Master Class la final. Spectacol muzical-coregrafic cu mult succes la public – FOTO

 

După ce în perioada 25-29 iulie 2022, la Tecuci s-au desfășurat cursurile de „Master Class” cu un grup de micuți interpreți de la Casa de Cultură îndrumați de profesorul Claudiu Vișan dar și de la Academia  de Muzică „TheoMusic” Galați și Brăila instruiți de tenorul Valentin Vasopol de la  Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați, vineri, 29 iulie 2022, începând cu ora 19, la Sala Studio a avut loc spectacolul pe care cursanții l-au oferit cu ocazia încheierii acestui curs.  

Cursul a avut de această dată ca profesoară pe  apreciata soprană Ana Maria Donose  de la Opera Națională Română din Iași. Intrând în sală, am remarcat nerăbdarea cursanților de a intra pe scenă și a ne arată ce au învățat în această săptămână plină de muzică și de bucurie. 

 Spectacolul a fost deschis de prezentatorul Mihail Vasilache care a invitat pentru început în scenă pe cei 14 iscusiți dansatori ai Grupului „Mini Dolls” ai Casei de Cultură îndrumat și pregătit cu mult profesionalism de inimoasa coregrafă Nicoleta Cucoaneș. După aceasta, prezentatorul a mulțumit elevilor, coregrafei dar și părinților care îndrumă și îndeamnă copiii să participe la această frumoasă activitate. Apoi, Mihail Vasilache ne-a vorbit de cursurile ce au avut loc în această săptămâna aici, la Casa de Cultură, dar și de frumusețea muzicii, readucându-ne în memorie spusele marelui Caragiale „Muzica este ceva care ne gâdilă urechile într-un mod foarte plăcut”. Apoi, ne-a făcut o scurtă prezentare a regulilor ce trebuie urmate și respectate de interpreți pentru a ajunge acolo unde își doresc. Ne-a vorbit în continuare de activitatea bogată din această săptămână de studiu invitând-o pe soprana – acum devenită  profesoară – Ana Maria Donose să ne spună câteva cuvinte, această fiind foarte mulțumită de felul cum au răspuns la comenzi cursanții, dar remarcând faptul că și pentru  dânsa, acest lucru, a fost ceva nou dar plăcut. „Acum, la recitalul de față, profit să fiu atentă la fiecare cuvânt și, mai ales, la fiecare sunet al interpreților care mi-au fost elevi”, a încheiat distinsa soprană.  

Primul care a evoluat în fața noastră a fost micuțul dar talentatul interpret Nikolas Ghiorghiu cu piesa „Cum am ajuns să te iubesc”. Imediat după terminarea piesei, interpretul a primit o Diplomă de participare din partea organizatorilor, lucru oferit tuturor cursanților. A urmat  simpatica Cristina Tonu după care Antonia Ursu ne-a prezentat piesa „Fântânile albastre” cucerind ropote de aplauze. Sara Zaharia ne-a prezentat piesa „Cine m-a făcut om mare”, după care Daria Negoiță ne-a introdus în lumea muzicii internaționale la fel ca și Miruna Poenescu, iar Anais Iftimie a interpretat piesa „Easy on me”. Daria Tătaru a ținut să ne reamintească piesa „Inimă nu fi de piatră”, după care Elena Lupu  ne-a prezentat o altă piesă din repertoriul internațional. Geta Donu ne-a prezentat piesa „Plouă”, după care au intrat în scenă cei 9 dansatori ai Trupei de dans „Funny Girls”, pregătiți tot de coregrafa Nicoleta Cucoaneș și care ne-au oferit, cu adevărat, bucuria dansului. Alexandra Gavrilă ne-a introdus în lumea muzicii populare cu frumosul refren „Viață ești frumoasă”. Și, spunem și noi, așa este! Și asta mai ales la refrenul „Măi ciobane, ieși afară, Ne dau lupii târcoale!”.  

Ilaria Bejan ne-a prezentat și ea o piesă din repertoriul internațional după care Ana Maria Bulancea a ținut să ne readucă în prim plan o piesă a regretatei interprete Laura Stoica „Hei, hai, vino să vezi!”. Roxana Dănceanu  ne-a prezentat tot piesa „Fântânile albastre”, iar Georgiana Panaitiu o altă piesă din repertoriul internațional.  

 A urmat o poză de grup cu absolvenții Master Class, moment în care profesorul Claudiu Vișan a ținut să mulțumească copiilor, părinților care i-au îndrumat și mai ales sopranei Ana Maria Donose pentru activitate depusă. Aprecieri și mulțumiri au fot adresat și tenorului Valentin Vasopol pentru participarea la eveniment împreună cu elevii pe care îi pregătește. Soprana a mulțumit și dânsa pentru frumoasa primire făcută aici, la Tecuci, spunând: „Am reușit, acum, să învățăm unii de la alții, fiind un adevărat schimb de experiențe”.  Soprana a primit din partea organizatorilor, o frumoasă Diplomă de Excelență. În replică, această a spus „Mă bucur pentru faptul că munca mea nu a fost în zadar și sunt foarte mulțumită de toți participanții”.  

A urmat interpreta Eliza Irimia cu o piesă din repertoriul internațional, la fel ca și interpretele Loriana Maria Iorga, Oana Miruna Grigoraș, Maria Stanciu, Georgiana Florescu, Antonia Anton, pentru ca interpretul Darius Vădana să ne prezinte piesa „Mă ucide ea”. O voce foarte interesantă am remarcat la solistul Bogdan Drosu cu piesa „Cine oare”.  

 Ana Onofrei, Miriam Bloju, Andreea Radu, Liviu Satman și Laura Ion au prezentat piese din repertoriul internațional, pentru ca, apoi, să se schimbe registrul muzical și să trecem în lumea muzicii populare prin interpretele Ana Onofrei, care ne-a prezentat frumoasa piesă „Unde-i joc și voie bună”, apoi Enya Ene a cucerit publicul, o mare parte din interpreți ocupând scena pentru dansurile populare cu multă voie bună și bucurie. Marta Crăciun  ne-a prezentat îndrăgita piesă „Hora din  Moldova” iar Andreea Radu nu putea termina fără a ne prezenta aici, la noi acasă, nemuritoarea piesă „Trandafir de la Moldova”. A apărut pe scenă și Laura Ion, antrenând o horă și cântând „În grădina lui Ion”. 

Apoi, au fost invitați toți soliști pe scenă pentru poze de grup. Tenorul Valentin Vasopol nu a putut scăpa fără să ne cânte, el prezentându-ne piesa „I love you”, după care a mulțumit sopranei Ana Maria Donose pentru tot ce a realizat aici, la Tecuci, cu elevii. În final, împreună, ne-au prezentat piesa „O sole mio”. 

Am asistat la un spectacol încântător și nici nu ne-am dat seama când au trecut cele trei ore de adevărat spectacol. Felicitări sopranei Ana Maria Donose, tenorului Valentin Vasopol și organizatorilor! 

 

Iancu Aizic