Investiții în derulare în Municipiul Tecuci. Lucruri mai puțin cunoscute sau neglijate

 

Investițiile aflate în diferite stadii de implementare în Tecuci ne încredințează să considerăm faptul că lucrurile se mișcă în sensul bun în municipiu, chiar dacă unii consilieri locali creează confuzie și depun eforturi pentru a întreține o situație de conflict la nivel decizional. Cea mai recentă întâmplare este cea care privește Bugetul Local și lista de Investiții, despre care consilierii respectivi spun că l-au aprobat, cu toate că nimeni nu știe dacă este sau nu este așa. 

Spitalul Municipal 

 Printr-o Hotărâre de Guvern, în data de 10 februarie 2022 managementul Spitalului „Anton Cincu” este transferat de la Consiliul Local Tecuci la Consiliul Județean Galați. Protocolul de predare a administrării Spitalului către Consiliul Județean avea să fie semnat în data de 28 februarie de către primarul Lucian Costin și Costel Fotea, președinte. Spitalul deservește aproximativ 150.000 de pacienți, cei mai mulți fiind din localitățile limitrofe Municipiului Tecuci. 

„Aceasta este soluția optimă de modernizare a spitalului. Rămân optimist și sper ca fondurile de care are atâta nevoie spitalul tecucean să devină o realitate”, declara edilul Lucian Costin. 

O nouă creșă 

 În data de 3 martie, tecucenii și nu numai aveau să afle despre lansarea licitației destinată construirii unei noi creșe. Municipiul Tecuci a fost inclus într-un prim lot de orașe și municipii, unde Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, a alocat fonduri pentru noi creșe. 

Noua creșă, care va putea îngriji 70 de copii, urmează să fie construită în cartierul ANL și va fi dotată cu o sală multifuncțională, spălătorie, bucătărie și sală de mese, spații verzi și locuri de joacă pentru copii. Finanțarea este asigurată integral de Ministerul Dezvoltării, iar valoarea estimată este de 11,73 milioane de lei. 

Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe 

 Joi, 3 martie 2022, la Casa de cultură a avut loc o întâlnire între primarul Municipiului Tecuci și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, care au fost informați cu privire la oportunitatea de reabilitare termică a 15 blocuri din municipiu, cu fonduri europene. 

Pentru fiecare bloc trebuie să-și dea acordul minim două treimi dintre proprietari. Primăria urmează să pregătească documentațiile necesare pentru atragerea acestor fonduri, iar lucrările de reabilitare presupun anveloparea termică, refacerea acoperișurilor, înlocuirea tâmplăriei și lucrări la subsoluri. 

Intabulare gratuită 

 La jumătatea lunii martie, Municipiul Tecuci a obținut o finanțare nerambursabilă de 160.000 lei, prin Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. 

Municipalitatea ne informa că în acest fel va continua intabularea gratuită a terenurilor și proprietăților din extravilanul Tecuciului, în cadrul unui program demarat în anul 2021, tot cu finanțare nerambursabilă. 

Digitalizarea și optimizarea serviciilor 

În 25 martie, eram anunțați  că proiectul depus pentru digitalizarea și optimizarea serviciilor oferite de Primăria Tecuci a fost aprobat, iar costurile totale de implementare, în cuantum de 3.000.000 de lei, sunt asigurate integral din fonduri externe. 

După implementare, toate măsurile care se regăsesc în proiect vor duce efectiv la reducerea birocrației, la timpi de așteptare scăzuți, la creșterea vitezei de răspuns din partea Primăriei. 

Reducerea abandonului școlar 

Două școli din Municipiul Tecuci vor primi fonduri prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), pentru reducerea abandonului școlar.  

Astfel, 398.177 lei vor merge către Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, iar 756.793 lei către Școala Gimnazială „Ion Petrovici”. 

Secția de Pediatrie 

 Pe parcursul lunii martie, la Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal „Anton Cincu” Tecuci a fost făcută recepția mai multor lucrări executate prin donațiile oamenilor cu suflet mare din municipiu, dar și din alte localități. 

Astfel, în 4 martie, a fost inaugurat un salon pentru micuții, întreaga investiție fiind privată. Trei săptămâni mai târziu, în 24 martie, a avut loc inaugurarea Compartimentului Neonatologie, după un an de zile în care au fost executate lucrări de modernizare și dotare cu aparatură modernă. Și în acest caz, oamenii de bine au avut un important aport prin sumele donate, pentru un aspect plăcut și modern al Neonatologiei.  

Lucruri mai puțin cunoscute sau neglijate 

Proiectele derulate sau în curs de implementare sunt cunoscute de către o parte dintre cititorii noștri, iar expunerea lor a fost făcută pentru cei care încă nu au aflat. Există în continuare confuzii între administrația locală, județeană și centrală privind ceea ce administrează fiecare în parte, drept pentru care vom face o scurtă aducere aminte.  

Lucrările pentru executarea Centurii ocolitoare a Municipiului Tecuci sunt gestionate de către CNAIR, companie aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.  

Lucrările executate de firma Rotary în Tecuci sunt gestionate de către Apă Canal Galați. Situația existentă se datorează anulării unei Hotărâri a Consiliului local Tecuci care prevedea impunerea de garanții pentru cei care execută lucrări pe domeniul public al municipiului, precum și modului în care a fost predat amplasamentul.   

Străzile din municipiu se află în jurisdicția Consiliului local, care a aprobat proiecte întocmite de Primărie de modernizare prin Programul „Anghel Saligny” pentru 60 de străzi, dar a respins reabilitarea altor 29 de străzi prin împrumutul contractat de administrația Hurdubae. 

În loc de concluzii

Pentru implementarea investițiilor în municipiu, Primăria are nevoie ca bugetul pe anul în curs să fie aprobat, există termene limite pentru depunerea unor oferte, iar o parte dintre proiecte pot fi pierdute. Acest lucru este regretabil dacă ținem cont de faptul că la întocmirea documentațiilor s-au implicat mai mulți funcționari și, în cazul neconcretizării proiectelor, orele petrecute de către aceștia sunt bani risipiți de la bugetul local. 

Faptul că o parte dintre investiții sunt blocate în Consiliul local, că în cea de a patra lună a anului nu avem încă un buget, ar trebui explicat tecucenilor chiar de către Serviciul de comunicare din Primărie. Noi ne-am adus umilul aport.