Târgul de Oferte Educaționale „Cariera 2022” – FOTO

 

În acest an, în perioada 6-7 aprilie 2022, se desfăşoară cea de-a XXI-a ediţie a Târgului de Oferte Educaționale – „CARIERA 2022”, cel mai important eveniment de marketing educațional din învățământul preuniversitar, în care unitățile școlare liceale din municipiul Tecuci își vor prezenta oferta de servicii educaționale viitorilor absolvenți ai claselor a VIII-a. 

Evenimentul este organizat anual de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Galați în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Galați, cu participarea liceelor din municipiul Tecuci și împrejurimi. Deschiderea Târgului de Carieră a fost oficiată de Violeta Mușunoiu – Hoton, coordonator CJAP Galați, care a evidențiat importanța participării elevilor de clasa a VIII-a la prezentarea ofertei educaționale a liceelor prezente. 

Laboratorul Succesului este conceptul care îi ajută pe elevi să descopere ingredientele valorice necesare reușitei. Avem nevoie de scopuri înalte, autodisciplină, muncă și perseverență, abilități, competențe, dar și alte resurse la fel de importante. Împreună suntem creatori ai succesului, iar astăzi, în cadrul acestui eveniment, elevii claselor a VIII -a s-au întâlnit cu consilierii școlari, profesorii și elevii din licee pentru a alege ingredientele prețioase construirii carierei profesionale. 

 Invitații speciali au fost: primarul municipiului Tecuci – Lucian Costin, viceprimar – Oliwer Drăgan și președintele Comisiei locale de Cultură – prof. Radu Vladimir, care au încurajat elevii să se informeze cu privire la ofertele educaționale prezentate la Târg și să discute cu colegii lor mai mari pentru a găsi soluția potrivită unei cariere de succes. În urma întâlnirii cu viitorii absolvenți ai claselor a VIII-a, elevii din cadrul colegiilor tecucene au împărtășit următoarele: 

„Cunoașterea oportunităților de dezvoltare în carieră reprezintă o abilitate necesară în procesul decizional. Târgul de oferte vă oferă posibilitatea de a face o alegere corectă, pliată pe nevoile și pasiunile individuale. Colegiul Național de Agricultură și Economie din Tecuci vine în ajutorul principalilor beneficiari ai sistemul educațional, elevii punându-le la dispoziție informații referitoare la gama variată de specializări care servesc formării profesionale. Oferta liceului este reprezentată de cele 4 profiluri de specialitate: economic, protecția mediului, industrie alimentară, agricultură. La absolvire, elevii primesc certificate de atestare profesională, care confirmă pregătirea acestora în domeniile enumerate. Înțelegem cât de copleșitoare poate fi presiunea examenelor și a alegerii liceului potrivit pentru voi, dar rețineți: Succesul este un proces, nu un rezultat. Vă dorim mult succes la examene!” (Timotei Istrate, președinte CȘE, Colegiul Național de Agricultură și Economie, Tecuci) 

 „Cu o importanță majoră în dezvoltarea minților tinere din Tecuci, cât și din orașele apropiate, Târgul de oferte pentru elevii care termină gimnaziul are loc în fiecare an la Casa de Cultură din Tecuci. Deși un spațiu neîncăpător pentru toate dorințele celor mici, acesta este locul tuturor posibilităților, după cum am avut deosebita ocazie de a înțelege anul acesta prin participarea la târg – unde am prezentat cu mândrie, alături de alți elevi, Colegiul Național Calistrat Hogaș. Unii elevi foarte hotărâți, unii momentan confuzi asupra drumului viitor, aici au avut șansa să întâlnească profiluri și meserii de care nici nu auziseră, dar și să înțeleagă ce presupune să fii elev de liceu.” (Selena Albu, clasa a XI-a E, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Tecuci) 

„Am întâlnit atât elevi timizi, care s-au mulțumit să adune pliante și, eventual, să asculte câteva informații de la reprezentanți, dar și elevi curioși, dezinvolți, care au pus întrebări despre profilul care îi interesa și au participat activ la dialoguri cu noi, manifestând interes. Și eu la rândul meu am fost elev de gimnaziu și de asemenea am participat la Târgul Oferte Educaționale, acolo întrebându-mă dacă fac alegerile corecte și emoționându-mă la gândul că aveam să închei un important capitol din viața mea. Astăzi, liceană fiind, îmi sunt cunoscute expresiile și gândurile pe care noua generație le are și îmi dau seama că asemenea experiențe, pe de o parte educative și pe cealaltă personale, ne sunt necesare pentru a putea crește și pentru a putea învăța că, indiferent de deciziile pe care le luăm, noi cunoștințe și lecții de viață ne sunt presărate pe drum.”(Beatrice Elena Sălăvăstru, clasa a XI-a B, Colegiul Național „Spiru Haret”, Tecuci) 

