Extinderile și racordările la curent electric și gaz vor fi suportate de distribuitori

 

Extinderile și racordările la curent electric și la gaz vor fi suportate de acum înainte de distribuitori, nu de consumatorii casnici, potrivit unui amendament al senatorului Sorin Bumb adoptat luni în Senat. Amendamentul completează Ordonanța de urgență nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale. 

Astfel, operatorul de distribuţie are obligaţia să asigure finanţarea şi realizarea lucrărilor de modernizare sau extindere a reţelei electrice de distribuţie în vederea racordării tuturor solicitanţilor aflaţi în perimetrul concesionat. Contoarele inteligente nu trebuie plătite de beneficiari, este o altă prevedere care ușurează efortul oamenilor la racordare. 

Consumatorii casnici care suportă investiția din buzunarul propriu o pot recupera într-un termen de cinci ani. În cazul lucrărilor de branșare la nivelul localităților, ca serviciu de utilitate publică, finanţarea branșamentelor și a extinderii reţelelor de gaze naturale se poate face de către UAT-uri și ADI-uri, cu recuperarea contravalorii de la distribuitori într-o perioadă de cinci ani. 

„Este o victorie pentru mine personal, pentru PNL, dar mai ales pentru cetățeni, deoarece aceștia sunt beneficiarii direcți ai modificărilor votate azi. Mă bucur că argumentele mele au fost în sfârșit ascultate și că a primat interesul românilor și dreptul fiecărui cetățean la un serviciu firesc în secolul XXI: accesul nemijlocit la curent electric și gaze naturale”, a declarat senatorul PNL Sorin Bumb. 

 

You cannot copy content of this page