La mulți ani, România! La mulți ani, Tecuceni, oriunde vă aflați! – FOTO

 

În urmă cu 104 ani s-a împlinit idealul secular, Unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat – România. Manifestările organizate de Ziua Națională a României au loc în toată țara, ca semn de respect pentru eroii care s-au sacrificat pentru o Românie liberă și independentă. 

 La Tecuci, programul zilei de 1 Decembrie a debutat la ora 11 în Parcul Central, la Monumentul Cercetașilor morți în perioada exodului din anii 1916 – 1917. 

După întâmpinarea oficialităților a fost intonat Imnul de Stat al României de către Raluca Alexe. 

A urmat ceremonialul religios săvârșit în memoria eroilor de către un sobor de preoți tecuceni. 

Solistele Casei de Cultură – Raluca Alexe și Sara Mihai au interpretat două melodii specifice momentului „Dragă Românie” și „Român voi fi mereu”. 

 Prezentatorul evenimentului, Daniel Dojan – director al Muzeului tecucean, a vorbit despre jertfa eroilor noștri, apoi a dat cuvântul primarului Lucian Costin. 

În discursul său, edilul a vorbit despre 1 Decembrie care a devenit un vis, un vis posibil prin implicarea oamenilor politici și ai eroilor vremii, oameni care au pus mai presus de orice interesul național. 

„Un vis pentru care au luptat inclusiv Regina Maria și Regele Ferdinand, rămas în istorie ca Întregitorul. Oameni care deși nu erau români au iubit România nespus și au demonstrat această dragoste prin fapte. Unitate, acesta a fost idealul înfăptuit la 1 Decembrie 1918. O singură Românie, un singur steag, un singur popor. 

 Avem de învățat din această lecție de istorie, în primul rând că patriotismul nu trebuie să fie ceva de fațadă, care să se manifeste din când în când. Trebuie să ne respectăm țara, să o cinstim, să o prețuim indiferent de conjuncturi. Poate uneori avem și îndoieli, dar acestea nu trebuie niciodată să ne afecteze sentimentele față de țară. Ne-au învățat această lecție cei care au făcut posibilă Unirea de la 1918 pe care astăzi o celebrăm. 

Uniți în jurul unui ideal suntem tot mai puternici, uniți în jurul unui vis înseamnă că suntem cu un pas tot mai aproape de a-l transforma în realitate și putem face așa și aici, la noi acasă, în Tecuci. Pentru că aici am crescut, ne-am educat, aici avem familiile, rudele și prietenii. Să nu ne fie indiferent ceea ce lăsăm în urmă, avem exemplu înaintașilor noștri care spuneau – Prin noi, înșine – și aveau mare dreptate. Prin noi înșine putem făuri lucruri mărețe, pentru Tecuci, pentru România!” a spus printre altele primarul Lucian Costin. 

 A urmat ceremonialul solemn de depunere a coroanelor de flori. Acestea au fost depuse din partea: Primarului Lucian Costin, Senatorului George Scarlat, Deputat Viorica Sandu, Protoieria Tecuci, UM 0543 Tecuci, Departamentul 4 Tecuci al IJ Jandarmi Galați, Poliția Municipiului Tecuci, Departamentul de Pompieri Tecuci al ISU, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din cadrul MAN – filiala Tecuci , Asociația Militarilor Veterani „Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” – Filiala Tecuci, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Tecuci, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – Filiala Tecuci, Asociația Națională a Cadrelor Militare în rezervă și în retragere din cadrul MAI – Filiala Tecuci, Cercetașii României Centrul local „Oltea Doamna” Tecuci, Partidul Național Liberal – Filiala Tecuci, Partidul Social Democrat – Filiala Tecuci, Partidul Uniunea Independentă pentru Tecuci, Partidul SOS România – Filiala Tecuci, Partidul Alianța pentru Unirea Românilor – Filiala Tecuci, Partidul Uniunea „Salvați România” – Filiala Tecuci. 

La final, parte din tecuceni au încins o horă românească pe muzica difuzată de angajați ai Casei de Cultură Tecuci.