O nouă și importantă apariție editorială dedicată Cocuței Conachi 

 

Chiar în ziua Unirii, pe data de 24 ianuarie 2023, cu ocazia ediției a doua a Pelerinajului la Țigănești, inițiat de prof. Vasile Ghica și Fundația Pelin, cei prezenți la această manifestare au primit și câte o carte recent lansată și intitulată „Ecaterina (Cocuța) Conachi-Vogoride – Eseu despre eroina din umbră”. Cartea a apărut la Editura Eikon din București și are un număr de 136 de pagini. Este o ediție revizuită și adăugită, apărută în anul 2023.  

În acest nou volum găsim următoarele materiale: Un logofăt poet, Cocuța Conachi – Copilărie – anii de formare, Căsătorie pripită, În țară fierbea Unirea, Separatiștii fac ravagii, Vogoride primise ordine și promisiuni, Sarabanda scrisorilor, Europa în alertă, Periplu italian și moartea, Conacul de la Țigănești – între măreție și ruină, Odraslele Ecaterinei, Opinii despre meritele eroinei, Odiseea unui bust, Ambasadorii Unirii, Vocile Unirii și în încheiere note  asupra acestor materiale  enumerate. De exemplu, în materialul intitulat „Ambasadorii Unirii” găsim descrieri despre unii oameni de mare valoare ai timpului cum ar fi Vasile Alecsandri, C. Negri, Ioan (Iancu) Alecsandri, fratele mai mare cu 5 ani al poetului și diplomatului Vasile Alecsandri, D. Brătianu, I. Bălăceanu, Teodor Calimachi și alții.  

În Anexa I găsim scrisorile primite de către Vogoride, așa zisa corespondență secretă a caimacamului Principatelor Moldovei, materiale care inițial au apărut într-o broșură de 23 de pagini editată la Imprimeria Plon Freres 36 din Paris în anul 1857, alături de fragmente din două scrisori ale lui Ștefan Vogoride – fostul Bei de Samos – către fiul său Nicolae Vogoride.  

 În Anexa II a volumului intitulată „Ilustrații” sunt fotografii cu Ecaterina Conachi Vogoride la maturitate dar și la vârsta de 18 ani, fotografii cu N. Vogoride, cu Alexandru Papadopol Calimah, cu Mihail Kogălniceanu, Costache Conachi  și mormântul Cocuței de la cimitirul Țigănești, dar și Împăratul Franței Napoleon al III-lea, Regina  Victoria a Marii Britanii, Alexander Walewski, Emanuele Ruspoli, Nicolae Suțu, istoricul gălățean Paul Păltânea, Bustul eroinei în viziunea sculptorului Dan Mateescu, o fotografie cu divanul Ad-hoc din Moldova, Intrarea în București  a domnitorului Al.I. Cuza, Conacul de la Țigănești, Poarta în stil gotic a Conacului de la Țigănești, o fotografie de la Sărbătorirea Unirii din Biserica Țigănești, o fotografie dedicată  Festivalului Național de Poezie Costache Conachi de la Casa de cultură din Tecuci, o fotografie din curtea Bisericii Țigănești tot la o manifestare dedicată Unirii și un aspect din Sala Studio, tot dedicat Unirii.  

Am lăsat special la urmă analiza materialului intitulat „Odiseea  unui bust” unde se analizează problema bustului din Parcul Central al Cocuței, comparată de mulți ca o Ioana d’Arc, dar comparație forțată pentru că eroina franceză a intrat imediat în  Pantheonul recunoștinței.  

Autorul continuă spunând „În acest caz, partea de posteritate a Ecaterinei se numește ingratitudine națională. Personal, am alergat în toate părțile și în anul 2016, sculptorul Dan Mateescu, prin bunăvoința sponsorului SC Gifarm – patroni  Gina și Pintilie Bute – și prin intermediul Fundației Pelin, a realizat bustul Ecaterinei. Singura obligație a Primăriei de atunci era să întocmească dosarul pentru Comisia Națională de For Public. După alți doi ani, dosarul a fost respins de patru ori ca incomplet. S-a montat totuși bustul fără a avea avizul comisiei. Inaugurarea  acestuia a avut loc în octombrie 2018. Gestul a fost apreciat că o infracțiune și a trebuit imediat demontat. 

Din fericire, după alegerile din anul 2020, a răsărit soarele și pe ulița noastră. În fruntea administrației tecucene au fost aduși de electorat oameni cu largi deschideri spre cultură și normalitate. Sperăm că nu ne-am înșelat încă o dată”.  

În final, autorul cărții aduce mulțumiri lui Constantin Tudorache, Gh. Vasilache și Cătălin Neagu pentru sprijinul acordat la realizarea acestui volum.  

Felicitări autorului pentru această nouă carte! 

  

Iancu Aizic