Lansare de carte la Muzeul de Istorie din Tecuci

 

În cadrul diverselor manifestări pe care le organizează Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, vineri, 27 mai 2022,  la această unitate de cultură a avut loc o nouă lansare de carte.  

Este vorba de lansarea volumului intitulat „Istoria Poliției orașului Focșani” – , realizat de Mădălina Racoș, Ionuț Iliescu și dr. Florin Daniel Mihai – Vol. I, care cuprinde activitatea de la începuturi și până la 23 august 1944.  

 Manifestarea a fost realizată în parteneriat cu Muzeul Vrancei și reprezintă prima colaborare dintre cele două muzee de după anul 1992. Termenul „Poliție” este de origine grecească, introdus pe filiera rusească prin implementarea Regulamentelor Organice. Poliția a fost creată pentru a apăra ordinea statului și interesele ei, dar și pentru a veni în sprijinul cetățeanului.  

Evenimentul a fost deschis de managerul Daniel Dojan, subliniind faptul că acesta este începutul unui proiect de colaborare cu Muzeul Vrâncean, mulțumind și pe această cale colegilor vrânceni. Vorbitorul reamintește și de colaborarea din anul 2018 cu Inspectoratul Județean de Jandarmerie Galați când s-a analizat și s-a vorbit despre Istoria Jandarmeriei, amintind și de Expoziția din anul 2020 cu mașini ale Pompierilor, dar și de alte activități de acest gen din anul 2021. Managerul Muzeului reamintește că despre Istoria Poliției și a Pompierilor s-a vorbit și scris de către prof. Vrabie, prof. Ștefan Andronache sau cercetătorul în istoria locală Daniel Bradea.  

Primul invitat este Ionuț Iliescu  care vorbește despre Istoria Muzeului vrâncean, apărut în anul 1931. Amintește în continuare de fenomenul infracțional al secolului XIX din fostul județ Putna. Vorbitorul mulțumește muzeului tecucean pentru onoranta invitație și amintește că Muzeul Tecucean deține și o interesantă mașină de epocă. 

 O altă invitată de la Muzeul Vrâncean, Mădălina Racoș, ne reamintește cum apăreau în trecut Buletinele de identitate unde erau înscrise și poreclele dar și diferitele semnalmente speciale. Se vorbește și de felul cum arăta pe atunci Permisul de conducere, care era și atunci „Oglinda șoferului”. Precizează că la început nu se dădeau probe teoretice și încheie adresând mulțumiri pentru invitație. Ultimul invitat vrâncean – Florin Daniel Mihai a ținut să vorbească despre diferențele dintre Pandemie și Epidemie oprindu-se la aceea Febra tifoidă din anii 1940. 

Revenit la cuvânt, Daniel Dojan mulțumește invitaților pentru colaborare.  

 Profesorul Ovidiu Vrabie, prezent la eveniment împreună cu mai mulți elevi de la Școala „Anghel Rugină” vine cu interesante completări, felicitându-i pe realizatorii acestei cărți document. O întrebare din sală se referă la cât a durat lucrul la această carte, răspunsul fiind de un an, iar o altă întrebare, când va urma continuarea cărții cu perioada 23 august 1944 – până în prezent, nu și-a găsit exact răspunsul. 

 Prezent la eveniment, profesorul Vladimir Radu, din partea Comisiei pentru Cultură, învățământ și sănătate a Consiliului Local Tecuci, întreabă de felul cum erau retribuiți atunci cei ce activau în poliție, răspunsul fiind că erau retribuiți la nivel mediu dar aveau facilități – recompense, haine etc. 

 Adrian Tăbăcaru, colecționar recunoscut de uniforme militare, care a lucrat în domeniul penitenciarelor, ne vorbește despre pasiunea lui spunând că dacă ar trebui să meargă acum la o nuntă nu are un costum adecvat, dar colecții de costume militare are destule.  

Pe lângă prezența la eveniment a elevilor Școlii „Anghel Rugină”, am remarcat prezența unor membri de la Biblioteca municipală printre care și bibliotecara Lizeta Rarinca, dar și managerul casei de cultură – Gabriel Călugăru.

O acțiune reușită total din punct de vedere organizatoric, aceștia meritând felicitări pentru acest lucru.  

 

Iancu Aizic