De la 1 ianuarie Certificatul Covid va fi obligatoriu. Sunt cinci opţiuni

 

În cadrul coaliţiei de guvernare a fost finalizată astăzi, 22 decembrie, forma finală a certificatului electronic Covid-19. Certificatul urmează să fie adoptat în Parlament până la sfârşitul anului, astfel încât să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Guvernul va trimite Parlamentului proiectul de lege, urmând ca până miercuri, 29 decembrie, să fie adoptat atât de Senat cât și de Camera Deputaților.

Proiectul privind introducerea certificatului electronic Covid-19 la locul de muncă prevede că angajații au la dispoziție cinci opțiuni: vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală, test antigen sau test PCR. Angajații nevaccinați primesc gratuit 15 vouchere pentru a se testa.

Certificatul urmează să fie cerut la locul de muncă dacă numărul cazurilor de Covid-19 crește cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori timp de trei săptămâni consecutive la nivel național. Se renunță la solicitarea certificatului atunci când numărul cazurilor scade timp de trei săptămâni, iar incidența Covid-19 la nivel național este sub 1 la mie.

Sunt exceptați angajatorii din sectorul privat cu până la 10 angajați, care nu au interacțiuni directe cu clienții și angajații care lucrează de acasă.