Casa de Cultură, Primăria Municipiului și Consiliul Local Tecuci, în colaborare cu Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” au organizat astăzi, 28 mai, lansarea monografiei „Sculptorul Dan Mateescu”, o carte scrisă de prof. Virgil Pavel.
Cartea „Sculptorul Dan Mateescu” cu subtitlul „Contribuții la cunoașterea vieții, activității și operei artistului” este scoasă de curând la editura „Performantica” Iași, frumos alcătuită, o ediție de lux ce cuprinde 221 pagini, având însemnări și fotografii color cu operele lăsate de mâinile dibace ale sculptorului ori cu ipostaze din viața acestuia. Contra coperțile au înserate aprecieri semnate de mari critici de artă.
Lansarea a avut loc la sala Studio a Casei de Cultură, locul devenind neîncăpător pentru toți acei care au dorit să participe la o manifestare de suflet, în memoria sculptorului tecucean. Alături de familie și prieteni, au fost prezenți profesori și oameni de cultură, preoți, precum și invitații speciali: Pompiliu Comșa – profesor universitar, Ghiță Nazare – profesor / scriitor, Vladimir Radu – profesor / consilier local în Comisia de cultură.
Pentru început, Cornel Păduraru – protopop de Tecuci, împreună cu un sobor de preoți prezenți au ținut o slujbă de pomenire dedicată sculptorului Dan Mateescu apoi a urmat lansarea cărții. Moderatorul evenimentului, prof. Vladimir Radu, a precizat că lansarea ediției este cu totul deosebită: „Un profesor de matematică, un dascăl reputat din Tecuci, Virgil Pavel, lasă toate celelalte griji la pământ și încearcă să recompună din cioburi, din fâșii și fragmente, parcursul unei vieți, unui destin artistic. Am moderat multe activități, lansări, aici, la masa aceasta, dar de data aceasta sunt copleșit de participarea la această întâlnire și voi încerca să depășesc această stare, în sensul că toți l-am cunoscut pe Dan, tuturor ne-a fost drag, toți l-am apreciat și, mai mult decât atât, toți parcurgem zilnic drumuri, poteci, alei, străzi în care găsim urme ale muncii sculptorului. Eu i-am zis întâlnirii de astăzi Lucrarea între metaforă și Simbol. Artistul Dan Mateescu merită o monografie, deoarece aceasta este menită marilor personalități, oameni care au lăsat în urmă o producție artistică de mare forță. Dan Mateescu este într-adevăr o personalitate care depășește granițele”.
În continuare vorbește despre artiștii Tecuciului precizând că în urbea noastră este o densitate de artă și cultură pe care puține vetre de cultură și civilizație le pot înregistra, amintind de academicieni, pictori, simboliști, artiști locali. Dă citire câtorva din rândurile scrise de Corneliu Stoica în carte, cu încheierea „Este o carte scrisă și alcătuită cu dragoste pentru un OM de care autorul s-a simțit atât de apropiat și a dorit ca memoria lui să nu fie dată uitării. O carte cu vădit caracter documentar, mustind de informații prețioase, care poate constitui oricând o sursă inestimabilă pentru scrierea și editarea unei viitoare monografii”. Prof. Vladimir Radu citește și frumosul mesaj transmis de primarul Lucian Costin, care nu a putut ajunge la această întâlnire dar a dorit să transmită un gând la împlinirea a aproape un an de la dispariția inegalabilului artist Dan Mateescu, Cetățean de onoare al Tecuciului, numindu-l „Un OM plus o OPERĂ pentru un ORAȘ”.
Autorul, Virgil Pavel, mulțumește tuturor care l-au încurajat și ajutat în editarea acestui manuscris, promițând cărți tuturor și spunând că fiecare îl va învrednici pe distinsul sculptor atunci când vor intra în posesia volumului.
A luat cuvântul prof. univ. Pompiliu Comșa, salutând publicul și în primul rând prezența cronicarilor tecuceni. A informat că textul transmis și semnat de criticul Corneliu Stoica despre această carte va fi publicat în ediția următoare a ziarului Realitatea Galați. Apoi, a vorbit despre Dan Mateescu: „Pe omul împrumutat pământului l-am cunoscut târziu, dar am avut senzația că ne știm de ani buni. Un om care a învățat doar frumosul din viață și, acum, după 40 de ani petrecuți la catedră pare că s-a reinventat, spre binele contemporanilor săi tecuceni. Fiul de chiaburi, a devenit în ani un intelectual fin, cu prietenia căruia astăzi mă pot lăuda. Excelentă munca sa, precum și a prietenul comun, prof. Ionel Necula, căreia gălățenii ar trebui să-i facă statuie pentru operă și viață. Virgil Pavel, ca profesor de matematică s-a legat de Tecuci precum scoicile de navele maritime, biografia sa se întrepătrunde cu cea a Liceului nr. 1, acum Colegiul Național Spiru Haret. De la acest amvon, numit catedră, el nu a predat ci a oficiat actul didactic cum bine observa altcineva. Virgil Pavel nu a fost niciodată singur, el invitând pentru prietenie, sprijinit și de distinsa doamnă a sa, de biologie, Lidia, au creat o piramidă a științei și culturii. Amândoi viețuiesc frumos pământul care ne ține. De data aceasta ne invită să cunoaștem personalitatea Dan Mateescu, sculptor plecat la Ceruri. Ambii sunt români, cu factură tradițională, care și-au prețuit familia, tradiția, învățăceii, orașul în care au locuit”. Prezintă publicului parte din activitatea sculptorului, subliniind modestia acestuia, precizând că a fost artistul care a scris istoria în piatră.
Prof. Ghiță Nazare, coordonator al revistei „Școala gălățeană” a vorbit despre marele sculptor, amintindu-și că în urmă cu 40 de ani l-a cunoscut pe Dan Mateescu când era director al Casei Pionierilor la Liești iar dânsul coordona activitatea județeană a copiilor. A amintit de expozițiile și temele prezentate, primând marele personalități ale neamului.
Pe parcursul lansării monografiei, au luat cuvântul, apreciind atât personalitatea Dan Mateescu cât și pe autorul Virgil Pavel, preoții Cornel Păduraru, Ionel Vasile, Toderiță Rusu și Ionel Rusu, profesorii Andrei Stan, Vasile Ghica, Ionel Necula, Monica Babeș – Umbrărești, colegul sculptorului de liceu Mihai Tarcinschi și colaboratoarea Maria Scripcaru, poet Tănase Dănăilă.
Un intermezzo muzical în interpretarea Mariei Tănase cu piesa „Lume, Lume” și un scurt interviu cu sculptorul Dan Mateescu în urmă cu ceva timp, au fost în atenția publicului.
Doamna artistului, Valerica Mateescu, a fost copleșită de flori și încurajarea celor care îi sunt aproape.
O carte interesantă, o lansare cu fast în memoria artistului Dan Mateescu, „un sculptor al formelor ample înscrise cu aplomb în spațiu”, așa cum îl caracterizează Dan Grigorescu.