Patru antreprenori locali din jurul orașului Tecuci se alătură eforturilor de organizare a primei ediții a Concursului Internațional de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu”. Competiția este prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la nașterea, la Tecuci, a marelui pictor, primul academician provenit din rândul artiștilor plastici. Cei patru antreprenori, păstrători ai rețetelor tradiționale, bazate pe produse 100% naturale, vor oferi premii deosebite laureaților. Aceștia sunt: Stupina Avram, Zmeură – Rubin parfumat, Lavanda – Dealul mov și Cămara lu’ Mamaie.
Competiția este organizată de Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores și se adresează artiștilor plastici deosebit de talentați.
Concursul se desfășoară exclusiv online, iar participanții, împărțiți pe două categorii de vârstă, pot trimite până pe 10 noiembrie 2022, pe adresa: [email protected], fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii. Întrecerea artistică mai are două perioade de înscriere (11 septembrie – 10 octombrie si 11 octombrie – 10 noiembrie 2022). Amănunte despre conditiile de participare la acest concurs găsiți pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu-inscrieri/ .
Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Petrașcu (1872 – 1949), personalitate de primă valoare a artei românești, devenit, în 1936, primul membru al Academiei Române provenit din rândul artiștilor plastici. Absolvent al Şcolii de BelleArte din Bucureşti, şi-a continuat studiile la Academia „Julian” din Paris. După o primă expoziţie personală la Ateneul Român, a participat la expoziţiile saloanelor oficiale româneşti de la Barcelona, Paris, Veneţia, Zürich, impresionând prin cromatică și prin forţa expresivităţii din peisaje şi scene de interior.
Concurenții vor putea trimite lucrări inspirate de următoarele teme în care a excelat maestrul omagiat: natură statică, peisaj, nud, flori și portret.
Creațiile premiate în urma hotărârii unui juriul condus de academicianul Mircia Dumitrescu, vor intra în colecția Muzeului Teodor Cincu din Tecuci și vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții permanente. Trofeul Concursului „Gheorghe Petrașcu” va fi realizat de magicianul sticlei românești, artistul Ioan Tămâian.
Premiile care îi așteaptă pe artiști se ridică la valoarea de peste 13.000 lei.
Stupina Avram produce din 2015 miere de albine, un aliment minune, cu proprietăţi terapeutice și pentru a avea un produs final de cea mai bună calitate, combină mierea de albine netratată termic, numai cu ingrediente naturale 100%, de calitate superioară. Astfel au apărut: mierea cu propolis, mierea cu sirop cu cătină, mierea cu scorțișoară de Ceylo, mierea cu ciocolată, care conține pudră de cacao Criollo, mierea cu nucă sau mierea cremă.
Zmeură – Rubin Parfumat este o plantație de 4000 mp, înființată în anul 2019 în Comuna Cudalbi Județul Galați. Antreprenorii reușesc să transforme fructele mari și gustoase din soiul Laska și în gem, sirop sau vin din zmeură. Astfel pofticioșii se pot bucura o perioadă mai lungă de timp de aroma parfumată de zmeură produsă la Cudalbi.
Lavanda – Dealul mov sau cultura de lavandă de lângă Tecuci, care începând cu anul 2014 a schimbat de destinul a doi oameni. Din minunea mov, prin distilare în curent de vapori, producătorii obțin ulei esențial pur și apă florală de lavandă. De asemenea, fiind pasionați și de frumusețea lucrului manual, lavanda le oferă posibilitatea de a strânge toată mireasma ei în săculeți dolofani, perne decorative umplute cu florile mov, iar pentru diferite evenimente realizează aranjamente din lavandă şi alte flori naturale uscate.
Cămara lu’ Mamaie este inițiativa unor gospodari din comuna Cosmești, de pe malul Siretului, care pregătesc cu drag bunătăți din curtea proprie pentru o masă cu adevărat gustoasă. Ei sunt păstrători de rețete tradiționale românești, în care folosesc numai produse naturale. Pe rafturile lor se găsesc dulcețuri, gemuri, bulion, zacuscă, sosuri de roșii.
De asemenea Asociația Culturală „Ervant Nicogosian” va oferi un premiu special, în valoare de 2000 de lei, celui mai valoros concurent născut în afara granițelor României, Fundația Pelin va onora cea mai bună lucrare din concurs tot cu un premiu de 2000 de lei, iar Ameropa Grains va oferi cadouri tuturor laureaților.
Regulamentul complet pe:
https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-gheorghe-petrascu-regulament/ .
Co-organizatori: Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociaţia „Pro Valores”.
Parteneri: Primăria Tecuci, Fundația Culturală Pelin, Asociația Culturală „Ervant Nicogosian”, Ovalsart, Ameropa Grains, Stupina Avram, Zmeură – Rubin parfumat, Lavanda – Dealul mov și Cămara lu’ Mamaie.