Licăriri cosmeștene

 

Școala este o oglindă a timpului, ce privește în sufletele copiilor dornici de a-și împlini idealurile. Idealuri presărate cu speranțe au și copiii din Cosmești când este vorba de victorii.  

Astfel, în fiecare an, când ziua Școlii Generale „Dumitru Dămăceanu” din Cosmești este așteptată ca un imn spiritual de Sf. Dumitru, elevii rămân surprinși plăcut de a fi onorați cu diplome de merit din partea conducerii școlii.  

În aceste sens, elevul Genete Alessandro (cl. A VI-a ) a fost apreciat printr-o diplomă specială pentru talentul său de a impresiona prin cântecul viorii. Diplome de merit s-au acordat pentru secțiunea „Interpretare cântece folclorice” elevelor Tolnay Erika (cl. a VII-a), Bejan Ilaria (cl. a VII-a) și Bărbuță Aurelia Maria. 

Școala cosmeșteană se bucură de avantajul de a face parte dintr-o zonă a Moldovei cu tradiție în practicarea sportului de kayac-canoe, instructorul Bârlădeanu Radu fiind chiar un fost elev al acesteia. El a condus spre selecția în Lotul Național Junior II Kaiac-Canoe pe elevele Tănase Alexandra și Chitic Valentina. Diplomă de merit pentru rezultate deosebite la Kaiac-Canoe a primit și eleva Costandache Beatrice (cl. a VII a). 

Diplome pentru talentul de avea inspirație în proză și arte plastice, evidențiind figura glorioasă a cosmeșteanului General Dumitru Dămăceanu, personalitate din Al Doilea Război Mondial, au primit mai mulți elevi de la Școala Cosmești și structura Școala Gimnazială Nr. 1 Furcenii Noi, clasele V-VIII. 

Iată că activitatea „Sărbătorim de Ziua Școlii!” a împletit firul istoriei, marcat de Generalul cosmeștean Dămăceanu, cu vibrația creativă a generației noi de care se bucură această instituție. 

 

Prof. Carmen Argint