Coduri Galben şi Portocaliu emise de ANM. Intensificări ale vântului şi ninsori. Recomandări ale IGSU

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări valabile până mâine 18 ianuarie. Sunt vizate intensificări ale vântului şi ninsori.

Cod Galben

Din seara zilei de luni, 17 ianuarie, până în dimineața zilei de marți, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării.

 La munte vor fi rafale de 80…110 km/h, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare îndeosebi spre seară și în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze în general de 55…65 km/h.

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului.

Cod Portocaliu

În intervalul 17 ianuarie, ora 16 – 18 ianuarie, ora 8, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…140 km/h. Va ninge viscolit, local mai abundent (15…25 l/mp), vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) recomandă:

Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;

Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.);

Urmăriți la posturile radio şi TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților!