Proiectul „Genii ale Culturii Române” declarat eligibil de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a încheiat un parteneriat de colaborare cu Institutul Hispano-Român din Castellon, Spania,  pentru realizarea și implementarea Proiectului „Genii ale Culturii Române”. Proiectul vizează realizarea unei expoziții despre cinci personalități marcante ale culturii române: Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Gheorghe Petrașcu, Mircea Eliade și Nicolae Iorga. În cadrul proiectului vor fi realizate panouri descriptive cu date biografice dar și opera celor cinci mari români. Expoziția va fi vernisat mai întâi în Spania la Castellon, la Tecuci în România. De asemeni, proiectul a fost aprobat spre finanțare de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și urmează etapele de implementare. 

În cadrul proiectului au fost realizate 20 de panouri despre cele cinci personalități marcante ale culturii române, printre care doi tecuceni: Gheorghe Petrașcu și Mircea Eliade. Expoziția va fi vernisată la Castellon în Spania, pe 10 noiembrie 2022, publicul țintă fiind comunitatea românească din diaspora dar și comunitatea locală din Castellon. Ne vom asigura în cadrul proiectului de traducerea informațiilor din limba română în spaniolă, astfel încât obiectivele de popularizare a culturii române să fie atinse. 

 De asemeni, având în vedere că anul acesta se împlinesc 150 de ani de nașterea pictorului tecucean Gheorghe Petrașcu, vor fi emise în Spania, 150 de timbre înfățișând statuia sa ce este amplasată în Tecuci. 

Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale muzeului tecucean, menit să promoveze istoria Tecuciului în spațiul european și să valorifice patrimoniul cultural mobil. 

Proiectul este finanțat integral de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.            

Colaboratori ai evenimentului: Primăria Municipiului Tecuci, Consulatul României din Castello de la Plana, Deputacio de Castello (Consiliul Județean din Castellon), Ajuntament de Castello (Primăria Castellon), Asociația Culturală China în Castellon, Asociația Româno-Italiană de la Rivoli.   

  

 Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci