Experiențele Erasmus din Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci, demarate în anul 2019, se apropie cu pași repezi de final. Toate proiectele au adus noutate și au ajutat la implementarea de noi metode de predare, au adus noi resurse care au încurajat elevii spre noutate și dezvoltare. Unul din cele cinci proiecte începute în septembrie 2019 – Robotics Against Bullying, cu numărul de referinţă 2019-1-RO01-KA229-063070_1 este proiectul coordonat de Şcoala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci, alături de școli din Turcia, Italia, Ungaria şi Lituania.
Prin acest proiect ne-am propus și am reușit să îmbogățim profilul profesional al profesorilor şi al elevilor implicați, conectând lumea școlii cu lumea din afara ei, înțelegerea conceptului de bullying pentru a-i ajuta să conștientizeze de ce se implică în acest comportament și să rezolve problemele de bază, încurajarea elevilor victime spre găsirea de soluții de rezolvare a problemelor ajutați de robotică, creșterea rezultatelor elevilor prin intermediul roboticii, facilitarea transferului de informații pentru școli cu privire la prevenirea și reacția la intimidare, încurajarea schimbului de bune practici / experiențe prin robotica contra bullyingului. Implementare proiectului nu a fost lipsită de provocări, înainte de semnarea proiectului unul dintre parteneri, cel din Spania, a fost nevoit să renunțe, existând astfel o distribuire de sarcini între partenerii rămași. Cea mai mare provocare, la fel pentru întregul sistem de educație, a fost perioada pandemiei, care a necesitat astfel și prelungirea proiectului cu 12 luni în vederea realizării tuturor obiectivelor și obținerea rezultatelor propuse.
După mobilitățile din România din noiembrie 2019, Lituania – martie 2020, Ungaria – decembrie 2021, Turcia – martie 2022, proiectul a fost încheiat în cadrul mobilității din Italia din perioada 30 mai – 3 iunie, în care au participat 3 profesori si 5 elevi din școala noastră. A fost o săptămână plină de activități care să îi determine pe elevi să se cunoască, să se descopere și să învețe unii de la alții despre bullying, dar și despre robotică prin multiple activități de programare desfășurate în școală și totodată pe profesori să analizeze activitățile și produsele finale realizate, atingerea obiectivelor, schimbările și impactul proiectului. La final de proiect colaborarea și cooperarea strânsă dintre parteneri a dus la realizarea mai multor produse finale printre care: Procedura antibullying a școlii, Povestea colaborativă „Insula iubirii”, Revista cu Jocuri de robotică împotriva bullyingului, Ghidul cu proiecte de lecții antibullying, Miniclipuri de teatru mut, Chestionarul privind identificarea situațiilor de bullying din școală si platforma publică eTwinning a proiectului.
Realizarea acestor valoroase produse finale, multitudinea de activități au fost celebrate într-un cadru festiv în timpul mobilității din Italia printr-o Conferință inedită în Palazzo Dei Celestini – Provincia Lecce, în data de 1 iunie 2022, gazde fiind președintele Provinciei Lecce Stefano Minerva și Vicepreședintele Antonio Leo. Alături de grupul de profesori și elevi au fost și reprezentanți ai grupului MABASTA, format din elevi de 15-17 ani care militează prin campaniile și activitățile lor contra bullyingului. Aceștia ne-au fost alături pe parcursul celor 3 ani de proiect prin activități desfășurate în școala parteneră din Italia, dar și prin idei care au avut un impact deosebit în rândul elevilor din școala, precum Bullybox.
Impresionant a fost și momentul artistic realizat de elevii școlii în seara de 1 Iunie, un concert instrumental realizat ca o poveste a proiectului Erasmus, presărată cu imnurile țărilor și alte cântece specifice regiunii, la care au participat peste 1000 de locuitori. Emoționat să vedem câtă implicare și mobilizare pentru organizarea acestui concert a fost din partea comunității, părinților și a școlii.
Erasmus a reprezentat pentru noi toți, parteneri în acest proiect, o ușă deschisă către cunoaștere, învățare, colaborare și încurajare, căci „Erasmus schimbă vieți și deschide minți!”.
Prof. Adriana Lefter