Vernisajul expoziției „Tecuci, dimensiuni arhitecturale” – FOTO

 

Astăzi, 20 aprilie, în foaierul Casei de cultură a avut loc deschiderea expoziției „Tecuci, dimensiuni arhitecturale”, o expoziție de ilustrate vechi. 

Pe simeze, la parter și etaj au fost expuse 9 panouri și nenumărate paspartuuri ce oglindesc Tecuciul de odinioară. Majoritatea dintre exponate sunt realizate după vederi, timbre  și ilustrate, preluate din cartea prof. Ștefan Andronache. 

 Tot în această expoziție regăsim lucrările de pictură religioasă realizate de elevii Clubului Artis, pregătiți de prof. Bebea Ioniță precum și obiecte lucrate manual de elevii coordonați de Nicoleta Cucoaneș la atelierul „Firișoare de aur” din cadrul Casei de cultură. 

Deschiderea expoziției a fost făcută de managerul instituției, Cristian Gabriel Călugăru, care a precizat că organizarea acesteia a fost aleasă pentru apropierea sărbătorii Sf. Mare Mucenic Gheorghe, patron spiritual al Municipiului Tecuci. 

 „Tecuciul nu este doar orașul celor 14 academicieni, sau al lui Hogaș, al lui Petrovici sau Manoilescu, Rugină sau al altor personalități recunoscute pe plan național, ci, mai ales, al celor care au rămas aici, începând cu perioada invaziilor tătărești, trecând prin atâtea războaie, dintre care două mondiale și ajungând până astăzi, în aceste vremuri complicate. Și dacă tot stăm să ne uităm la geografie, aflați în calea tuturor, neadăpostiți de obstacol natural, tecucenii au realizat foarte mult rezistând în această vatră. Poate de aceea nici clădirile nu sunt spectaculoase și nu trezesc emoția care o declanșează alte monumente, dar aceste clădiri sunt părticele din sufletele noastre. Credem că vremurile evocate prin aceste imagini sunt vremuri în care arhitectura nu ceda atât de rapid principiului funcționalității, așa cum o face astăzi.  

Târg așezat, plin de verdeață ce respira o atmosferă patriarhală și de tihnă, acesta era Tecuciul. Deși multe din clădirile simbol nu mai există, noi încă tânjim după aerul și după valorile urmate de lumea de altădată”, a spus printre altele Cristian Călugăru. 

 Au mai luat cuvântul muzeograf Daniela Alecsa de la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” – martor peste timp al acestei transformări și prof. Ștefan Andronache, descoperitor al multora din imaginile expuse. 

Este o expoziție dedicată în special clădirilor simbol ale urbei noastre și obiecte sau picturi care vestesc sărbătoarea Sfintelor zile de Paști. 

Această expoziție va rămâne deschisă până la data 29 aprilie, timp în care tecucenii pot trece pragul Casei de cultură, pentru a cunoaște trecutul acestei urbe. 

 

 

error: Content is protected !!