Matematica! Un element din viața de zi cu zi
Matematica este materia ce se predă în fiecare școală din lume, o materie pe care unii elevi pur și simplu o iubesc fiindcă o înțeleg în timp ce pentru alții poate fi un adevărat chin pentru că nu știu să aplice formulele matematice.
Toți știm că matematica vine la pachet cu un număr impresionant de beneficii: ne dezvoltă abilitatea de a gândi logic, analitic, generează un caracter și promovează înțelepciunea, dar aceasta are o definiție dar și o istorie.
Este în general definită ca fiind șțiința ce studiază relațiile cantitative, modele de structura (relații calitative) de schimbare și de spațiu.
Din ceea ce înseamnă istoria sa este posibil ca oameni să-și fii dezvoltat anumite abilități matematice încă înainte de apariția scrierii.
Primele descoperiri matematice țin de extragerea rădăcinii pătrate, a rădăcinii cubice, rezolvarea unor ecuații polinomiale, trigonometrice, fracții aritmetice numerelor naturale.
Din cele expuse anterior derivă obiectivul proiectului nostru.
„Math for all and all for math” înseamnă „Matematica pentru toți și toți pentru matematică”.
Elevii claselor a XI-a C și a XI-a D de la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” Tecuci, sub coordonarea prof. Mirela Dragomir au inițiat proiectul menționat, finanțat de UiPath, Foundation cu suma de 1000$ din care se vor achiziționa materialele necesare activităților desfășurate.
Prin intermediul acestui proiect se urmărește dezvoltarea capacității empatice la elevii cu rezultate bune la matematică prin organizarea de activități de mentorat cu alți colegi pentru care această disciplină mai are încă multe necunoscute.
Vor fi implicați 30 de elevi în diverse activități colaborative de mentorat cu scopul creșterii interesului pentru matematică și îmbunătățirii situației școlare.
Învățarea prin colaborare este o metodă în care elevii lucrează împreună, în perechi sau grupuri mici, comunicând eficient, implicându-se în diverse tipuri de sarcini ceea ce contribuie o însușire mult mai bună a noțiunilor explorate într-un mediu prietenos și relaxant.
În perioada 23 – 24 ianuarie 2023, elevii au fost informați cu privire la scopul proiectului și modul în care vor contribui la realizarea unei conexiuni între ei precum și dezvoltarea capacităților de comunicare/colaborare.
Activitățile s-au desfășurat în perioada 1 – 15 februarie 2023 conform unui program bine stabilit, mediatizat prin diverse mijloace precum:
⦁ crearea unei pagini pe rețele de socializare;
⦁ afișe;
⦁ invitații;
⦁ articole.
La finalul proiectului, fiecare participant va împărtăși idei și impresii de pe parcursul activităților și, poate, vor pune bazele unei noi activități care să consolideze cunoștințele din diverse domenii prin diverse modalități interesante. În acest mod, putem conștientiza importanța învățării prin colaborare, se susține motivația pentru succes, profesorul având rolul de observator și mediator. Acceptând să facem schimb de cunoștințe, vom înțelege matematica mult mai bine.
Felicitări profesorilor și elevilor implicați și le urăm mult succes și inspirație în demersurile lor!
Elev: Popa Gabriela
Clasa XI C – Tehnician designer vestimentar