Frontiere Creștin-Europeană, prezintă în final câteva planșe color cu imagini de la edițiile anterioare ale festivalului.

Înainte de a încheia această prezentare, vom oferi cititorilor câteva dintre aforismele celor premiați:

Marian Grăjdeanu, Iași: Fantezie: „Viața are foarte multă fantezie, dar nu când îți dă, ci când îți cere”; Măsură: „Judecăm meritele celorlalți cu cântarul scăderilor noastre”: Particularitate: „Bărbatul are ochi să vadă, femeia – să vadă dacă e văzută”; Aleksandar Cotrici, Serbia: „Există oameni cărora doar strada le poate sta în cale”; „Avem de ales: sau strângem cureaua, sau ne dăm pantalonii jos”; „Noi avem polițiști în civil și infractori în uniforme”; Ioan Marta, Arad: „Doar cuvintele pe care reușești să le scoți din cochilie devin perle”; „A-ți ucide speranța este un alt mod de a te sinucide”; „Unii oameni  țin cont de vânt mai mult decât corăbiile”; Adina Ungur, Cluj-Napoca: „Aflăm rostul unei rătăciri abia când ne întoarcem acasă”; „Ia-ți bagaje puține la drum, să fii sigur că poți zbura cât mai sus”; „Poți să pășești strâmb, dacă gândești drept”; Mihai Merticaru, Piatra Neamț: „Politicianul este un cameleon care își tot schimbă culoarea până o uită pe cea originală”; „Se vede cu ochiul liber că politicienii de doi bani sunt miliardari”; „Ferice de poporul în fruntea căruia se află un om”; George Drăghescu, Tg. Jiu: „Nu-mi furați singurătatea! Mă lăsați fără auditoriu.”; „Un suflet mediocru e mai periculos decât o minte mediocră”; „Ca să treci curat prin viață, te costă chiar viața”; Nicolae Schițco, Chișinău, R. Moldova: „Dacă tot vorbești cu sine, implică-te în discuție și tu”; „Înainte de a jindui străinătatea, obișnuiește a cinsti neamul”; „Odată ce observi spinii din coroană, strălucirea ei nu te mai orbește”; Julian Radu, București: „Cine fură azi un vot/ Mâine ia sacul cu tot”; „Nu-ți risipi risipirea!”; „Omu’ se învață cu „belciugul”, cum se învață boul cu jugu’”; Aurelius Belei, Brăila: „Prin iubire eliberăm Raiul în care suntem prizonieri”; ”Copiii sunt zâmbetul eternității din viețile noastre”; „Cele mai înalte zboruri se gustă în cele mai adânci tăceri”.

 

Dan Plăeșu