Marele pictor tecucean Gheorghe Petrașcu onorat de publicul natal la 150 de ani de la naștere

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci în parteneriat cu Primăria Tecuci și Asociația „Pro Valores” a organizat sâmbătă, 26 noiembrie 2022, manifestarea intitulată „Gheorghe Petrașcu 150” pentru omagierea celui ce a fost renumitul pictor Gh. Petrașcu, născut în Tecuci la 2 decembrie 1872 și decedat la 1 mai 1949 la București.  

A fost o manifestare care a durat aproape patru ore, dar a avut absolut de toate, respectiv expoziții, conferințe, concert de percuție, discuții deschise și în final un reușit recital de chitară, alături, bineînțeles, de festivitatea de premiere a concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”. 

 Evenimentul a fost deschis de managerul Muzeului, Daniel Dojan, punctând pentru început câteva date importante din viața și activitatea marelui pictor, după care a adăugat faptul că în ziua de 25 noiembrie 2022 la Casa de Cultură a avut loc un Colocviu de filosofie dedicat unui alt mare tecucean, Ion Petrovici, între aceștia existând și legături de rudenie, mai ales între cele două familii. În continuare, vorbitorul ne spune că pionul principal al acestei acțiuni a fost jurnalistul Sebastian Crăciun, căruia îi mulțumește și cu această ocazie pentru sprijinul acordat, amintind în continuare pe toți partenerii respectiv Primăria Tecuci, Fundația Culturală Pelin, Asociația culturală „Ervant Nicogosian”, Ovalsart, Ameropa Grains, Stupina Avram, Zmeură – Rubin parfumat, Lavandă – Dealul mov și Cămara lu’ Mamaie. 

 Este apoi invitat în fața publicului jurnalistul Sebastian Crăciun care, după ce mulțumește numerosului public pentru prezența la acest eveniment, dă cuvântul muzicii de percuție prin Formația „Enescu Percursion Group” din București, un ansamblu coordonat cu multă dăruire de profesoara Irina Rădulescu, care este  invitată în fața publicului. Aceasta începe prin a ne prezenta membrii grupului, respectiv Maria Rizea, Daria Achim, Adrian Imbir și Alexandru Tălâmbă. Ne spune în continuare că este sprijinită în activitatea sa de profesorul Răzvan Florescvu și că acum vom asista la un concert inedit de percuție executat de acești talentați instrumentiști tineri, elevi mai bine zis, care sâmbătă și duminică exersează câte 5-6 ore. Formația are în repertoriu mai ales piese sudamericane, începând cu lucrarea „La revedere”, apoi „Dansul ploii” și altele. Apoi este introdus în scenă un alt instrument, neemaivăzut pe la noi, denumit „Malimba”, un instrument asemănător pianului. Daria ne-a prezentat singură un rondo după care a apărut Maria, despre care aflăm că este în anul IV de studiu. Au fost prezentate alte piese pentru ca în final să urmărim și să ascultăm o piesă realizată doar prin mișcări de mâini, picioare sau trup, lucrare mult apreciată de public. La sfârșitul acestui recital, consilierul local Doru Eugen Pelin i-a acordat coordonatoarei grupului, profesoarei Irina Rădulescu, o Diplomă de Excelență – pentru tot ce a realizat până acum și continuă spunând că această formație trebuie să ducă mai departe tradițiile atât din țară cât și de peste hotare, amintind că, în general, muzica ne poate face să fim mai buni.  

 În continuare, a fost invitat în fața publicului, distinsa prof. Vasilica Stoiciu Frunză, o colecționară de tablouri de mare valoare, care printre numeroase lucrări, posedă și două tablouri ale marelui Gheorghe Petrașcu și pe care le-a adus acum, aici, la Tecuci, pentru a le vedea tot publicul tecucean și nu numai. Invitata specială menționează  că tablourile fac parte  din colecția părinților ei, în prezent devenind posesoarea acestora. Ne spune că apreciază pe cei care „Aruncă bani în Artă”, având un mare respect pentru valoarea care va atrage, cu siguranță, o nouă valoare. Spune că posedă mai multe tablouri dar acum ne vorbește despre acestea două, respectiv unul cu un aspect din orașul Târgoviște, unde locuia și unul cu un interior de casă, dominante fiind alte tablouri. Ne spune în continuare că, dacă așa cum se spune Gh. Petrașcu are circa 3.000 de tablouri, ar dori să știe unde s-ar afla celelalte 2.998.

