Genii ale Culturii Române, omagiate cu ocazia Zilei Culturii Naționale – FOTO

 

Manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale au continuat duminică, 15 ianuarie 2023, la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci, unde s-a desfășurat manifestarea intitulată „Genii ale culturii române”. Acțiunea  a fost organizată în parteneriat cu Primăria, Consiliul Local Tecuci și Institutul Hispano – Român, ocazie prin care a avut loc și vernisajul expoziției ce poartă numele activității.  

Acest proiect a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Guvernul României, în cadrul lui fiind realizate 20 de panouri cu mari personalități, respectiv Gheorghe Petrașcu și Mircea Eliade – aceștia cu legături strânse cu orașul Tecuci, alături de alte nume valoroase cum ar fi Nicolae Iorga,  Constantin Brâncuși și Mihai Eminescu. Tot cu această ocazie, au fost realizate timbre naționale și internaționale în Spania, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui pictor tecucean Gheorghe Petrașcu. De menționat este și faptul că primul  vernisaj al acestei expoziții a avut loc la Castello, Spania, în luna noiembrie 2022 și unde comunitatea românească de acolo a putut  să urmărească cele mai importante personalități ale  culturii române, dar și date importante despre existența și istoria Muzeului Tecucean. 

 Manifestarea a fost deschisă de managerul muzeului, prof. Daniel Dojan, care, după ce a mulțumit numeroșilor invitați prezenți în sală pentru participarea la acest eveniment, a vorbit  despre importanța Zilei Culturii Naționale, spunând, printre altele, că fără cultură un popor nu poate exista și fără cultură nu se poate realiza nimic. Continuă, menționând că a avut marea bucurie de a participa la Vernisajul care a avut loc în Spania, la Castello în luna noiembrie 2022, după care ni-l prezintă pe distinsul domn Manuel Păduraru, președinte al Institutului Hispano- Român. Precizează că a fost ajutat  în realizarea acestei expoziții de prof. Vladimir Radu din partea Consiliului Local, de prof. doct. Daniel Mazilu de la CNCH și muzeografa Daniela Alecsă. Ne vorbește apoi de prezența între cele cinci mari genii a celor doi tecuceni, Gh. Petrașcu și Mircea Eliade. 

 A  urmat un moment artistic prezentat la început de tânăra și talentata interpreta Raluca Alexe cu piesa „Pe lângă plopii fără soț” – pe versurile marelui poet Mihai Eminescu, după care membrii formației de dansuri Altița de la Casă de Cultură, pregătiți de coregraf Nicoleta Cucoaneș, elevi la CNSH  Tecuci, au prezentat un moment poetic, dar și piesa „Sara pe deal” cu o frumoasă interpretare. Din momentul poetic nu au lipsit poeziile „Floare albastră” și „Glosa”. 

A fost apoi invitat la microfon prof. Vladimir Radu care a făcut o interesantă prezentare a vieții și activității marelui nostru poet Mihai Eminescu, începând prin a spune că este foarte bucuros că poate vorbi în fața unei săli pline, dominantă fiind prezența tinerilor. Prof. Radu trece prin întreaga opera a poetului, oprindu-se la faptul că, așa cum e acum la modă cu plagiatele, și Eminescu este considerat de unii plagiator, aceasta cu trimitere directă la faptul că el a fost un îndrăgostit de natură și de folclor, dar el a luat și a redat folclorul așa cum l-a găsit la bătrâni. Vorbitorul ne mai spune că la vârsta de doar 21 de ani unii literați îl considerau deja peste Victor Hugo, aceasta cu trimitere directă la poezia Memento Mori. Continuă prin a sublinia faptul că Eminescu a reușit să treacă prin istoria tuturor civilizațiilor. 

Despre toate cele cinci genii a vorbit în continuare prof. doct. Daniel Mazilu care ne spune pentru început că acest proiect reușește să unească românii din țară dar și din străinătate. În continuare, analizează atent situația actuală, în care trăim acum, regretând faptul că în prezent mâinile noastre au devenit arme iar cuvintele devin din ce în ce mai goale, nu mai conțin în ele sensibilitatea și dragostea de altă dată: „Vorbim cu toții aceeași limbă, dar nu ne mai înțelegem între noi”. Regretă și faptul că, acum, cultura e lăsată cam la urma necesităților, de ea au nevoie cât mai puțini oameni. Se oprește apoi la cele peste 3.000 de tablouri realizate de pictorul Gh. Petrașcu. Continuă prin a face o fină analiză a tuturor celor 5 genii expuse și despre care s-a făcut vorbire. Ne mai spune că Nicolae Iorga scria frecvent câte 30-40 de cărți pe an și tot el a stabilit exact „Locul românilor în istoria națională”. N. Iorga, atunci când a știut că va conferenția la un eveniment mare în Italia, în cinci zile a învățat italiană, pentru a ajunge mai repede la sufletele și inimile acestora. 

Să nu uităm nici faptul că la vârsta de 26 de ani era deja doctor în filosofie, un fin vorbitor în germană, engleză, italiană și alte limbi. Ne vorbește apoi și de Mircea Eliade, spunând că acesta era pur și simplu îndrăgostit de Strada Mare a Tecuciului, pe care o pomenește cu orice ocazie. 

A fost apoi invitat la microfon invitatul special al evenimentului, Manuel Păduraru, primul consilier român în Spania, președinte al Institutului Hispano – Român. Mulțumește pentru invitație și mai ales pentru frumoasa primire făcută aici, la  Tecuci, încântat de prezența masivă a participanților la acest eveniment, mai ales, acum, duminică, într-o zi liberă pentru toți. Apreciază apoi realismul acestui vernisaj, efectuat chiar de Ziua Națională a Culturii. Ne vorbește despre frumoasa întâlnire care a avut loc la Castello și speră într-o colaborare de lungă durată între cele două părți. Apreciază și clădirea Muzeului și continuă spunând că tinerii, care acum sunt aici prezenți dar și cei ce nu sunt aici, trebuie să cunoască și să respecte marile personalități naționale: „Distanța dintre noi, de 4.000 de km, nu poate fi un impediment și eu cred cu hotărâre în continuarea colaborării noastre. Voi reveni aici cu mare plăcere”, a încheiat vorbitorul.   

 A fost din nou rândul muzicii, tânăra interpreta Anais Iftimie prezentând doina eminesciană „De la Nistru pân’ la Tisa”. Facem mențiunea că interpretele prezente sunt pregătite de prof. Claudiu Vișan la Casa de Cultură din Tecuci, iar în final managerul Daniel Dojan a mulțumit și pe această cale colegilor de la Casa de cultură pentru sprijin și colaborare.  

A urmat o poză de grup cu participanții.  

Felicităm organizatorii pentru această reușită manifestare!  

  

Iancu Aizic