 „Standul Liceului Tehnologic Ovid Caledoniu, reprezentativ pentru Târgul de Ofertă educațională «Cariera 2022», poate fi văzut ca o adevărată galerie de artă, care a atras privirile tuturor vizitatorilor nu numai prin ornamentele de sărbătoare și produsele tradiționale de patiserie, ci și prin ședințele de înfrumusețare oferite de colegele mele talentate. Ca în fiecare an, toate acestea au facilitat elevilor de clasa a VIII-a cunoașterea ofertei educaționale a liceului într-un mod cât mai original și atractiv. Mă bucur că am participat la această activitate interactivă, deoarece mi s-a dat ocazia să întâlnesc viitorii absolvenți de gimnaziu și să discut cu ei despre ce oportunități îi așteaptă din momentul în care ajung în postura de liceeni. În calitate de elev, cred că promovarea liceului la un astfel de eveniment este o formă de gratitudine față de profesorii mei și de respect pentru instituția în care învăț.” (Mirela Mihaela Andronache, clasa a XI-a E, Profil: Comerciant-Vânzător) 

„Participarea noastră la Târgul de Ofertă este cel mai frumos prilej de a interacționa direct cu viitorii absolvenți ai clasei a VIII-a, timizi, zburdalnici, hotărâți sau în plină cercetare a viitorului. Am venit pregătit să le împărtășesc din experiența mea în acest liceu, despre faptul că la început nu am fost pregătit sufletește să fiu elev al acestui elev, dar, cu oamenii calzi și foarte bine pregătiți din jurul meu, am crescut și am evoluat atât de bine, încât știu sigur că și alții o pot face. Le-am povestit elevilor de gimnaziu , aceia care au ales fără echivoc standul nostru și deci Liceul Tehnologic Elena Caragiani,  că aici li se oferă șansa de a deveni un bun profesionist într-un domeniu, dar și cadrul prietenos în care să te exprimi, să comunici și să te dezvolți ca OM. ” ( Oprea Florin Vlad, clasa a XI-a A, Tehnician mecanic pentru întreținere și reparații, Liceul Tehnologic ”Elena Caragiani”, Tecuci) 

„Acest eveniment mi s-a părut o idee fascinantă pentru elevii de clasa a VIII-a care avut ocazia de a afla specializările și beneficiile fiecărui liceu, dar și detalii din viața de elev povestită de elevii din acest liceu, proiecte, activități extrașcolare și alte lucruri interesante. O acțiune deschisă, din care elevii au plecat informați în așa fel încât să aleagă ce este mai bun pentru ei și ceea ce consideră că li se potrivește cel mai bine. De asemenea, vor primi informaţii despre competenţele pe care le vor dobândi dacă urmează un anumit profil sau specializare, care sunt diplomele şi atestatele pe care le vor obţine la finalul studiilor şi care sunt opţiunile de carieră în viitor, axate fie pe continuarea studiilor, fie pe integrarea pe piaţa muncii.” (Crăciun Laurențiu, clasa a XI-a, Președinte CȘE – Liceul Tehnologic Nr. 1 Cudalbi) 

„Liceul Tehnologic Nr. 1 Corod se adresează beneficiarilor din nordul județului Galați. În liceul nostru se desfășoară atât învățământul liceal, cât și cel profesional. Clasele de liceu-28 de locuri oferă posibilitatea specializării în domeniile: Resurse Naturale și Protecția Mediului, iar calificarea este de Tehnician în Agricultura Ecologică. Clasele de profesională se împart pe două specializări: Estetica și Îngrijirea Corpului Omenesc și Agricultura Ecologică. Liceul Tehnologic Nr. 1 Corod este unul dintre cele mai dotate licee din mediul rural. Acesta dispune de toată aparatura necesară pentru studierea la standarde optime a unui învățământ de calitate.  Laboratoarele sunt dotate cu utilaje și aparatură de ultimă generație, profesorii sunt implicați și dedicați lucrului cu elevii. Activitățile educative și cele extracurriculare sunt variate, elevii noștri participând la diverse competiții și concursuri; de la cele sportive la concursuri de ecologizare și reciclare, unde au obținut și premii. Vă așteptăm la Liceul SMART de la țară!”( Glăvan Alina, clasa a XI-a – înv. liceal, Liceul Tehnologic Nr. 1 Corod) 

Aducem mulțumiri echipei consilierilor școlari din municipiul Tecuci, Casei de Cultură – Tecuci, reprezentată de manager Gabriel Cristian Călugăru, pentru implicarea în organizarea Târgului de Ofertă „Cariera 2022”, comunicarea între reprezentanții instituțiilor participante și domnului Vasilache Mihai pentru instalarea echipamentelor informatice necesare comunicării online cu CJRAE – Galați. 

 

Prof. psiholog,

Luiza Vechiu