Cyber Safety

 

„Este ușor să fii răutăcios când ești autor necunoscut.” 

(Brendan Dooling, actor) 

În lumea de astăzi, tehnologia și internetul au adus foarte multe beneficii, modalități noi de a comunica, dar, cu toate acestea, a dat naștere și fenomenului de cyber-bullying. Acesta include acțiuni de hărțuire, manipulare, defăimare a unei persoane realizate în mod repetat, prin mijloace digitale (computere, tablete, telefoane mobile). Comentarii umilitoare sau false pot deveni virale în doar câteva secunde. Prevenirea cyber-bullying-ului este o necesitate.  

Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci este partener în proiectul „Together to guarantee cyber-safety and prevent cyber-bullying in schools” („Cyber Safety“), un proiect ERASMUS+ KA220-SCH-000027712 coordonat de Ivan Cankar Primary School (E10017215, Croația). Proiectul se desfășoară în perioada 1 noiembrie 2021 – 1 noiembrie 2023 și are ca obiective principale creșterea gradului de conștientizare în rândul adolescenților cu privire la cyber-bullying și dezvoltarea, în rândul profesorilor, de competențe pentru prevenirea și combaterea hărțuirii cibernetice. 

În perioada 11-16 decembrie 2022 a avut loc în orașul Van, din Turcia, un curs de formare despre cyber-bullying, curs la care au participat profesori din Croația, Italia, România și Turcia. Echipa României a fost formată din șase profesori. A fost un demers deosebit care a oferit oportunitatea de a cunoaște oameni speciali, cu experiență în problematica cyberbullying-ului.  

Într-o locație deosebit de frumoasă, pe malul estic al lacului Van, cursul de formare a debutat cu prezentarea echipelor și a expectanțelor privind tematica acțiunii. Cei doi formatori,  Ezgican Akgün (Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü – Turcia) și Virginio Morabito (Mine Vaganti NGO – Italia), au creat o atmosferă de lucru în care fiecare participant a avut posibilitatea de a descoperi noi perspective și de a găsi noi modalități de a pune în practică acțiuni de prevenire a hărțuirii cibernetice. Activitățile de formare au cuprins prelegeri și ateliere de lucru. În cadrul atelierelor de lucru s-au realizat jocuri de rol privind urmărirea, discriminarea și hărțuirea cibernetică. Au fost organizate două workshop-uri: în cadrul celui dintâi, echipele din țările partenere în proiect au identificat legi și reguli, exemple de bune practici, cazuri celebre despre hărțuirea cibernetică, statistici și acțiuni de prevenire a cyber-bullying-ului; în cel de-al doilea, echipele au creat o campanie despre siguranța pe internet în propria țară. 

Cyber-bullying este un fenomen care se manifestă tot mai mult, iar numărul de victime este din ce în ce mai mare. Acest fenomen de hărțuire cibernetică are un impact major asupra integrității psihice a copiilor și adolescenților, de aceea școala trebuie să se implice în prevenirea și diminuarea consecințelor lui. Acest lucru se încearcă la Colegiul Național „Spiru Haret”, Tecuci: în perioada de derulare a proiectului, instituția va iniția o campanie „Be safe, be happy!”, prin care își propune informarea și conștientizarea pericolelor fenomenului de cyber-bullying atât în propriul spațiu educațional, cât și și în alte instituții școlare partenere din Tecuci, implicând elevi, părinți, cadre didactice, psihologi, specialiști deopotrivă.  

 

Prof. Ramona Petrică 

Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci