Acesta a fost titlul manifestării organizate de Biblioteca „Ștefan Petică” din Tecuci, în colaborare cu Primăria municipiului și Casa de cultură, care a avut loc vineri, 14 ianuarie 2022, începând cu ora 11, la Sala Helios.
Evenimentul a fost deschis de managerul Bibliotecii – Daniela Grigoraș care a dat citire mesajului de Ziua Culturii Naționale, transmis de Lucian Romașcanu, ministrul Culturii din România. Continuă, reamintind faptul că începând cu anul 2010, în fiecare an, la data de 15 ianuarie se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, acum împlinindu-se 172 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu, considerat ultimul mare romantic. Informează că aceste acțiuni vor continua și după amiază la Casa de cultură, urmând ca sâmbătă, 15 ianuarie să fie organizată o acțiune și la Muzeul tecucean. Ne vorbește în continuare de colaborarea dintre cele trei unități de cultură și, în baza acestora, l-a invitat pe solistul Claudiu Vișan, referent și profesor de canto la Casa de cultură pentru un microrecital dedicat marelui poet. Acesta ne-a prezentat piesa „Eminescu” din repertoriul soților Ion Aldea și Doina Teodorovici și apoi nemuritoarea piesă „Pe lângă plopii fără soț”.
Invitatul special la acest eveniment a fost poetul Sterian Vicol, președinte al Societății Scriitorilor Costache Negri, redactor șef și realizator al revistei „Porto Franco”. Acesta începe cu salutul, apoi spune: „De circa 40 de ani colaborez cu mare plăcere cu municipiul Tecuci, pe care îl laud și îl apreciez pentru trecutul istoric, literar și cultural și amintesc mereu, pe unde merg, de cei 17 academicieni pe care i-a dat această minunată așezare și care face cinste Cetății culturale tecucene. Aici, există un trecut glorios, un prezent normal și consider că așa va fi și pe viitor. Apreciez legătura dintre Bibliotecă, Casa de cultură și Muzeu, dar în același timp regret faptul că autoritățile locale nu au reușit încă reabilitarea Conacului de la Țigănești. Aici, la Tecuci, există o adevărată școală literară tecuceană care pregătește mereu cadre iubitoare de cultură. Vreau să amintesc, acum, că orașul Galați este considerat primul care a realizat, prin subscripție publică, un monument dedicat marelui Eminescu, aceasta în anul 1911, la inaugurare participând mari personalități în frunte cu N. Iorga și M. Sadoveanu. Aici, la Tecuci, este absolut necesară înființarea unei Case a Personalităților, Tecuciul fiind un oraș renumit. Nu uit că în urmă cu 20 de ani, apreciata poetă Ana Blandiana a participat la vernisajul unei expoziții realizate de pictorul tecucean Mircea Cojocaru”. În continuare, ne vorbește despre valoarea marelui poet național, prezentând referințe de la Constantin Noica, Mircea Eliade, renumiții traducători din limba franceză Emanoil Marcu și C. Frosin, sau de la acad. Mihai Cimpoi. Foarte important pentru gălățeni este și faptul că Eminescu, făcând parte din trupa de Teatru „Fani Tardini”, a vizitat Galațiul de două ori. Vorbind despre activitatea poetului Eminescu, Sterian Vicol se oprește la colaborarea cu revista „Convorbiri literare”, în special cu Titu Maiorescu. Tudor Arghezi totuși, îl așează pe Eminescu alături de Homer și Shakespeare. Despre Eminescu au scris o imensitate de nume mari, oprindu-se la Edgar Papu, G. Călinescu, Mircea Eliade, M. Cimpoi și alții.
În continuare, poetul Sterian Vicol ne vorbește și de revista pe care o conduce, Porto Franco, depășind 300 de numere și unde, în fiecare număr, găsim în primele pagini, câte o poezie a marelui poet.
A urmat apoi un material video intitulat „Dor de Eminescu”, realizat de profesorul Ștefan Andronache, folosindu-se unele versuri de Adrian Păunescu. Daniela Grigoraș ne prezintă expoziția realizată de profesorul Ștefan Andronache și poetul-pictor Mircea Cojocaru, cu 20 de tablouri foto marcă înregistrată Ștefan Andronache, însoțite de frumoase versuri din poeziile eminesciene. Alături de acestea, trei portrete grafice realizate de pictorul Mircea Cojocaru dedicate marelui poet dar și opt papirusuri cuprinzând strofe din poeziile eminesciene.
Prof. Ștefan Andronache ne spune că această expoziție are o vechime de 33 de ani, vernisajul ei având loc la Casa de cultură din Iași.
A mai luat cuvântul prof. Vladimir Radu, consilier municipal, felicitând organizatorii. Pictorul Mircea Cojocaru, a început cu salutul „Bună ziua Eminescu, Bună ziua Tecuceni” și a mulțumit organizatorilor pentru sprijinul acordat.
O manifestare pe care o considerăm reușită și care și-a atins pe deplin scopul dorit.
Iancu Aizic