În ultima zi a lunii martie, Apă Canal SA informa cetățenii despre creșterea iminentă a tarifelor în județul Galați. „Explozia prețurilor energiei electrice și gazelor naturale conduce la majorarea tarifelor serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare-epurare în Județul Galați începând cu 1 aprilie 2022”, era titlul comunicatului emis de Apă Canal.
Cititorul era astfel avizat din start despre ceea ce avea să afle. Fraza poate fi confundată cu cea a poetului Dante Alighieri care, în poemul „Divina Comedie”, menționa că este scrisă deasupra intrării în Infern – „Lăsați orice speranță, voi cei care intrați!”.
Comunicatul, demn de intenții mai onorabile decât acelea de a tapa locuitorii județului Galați, se adâncea în explicații privind motivul pentru care tarifele la apă potabilă și canalizare urmau să crească din 1 aprilie 2022 cu 35%, respectiv 30%. Ideile păreau cleioase, lipicioase – se lipeau unele de altele și erau greu de pătruns, departe de stilul unui comunicat care ar trebui să fie clar și concis.
„Salariul mediu în Apă Canal SA este semnificativ mai scăzut faţă de salariul mediu la nivel de ramură. Reducerea numărului de personal prin disponibilizare colectivă nu reprezintă o soluţie, întrucât costurile compensatorii per salariat prevăzute în CCM sunt duble faţă de cheltuiala anuală cu salariatul”, se scria printre altele în comunicat.
Involuntar, conducerea Apă Canal SA recunoaște că are mai mulți angajați decât este necesar, motiv pentru care și tarifele sunt piperate, dar nu îi poate da afară pentru că ar crește cheltuielile cu salariile compensatorii. Prin urmare este necesară menținerea lor în funcție încă un an și iar un an până când se va găsi o soluție. Iar salariile vor fi plătite în continuare, chiar dacă este mai simplu să plătim acum costurile compensatorii iar anul viitor să nu mai plătim nimic.
La nici o săptămână, mai precis marți, 5 aprilie, Apă Canal SA revine cu un alt comunicat din care aflăm că tarifele practicate vor scădea datorită plafonării prețurilor la energie și gaze. Trebuie însă precizat că tarifele nu vor scădea în raport cu cele în vigoare joi, 31 martie, ci în raport cu cele în vigoare vineri, 1 aprilie 2022.
„Conform noii strategii, începând cu 1 mai 2022 prețul pentru apa potabilă și tariful pentru canalizare-epurare vor scădea proporțional cu impactul plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Astfel, prețul apei potabile va scădea cu cca. 10% față de cel în vigoare de la 1 aprilie 2022, iar tariful la canalizare-epurare cu cca. 5%”, se arată în comunicatul Apă Canal SA.
În cele din urmă Apă Canal SA Galați a reușit performanța de a crește tarifele cu 25% atât la apă cât și la canalizare între ziua de joi și cea de vineri a săptămânii trecute, creștere despre care nu vă putem spune cât va rămâne în vigoare. Este o performanță fiindcă această creștere a survenit în urma unor scăderi ale tarifelor. Între timp tecucenii și nu numai se plâng de calitatea îndoielnică a apei potabile ce curge la robinet, apă ce poate fi numită în multe feluri numai potabilă nu.
Continuăm să plătim tarife ridicate pentru a întreține fără rost o armată de angajați și ne mulțumim cu explicații alambicate oferite de Apă Canal SA. Dacă ne mai rămâne o lacrimă, aceasta ar trebui vărsată pentru acești angajați al căror salariu este scăzut, chiar dacă nu știm despre ce sume este vorba și cu atât mai mult dacă acest salariu este mai mare de două sau trei ori decât încasăm noi.
sursa foto: zin.ro