Costurile neștiute ale civilizației

 

De la preluarea mandatului, în anul 2020, administrația locală din Tecuci a tras în nenumărate rânduri semnale de alarmă în privința conduitei reprobabile adoptate de către concitadinii noștri care lasă în urma lor semnele unei acute carențe de civilizație. 

Este cazul celor care aștern covoare de semințe în jurul băncilor din parcurile tecucene, dar și al celor care aruncă deșeurile la întâmplare. Tot în această din urmă categorie se încadrează cetățenii care depozitează în locuri publice inadecvate resturile de la demolări. 

 Abandonarea deșeurilor pe domeniul public se sancționează cu amenzi de la 10.000 la 20.000 lei în cazul persoanelor fizice și de la 50.000 lei la 70.000 lei în cazul persoanelor juridice. Cu toate acestea, domeniul public ajunge adesea victimă a lipsei de civilizație și de bun simț, iar exemplele oferite de organele cu atribuții pe această linie nu sunt puține.  

Dacă în alte cazuri se poate spune faptul că cei vinovați nu sunt din localitate și nu cunosc regulile urbei, lucru care nu îi exonerează de vină, în privința aruncării gunoiului la întâmplare nu există nici o scuză. Regulile sunt aceleași fie că locuiești în Tecuci sau în alt oraș din țară ori străinătate.  

Exemplele oferite de către Poliția Locală Tecuci nu îi descurajează pe contravenienți, iar municipalitatea are în vedere montarea de camere video pentru supravegherea zonelor fierbinți ale municipiului. Astfel, pe lângă procesul verbal aferent contravenției, persoanele identificate pot primi acasă fotografii sau filmări care să înlăture orice dubiu în privința săvârșirii infracțiunii. 

Între timp sancțiunile curg, în cele mai fericite cazuri de la 800 lei pentru cojile de semințe și de la 1.000 de lei pentru depozitarea deșeurilor menajere în locuri nepermise. Câte nu s-ar putea face cu acești bani? Multe lucruri se pot face și în acel timp în care se prestează muncă în folosul comunității, fiindcă nu sunt bani de amendă, adunând gunoiul împrăștiat de alții, după ce au fost sancționați pentru aceeași contravenție.