Casa de cultură a municipiului Tecuci în colaborare cu Cenaclul literar „Calistrat Hogaș”, cu Uniunea Scriitorilor filiala Iași, cu Filiala Sud – Est a Uniunii Scriitorilor din România și cu sprijinul nemijlocit al Primăriei Tecuci, au organizat luni, 21 martie, începând cu ora 17, la Sala Studio, o manifestare pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei.
Activitatea a fost deschisă de poetul Dan Vîță, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci, vorbind pentru început despre semnificația și importanta acestei mărețe sărbători dedicate poeziei, considerată pe bună dreptate, „Regina literaturii”. Urează „La mulți ani poeziei și poeților”, spunând că „Atunci când vorbesc cuvintele, armele ar trebui să tacă”. Spune că din diferite motive, poeta Florina Zaharia, președinte al Asociației Sud – Est nu poate fi prezentă la această activitate cu toate că și-ar fi dorit foarte mult acest lucru.
În continuare, ne prezintă invitații la acest eveniment, începând cu poeta Eleonora Stamate, Valeriu Muraru Valegri – apreciat poet și scriitor, poetul Leonard Matei – cu un debut literar în anul 2010 și poetul Andrei Velea.
Primul invitat care a luat cuvântul a fost Eleonora Stamate, menționând că „poezia e o stare a trăirii, o lacrimă care plânge, o adevărată doamnă a artelor”. Ne spune că Nichita Stănescu o consideră „osul, umărul sau ochii care plâng”, în timp ce Lucian Blaga consideră poezia „ca un donator de sânge la spitalul cuvintelor”. Poezia mai este considerată și cea care emană sensibilitate, creație și fantezie, o sursă nesecată de idei și fantezii. Apoi, ne citește câteva poezii din cea de a șaisprezecea carte care va apărea în curând cu titlul „La umbra cuvintelor”, lecturând poeziile „Lumina lui”, „Cuvintele în altar” și „Tu”. După aceasta, moderatorul Dan Vîță îi mulțumește, oferă o floare și un card netransmisibil, având Codul PIN 15.01.1850 – anul nașterii marelui poet național – și cu înscrisul de valabilitate poetică pe viață. Toți poeții prezenți la această activitate, au primit câte un card asemănător.
Următorul vorbitor a fost poetul Valeriu Valegvi, acesta începând cu frumoasele cuvinte „Poezia e în noi, lângă noi și tindem mereu la ea. Poezia este o frumoasă expunere de cuvinte sau cum frumos spunea Nichita, de necuvinte”. În continuare, ne lecturează poeziile „Autoportret”, „Holograma visului”, „Iubito” și „Lucruri importante”.
A urmat poetul Leonard Matei care începe prin a aprecia prezența numeroasă a publicului la acest eveniment literar, lecturând poezia „Poetul făptuitor”. Părintele Ionel Rusu, din Umbrărești, și-a prezentat ultimul volum de poezii.
Poetul Andrei Velea din Galați ne vorbește de prietenia cu poetul Leonard Matei, amintind faptul că ei și-au dorit de mai mult timp să vină împreună la Tecuci dar pandemia i-a împiedicat. Apreciază prezența la acest eveniment, poate mai mult public decât la librăriile sau locațiile gălățene la lansări de cărți. Ne vorbește în continuare de însemnătatea poeziei care a fost prima formă de exprimare literară, chiar și înaintea prozei.
Ne prezintă un poem dedicat Zilei Internaționale a Femeii cu trimitere directă la femeile ucrainene, afirmând că femeile din Kiev sunt printre cele mai frumoase. În continuare ne lecturează despre suflet. În intervenția sa, moderatorul Dan Vîță ne reamintește frumoasele cuvinte ale lui Eugen Ionescu „poezia este inima umanității”.
A urmat un scurt și binevenit intermezzo muzical oferit de tânăra și talentata interpretă Maria Nectaria Lungeanu cu nelipsita ei chitară, prezentând piesele: „M-am născut dintr-o iubire”, „Ouă de rouă” și „Ulciorul”.
Au intrat apoi pe scenă poeții tecuceni începând cu Carmen Huzum, cu poeziile „Copacul”, „Fluturi” și „Te iert”, după care a urmat poeta Mihaela Gudană cu poeziile „Femeia idee” și „Venirea primăverii”, iar poetul Dan Movileanu, proaspăt membru al USR filiala Bacău, a lecturat poemul „Scara”.
Poetul Marin Mârza a început cu urări, apoi lecturează câteva poezii din noul lui volum în curs de apariție.
A urmat poetul Cristian Pohrib cu câteva poezii foarte reușite din noul lui volum în curs de apariție, urmat de Tănase Dănăilă care lecturează poeziile „Introvertire”, „Spovedanie” și „Între ieri și mâine”. A fost rândul poetului – pictor Mircea Cojocaru cu poeziile „Autoportret”, „Unde am dormit mâine” și „Când pleci”.
Poetul – scriitor Săndel Stamate începe prin a mulțumi pilonilor, stâlpilor poeziei românești: Eminescu, Alecsandri, Coșbuc, Nichita Stănescu, Sorescu, Blaga și alții, considerând poeții de azi drept niște cărămizi care continuă măreața lucrare. Prezintă poeziile „Eclipsa de suflet”, „Sentimente” și „Albastru”. Poetul Iancu Huzum ne recită câteva din poeziile îndrăgite de el dar aparținând unor autori de mare valoare, oprindu-se la Păstorel Teodoreanu cu poezia „La Heliade”. Poetul Cătălin Dumitrescu ne prezintă și el câteva din lucrările lui ,după care prof. poet Aurel Scarlat ne prezintă poezia „Birocratul”.
Profesorul Virgil Pavel începe cu urări la adresa poeziei și poeților, amintind de anii copilăriei îndrăgostit de poeziile lui Coșbuc. Continuă cu regretul că am pierdut acum câțiva ani un mare poet, pe Dionisie Duma, iar anul trecut pe poetul doctor Ion Jean Hurjui – ambii foști Cetățeni de Onoare ai Tecuciului și ne informează că în prezent lucrează la o carte despre Ion Hurjui.
A fost o manifestare reușită, organizatorii meritând din plin felicitările noastre.
Iancu Aizic