 Se pare, spune vorbitoarea, că acest tablou ar fi realizat prin anul 1930. Eu sunt de formare muzician, nu sunt mare specialist în tablouri, dar mai am acasă lucrări semnate de Corneliu Baba, Ion Țuculescu, N. Grigorescu și alții. Nu trebuie să uităm că arta nu este efemeră, mai ales cea de mare calitate, dar, totuși, arta rămâne mereu un gest cultural, mai ales pentru viitor. Aceste lucrări sunt făcute ca să dureze. Rezultatul nu este palpabil, nu se vede chiar pe loc, dar, repet, e bine să investim în cultură. Ne vorbește în continuare de relația dintre vocație și emoție: „Privind zilnic tablourile din casă simt că ele emană  o mare energie și, de aceea, le privesc cu tot dragul. Nu trebuie uitat faptul că Gh. Petrașcu a fost îndrumat de N. Grigorescu. Repet, respect pe toți ce care investesc în cultură și artă. Și, astfel, apreciez enorm ce ați realizat acum, la acest minunat muzeu, care este o adevărată casă de cultură. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți aici, la Tecuci, dar și pentru faptul că m-ați invitat și admir ce ați făcut și veți mai face”.

 În continuare, este invitat să ia cuvântul criticul de artă Marius Tița care începe prin a aprecia acțiunea desfășurată, după care vorbește de colecționari spunând că o persoană poate avea doar un tablou și să fie colecționar în timp ce altul poate avea 2.000 de tablouri și să nu fie colecționar. Piesele de artă, în general, au o valoare emoțională, făcând referire și la renumitul „Car cu boi” al lui Grigorescu. Apreciază evenimentul de azi pe care îl consideră absolut remarcabil, îndemnând publicul să colecționeze tablouri. Și dacă, totuși, nu aveți în casă un tablou de Gh. Petrașcu, spuneți măcar copiilor și tinerilor de azi cine a fost și ce a făcut pentru Tecuci și chiar pentru România.  

 În continuare, este invitat în fața publicului pictorul Gheorghe Dican, vicepreședinte al UAP din România. Aduce mulțumiri pentru invitația aici, la Tecuci, în orașul marelui pictor unde a simțit o și mai mare emoție când a trecut pe strada ce îi poartă numele, Gh. Petrașcu: „Eu sunt pictor dar și muzeograf la Muzeul din Râmnicu Vâlcea, ne bucurăm că avem acolo 10 tablouri ale acestui mare pictor și vă informez că un astfel de tablou al lui Petrașcu poate ajunge și la 100.000 euro. Remarc acum faptul că cele două tablouri aduse aici de distinsa colecționară sunt în rame, dar la picturile în ulei nu se recomandă a fi sub sticlă”. Vorbitorul continuă, precizând că prin anii 1900 Gh. Petrașcu făcea parte din Asociația Tinerilor Artiști și că a putut astfel să ia parte la numeroase expoziții. Vorbitorul recomandă Consiliului local Tecuci să elaboreze un proiect prin care să se procure tablouri de Gh. Petrașcu care să fie expuse aici, la Tecuci. Să nu uităm de legătura pictorului cu oameni de mare cultură ai țării cum erau Alex. Vlahuță, Barbu Ștefănescu Delavrancea și alții. Gh. Petrașcu îl admira enorm pe Eminescu. Să nu uităm faptul că Petrașcu a luat legătura cu ce se întâmpla în occident, mai ales în Germania, dar a stat și la Paris. Revin la ideea mea, dacă Bârladul care îl are pe N. Tonitza și are mereu un salon și o expoziție, de ce nu și aici, la Tecuci, un  Salon Gh. Petrașcu, permanent? Poate ar trebui chiar și un salon Național Gh. Petrașcu! Cea mai mare expoziție realizată de Petrașcu a fost în anul 1920 la Ateneul Român.

A urmat un interesant material video care ne-a demonstrat legătura dintre muzică și pictură, după care au fost prezentate publicului și noutățile filatelice dedicate lui Gh. Petrașcu, un întreg poștal realizat de Romfilatelia și un timbru apărut la Poșta spaniolă, toate acestea cu sprijinul lui Tiberiu Antonio Jalbă.  

A luat  apoi cuvântul prof. Vladimir Radu, președintele Comisiei de cultură, învățământ și sănătate din Consiliul Local, care a apreciat această reușită acțiune amintind o listă de circa 40 personalități tecucene care au făcut cinste orașului și chiar țării noastre.

Au fost expuse 14 tablouri, două aduse de apreciata colecționară, 4 fiind cele premiate și încă 6 ale altor concurenți.  

În final, publicul a ascultat un recital al îndrăgitului chitarist Tudor Niculescu Mizil, de aproape o oră, un recital care a cuprins printre altele piesele „Sara pe deal”, „Cântă cucu-n Bucovina”, „Zorba Grecu” și altele.

A urmat festivitatea de premiere pe care o vom prezenta într-un material următor. 

 

Iancu Aizic 

 

sursa foto: Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”