Galațiul, în plutonul fruntaș al județelor în care se distribuie tichete sociale

 

Județul Galați se află în fruntea județelor în ceea ce privește implementarea programului „Sprijin pentru România”, prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) emite și distribuie carduri pe care sunt încărcate voucherele sociale în valoare de 250 de lei.

Conform datelor centralizate la nivel de minister, la începutul acestei săptămâni 76% dintre beneficiarii din județul Galați erau deja în posesia cardurilor. Concret, este vorba de 49.964 persoane din totalul de 67.885 de gălățeni care au dreptul să fie incluși în acest program.

Procentual, Galațiul se situează pe poziția a 12-a, la nivel național, după distribuirea a peste 1,5 milioane de carduri. Există patru județe în care gradul de livrare de către Poșta Română depășește 90%: Bistrița – Năsăud (95%), Arad (93%), Covasna (91%) și Botoșani (90%).

La polul opus, sunt 13 județe în care gradul de distribuire este sub 50%, coada clasamentului fiind ocupată de Mureș (19%), Timiș (21%), Satu Mare (26%), Cluj (27%) și Sibiu (27%).

O explicație pentru modul diferit în care s-a realizat distribuirea cardurilor ține de modul cum au reușit să colaboreze instituțiile implicate în program. Listele cu beneficiarii sunt întocmite de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Casa Națională de Pensii și primării, fiind apoi trimise către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Totodată, listele sunt confirmate si de către ANAF, care verifica dacă beneficiarii propuși au sau nu și venituri din alte surse, ceea ce i-ar face neeligibili.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar sumele pot fi cheltuite în 12 luni de la data încărcării lor.

Cardurile nu sunt transmisibile, ele pot fi folosite doar de către beneficiari. Doar în situația în care acesta nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a folosi ajutorul, poate încredința tichetul unei persoane apropiate, însă doar împreună cu actul de identitate.

Pentru tranșa I, care se distribuie în prezent, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toți cei peste 2,5 milioane de beneficiari de la nivel național vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare, privind eligibilitatea persoanelor.

Toate întrebările referitoare la eligibilitate trebuie adresate Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială sau Casei Naționale de Pensii, după caz.

Compania Națională Poșta Română poate oferi informații referitoare doar la reavizări, carduri preluate pentru distribuire care nu au putut fi livrate sau alte situații legate de procesul de distribuire.

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici — https://bit.ly/3OibV8O. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.

În condițiile în care până pe 27 iulie au fost emise toate cele 2,5 milioane de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente și mese calde, se preconizează că Poșta Română va finaliza procesul de distribuire în câteva zile.

 

Andreea Anamaria Naggar
Secretar de Stat in Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene