Hanuka – Sărbătoarea Luminii la Sinagoga tecuceană

 

Luni, 19 decembrie, la Sinagoga din Tecuci a fost marcată Hanuka, Sărbătoarea Luminii. Invitați speciali au fost din partea Federației Comunității Evreiești din România: Ovidiu Bănescu, Silvian Horn, Mona Bejan. 

La sinagoga tecuceană au fost prezenţi membri și simpatizanți ai comunități, invitații președintelui Iancu Aizic fiind primarul tecucean Lucian Costin, primarul din Ivești – Maricel Gheoca, preot Stelian Chirvase de la Movileni, consilier local prof. Vladimir Radu, manager Muzeu – Daniel Dojan, scriitor Daniel Bradea, ec. Laura Hobincu din partea Casei de Cultură ș.a. 

 Gazda evenimentului, Iancu Aizic – preşedintele Comunităţii Evreieşti din Tecuci, a primit cu onoare atât pe oaspeţii de la Bucureşti cât şi pe cei care au dat curs invitaţiei. 

Lumânările pentru întâmpinarea Hanukăi au fost aprinse de cel mai tânăr membru al comunităţii evreieşti din Tecuci, Alesia Munteanu, nepoata președintelui Aizic, fiind și cea care a spus  rugăciunea. 

Această tradiție este perpetuată prin aprinderea a 8 lumănări pe timpul desfășurării serbării Hanuka. Perioada Hanuka în acest an este 18 decembrie – 26 decembrie 2022.  

Sărbătoarea luminilor (Hag haUrim) comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încercau să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa. Principalele evenimente asociate cu Hanuka s-au desfășurat între 165-163 î.e.n., deși lupta armată a Macabeilor împotriva grecilor a continuat încă mulți ani, până când evreii din Ereț Israel și-au dobândit de fapt independența. Hanuka este așadar o sărbătoare postbiblică. 

 Pentru început, Iancu Aizic a făcut un scurt istoric al comunității evreiești tecucene, fiind cel mai vechi președinte al comunităților din țară, având, la 1 ianuarie 2023, 23 de ani de când este în această funcție. A mulțumit tuturor care l-au ajutat în diverse demersuri pentru problemele cu care s-a confruntat, apoi a predat microfonul tuturor invitaților din capitală și de aici pentru a spune câteva cuvinte. S-a vorbit despre sărbătoarea Hanuka, despre președintele comunității pe plan local, s-au făcut urări specifice acestei perioade.  

Publicul prezent a urmărit pe proiector înregistrările video făcute de interpreta Alesia Munteanu cu Marcel Pavel, apoi Alesia a încântat cu vocea pe cei prezenți, cântând două melodii. Pe fundalul cu muzică specifică sărbătorii, parte din cei prezenți au rămas pentru a servi produsele culinare specifice oferite de comunitatea tecuceană, principalele preparate fiind gogoșile. Scriitorul Daniel Bradea a împărțit invitaților ultima carte apărută, despre istoria comunității evreiești din Tecuci. 

Ce reprezintă Hanuka 

În fiecare seară de Hanukah se aprinde Hanukia, menora specială destinată acestei sărbători care, de altfel, se mai numește din acest motiv și „Sărbătoarea luminilor” – Hag ha-Urim (în ebraică „ur” sau „or” semnifică lumină). Talmudul spune că obiceiul aprinderii menorei are drept scop să amintească public minunea. În timpul revoltei împotriva elenilor, Menora a fost aprinsă 8 zile – miracolul de Hanuka – iar această tradiție este perpetuată prin aprinderea a 8 lumănări pe Hanukie. De aceea, în antichitate, sfeșnicul era așezat în prag ori chiar pe stradă, în fața casei. 

 Lampa se aprinde o dată cu lăsarea nopții, cu excepția zilei de Șabat când luminițele de Hanuka se aprind înaintea celor de Șabat, cu circa jumătate de ceas înainte de asfințit. Luminile trebuie să ardă cel puțin 30 de minute și să fie amplasate într-un loc foarte vizibil. Ele pot continua să ardă în noapte oricât de târziu. 

Obiceiul (Beit Hillel) este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia, etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminițele sunt aprinse. După o altă tradiție (Beit Șamai), luminile se aprind în ordine descrescătoare. O lumânare ajutătoare, numită șameș, se folosește pentru aprinderea celorlalte opt. 

În fiecare noapte când se luminează Hanukia sunt rostite două sau trei binecuvântări tradiționale.  

Hanuka a căpătat în ultima vreme o importanță mult mai mare, devenind un substituit al Crăciunului pentru copiii evrei crescuți într-un mediu creștin.