Ziua de 8 Martie este sărbătorită anual pentru a se marca rezultatele sociale și eforturile femeilor împotriva discriminării și violențelor care își fac încă prezența în multe țări din lume. Această dată este sărbătorită în lume de sute de ani, dar abia în anul 1975, care a fost cunoscut și sub numele de „Anul Internațional al femeii”, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a hotărât să sărbătorească în fiecare an, la data de 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii și se sărbătorește acum în peste 100 de țări din lume. Mai trebuie menționat și faptul că în țara noastră s-a constituit în anul 1921, la București, o organizație a femeilor unite, iar în funcția de președinte a fost numită Calypso Botez, din comitetul de conducere mai făcând parte Alexandra Cantacuzino, Ella Negruzzi și Reuss Ianculescu.
Casa de cultură a Municipiului Tecuci a organizat marți, 8 martie 2022, la Sala „Ion Petrovici” un spectacol muzical-coregrafic cu titlul „Mulțumesc, iubită mamă!”.
La intrarea în sala de spectacole, colectivul Casei de cultură a pregătit buchete cu flori și mărțișoare care au fost oferite de managerul instituției, dar și de alte persoane din cadrul acestei unități de cultură, doamnelor participante la acest spectacol însoțite de cuvintele „Să aveți o primăvară frumoasă!”.
Ca de obicei, prezentator a fost Mihail Vasilache, care a urat bun venit spectatorilor urându-le femeilor în special „La mulți ani!” și a continuat cu citate despre rolul femeii, a mamei în special în viață, culese de poeți și scriitori importanți, apoi a dat startul spectacolului.
Astfel, am putut urmări trupa mică a formației „Zumba” cu cei 9 membri, trupa mare cu alți 8 dansatori, Trupa de dans „Mini Dolls” cu 6 membri, trupa „Funny Girls” cu 9 membri, dar și Salonul de dans cu câteva apariții.
Trecând la interpreți, majoritatea au interpretat cântece cu cele mai diverse titluri, dar din care nu lipsea cuvântul „Mama” fie că piesele se numeau „Îți mulțumesc iubită mamă”, „Mama te-nvață”, „Inima de mamă – inima de tată”, „Mamă, Iartă-mă mamă”, „Stai lângă mine mamă”, „Norocul meu e mama mea”, „Dragă mamă, azi e ziua ta”, „Măicuța mea”, „Inimă de fier”, sau noua piesă „Inima mamei”, interpretată de Ștefania Coroiu, muzică și textul aparținând apreciatului profesor tecucean Olimpiu Zăgrean.
Pentru că am pomenit de interpreți, să-i și numim. Au evoluat în fața spectatorilor următorii interpreți: Elena Lupu, Greta Donu, Andreea Firu, Rebeca Ioan, Sara Zaharia, Trio Matti, Maria și Andreea, Petra Teodoru, Elena Tulearcă, Antonia Ursu, Anais Iftimie, Alina Bargăoanu – cu muzică populară, Miruna Poenescu, Nikolas Ghiorghiu, Alexandra Gavrilă, Daria Tătaru, Beatrice Andreea Munteanu, Maria Louisa Pamfile, Maria Cortman, Daria Negoiță, Diana Crăciun, Andra Lazăr, Ștefania Coroiu, Georgiana Panaitiu, Raluca Alexe, Sara Mihai, Alexandru Marian, Maria Bejan, Alexandra Zaharia, Alina Trifan, Ana Andrei, Narcisa Maria Toma, Rebeca Chipariuc și Andreea Darie.
Dacă interpretele Elena Tulearcă și Alina Bargăoanu sunt pregătite de profesorul Mircea Călianu, toți ceilalti interpreți sunt pregătiți de profesorul Claudiu Vișan. Coregrafia a aparținut, ca de obicei, Nicoletei Cucoaneș.
Așa cum a menționat spre finalul spectacolului și prezentatorul spectacolului, dar și profesorul Claudiu Vișan, este regretabil faptul că dacă la începutul spectacolului sala era aproape plină, spre final au mai rămas în sala doar câteva persoane. Aceasta pentru că există respectul necesar acordat de copii și părinți pentru cei ce evoluează pe scenă, pentru cei care s-au pregătit împreună cu profesorii lor. Este jignitor pentru interpret să cânte în fața a doar câteva persoane, aceasta pentru că cei ce au cântat imediat au plecat. Dar, așa cum ultimul din program îi urmărește pe ceilalți colegi, și primul interpret ar trebui să îl urmărească pe colegul lui din final. Poate, se va face ceva și în acest sens.
Acest lucru nu a umbrit eforturile organizatorilor, le mulțumim pentru spectacolul oferit și spunem la rândul nostru „La mulți ani mamă, La mulți ani Femeie, oriunde te-ai afla!”.
Iancu Aizic