Spectacol dedicat Iei la Casa de cultură – FOTO

 

Ziua Internațională a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie, o dată cu Sărbătoarea Sânzienelor. Ia este piesa principală a costumului popular și este folosită în special de femei, dar o pot purta și bărbații. Ea este în fapt o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, borangic sau in și este împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Acest obiect vestimentar s-a păstrat și se transmite din generație în generație, fiind îmbrăcate chiar și de Reginele Maria și Elisabeta ale României dar și de aristocrația feminină, în special a României, care au purtat cu mare mândrie și bucurie costumul popular în ocazii speciale.  

Anul acesta, mai exact pe data de 21  iunie 2022, Președintele României Klaus Iohannis a semnat Decretul  privind promulgarea Legii pentru instituirea  Zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”. Conform acestei Legi, organizațiile de cultură trebuie să organizeze manifestări care să vizeze promovarea și protejarea Iei Românești.     

 Astfel, Casa de cultură a municipiului Tecuci, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Tecuci, a organizat vineri, 24 iunie 2022, începând cu ora 10,30, în fața secularului platan din curtea Casei de cultură, un spectacol muzical-coregrafic.  

Intrând în acest spațiu foarte generos, am remarcat o frumoasă expoziție realizată de Atelierul de cusături tradiționale intitulat „Firișoare de aur”, condus cu multă dăruire de coregrafa Nicoleta Cucoaneș. De jur împrejur, am remarcat expuse mai multe obiecte populare, începând cu baloturi de paie, covoare țărănești, cuverturi lucrate frumos cu motive populare și peste tot tronau Sânzienele – că doar e și marea sărbătoare a lor.  

 Spectacolul a fost deschis cu intonarea Imnului Național, cântat cu multă dragoste de membrii Grupului Folcloric „Altița”, frumos îmbrăcați în tradiționale costume populare, având alături pe micuții interpreți ai claselor de canto conduse de profesorul Claudiu Vișan. Apoi, prezentatorul Mihail Vasilache l-a invitat pe managerul Casei de cultură, Cristian Gabriel Călugăru, să deschidă evenimentul. Acesta a început prin a ne vorbi despre importanța Zilei Iei care, nu întâmplător, se sărbătorește cu doar două zile înainte de Ziua Drapelului, drapelul fiind martorul tuturor victoriilor sau înfrângerilor noastre, ale bucuriilor sau tristeților pe care le-am trăit. Vorbitorul încheie prin a spune „La mulți ani tuturor purtătorilor de ie, fie de borangic, in sau din orice alte materiale!”. 

 A intrat apoi pe scenă îndrăgitul cantautor profesor Cristian Corcioveanu, îmbrăcat și el cu o frumoasă ie, prezentându-ne o nostalgică piesă pe versurile poetului Boris Ioachim și muzică proprie, piesă dedicată Sânzienelor, această frumoasă sărbătoare, piesă purtând chiar numele „Sânziana, Sânziana”. În continuare, cantautorul ne vorbește de Clubul de folk care activează pe lângă Casa de Cultură și o invită la microfon pe talentata interpretă Maria Nectaria Lungeanu, aceasta prezentând o piesă din care se putea ușor remarca faptul că… Și Dumnezeu era îmbrăcat în Ie! 

Revenit la microfon, cantautorul ne prezintă piesa pe textul poetului-scriitor tecucean-ieșean Aurel Brumă intitulată „Meseria de copil”, pe muzică proprie.  

Prezentatorul Mihail Vasilache ne vorbește de frumusețea tradițiilor românești, după care îi invită pe toți copiii prezenți la o horă, aceștia având în mâini sânziene oferite de coregrafa Nicoleta Cucoanes. Apoi, am ascultat o altă tânăra talentată, interpreta Alexandra Zaharia, urmată de Anais Iftimie, Cristina Tonu, apoi Ilaria Bejan cu frumoasa piesă „Eu din joc nu mă opresc”. A urmat micuțul dar talentatul Nikolas Ghiorghiu, cu dansatorii Eusebiu și Gabriela, după care interpreta Cristina Tonu ne-a prezentat o frumoasă piesă populară, apoi Ana Maria Bulancea ne-a cântat piesa „M-aș duce și eu la joc” și Alexandra Gavril. Au urmat interpretele Beatrice Munteanu și Ilaria Bejan după care s-a întins o frumoasă horă la care au participat toți cei prezenți la această frumoasă activitate.  

Am remarcat prezența la spectacol a profesoarei Elena Dascălu cu un  grup de elevi de la Școală „Dimitrie Sturdza”, lucru pe care ar fi trebuit să-l facă și alte profesoare de la școlile din municipiu. Am scris acest lucru de nenumărate ori, dar rezultatul este mereu același – Profesorii nu participă cu elevii la evenimente. Și consider, că ar trebui să facă acest lucru.  

Să spunem, în final, felicitări organizatorilor și La Mulți Ani Ie Românească, La Mulți Ani, Drapel Românesc ! 

  

Iancu Aizic