Spectacol de înaltă ținută artistică la Tecuci, de Dragobete – FOTO

 

Populara sărbătoare de Dragobete nu putea trece  neobservată la Tecuci. Astfel, Casa de Cultură a municipiului Tecuci, cu sprijinul Primăriei, a organizat joi, 23 februarie 2023, în Sala Studio, spectacolul intitulat „Folk de Dragobete – pentru băieți și pentru fete”. 

Cu această ocazie, alături de binecunoscutul cantautor tecucean profesor Cristi Corcioveanu au evoluat și elevii de la Clubul de folk al Casei de cultură, invitat special fiind cantautorul, poet și realizator de emisiuni la TV,  Adrian Beznă.  

Spectacolul a fost deschis de îndrăgitul cantautor tecucean Cristi Corcioveanu, spunând printre altele că se bucură de prezența în sală a spectatorilor iubitori de folk, chiar dacă ei sunt acum într-o formulă restrânsă, din cauza vacanței și a faptului că mulți elevi sunt în diferite excursii tematice. Totuși, indiferent de numărul spectatorilor din sală, continuă vorbitorul, consider acest spectacol ca un concert de lucru și mulțumesc pentru acest lucru dumneavoastră, dar și Casei de cultură și Primăriei pentru sprijinul acordat, cu mulțumiri speciale pentru invitatul nostru, cantautorul Adrian Beznă. 

Prima melodie prezentată de interpretul nostru a fost piesa „Joc de primăvară” a compozitorului ieșean N. Turtureanu. În continuare, interpretul ne vorbește de renumita „Școală veche de folk” amintind de Marius Matache și Cezar Popescu. A urmat o piesă realizată în totalitate de Cristi Corcioveanu, intitulată „Spune-mi”, apoi o piesă pe textul apreciatului Sorin Poclitaru intitulată „O cafea” pe muzică Cristi Corcioveanu.  A cântat o altă piesă, muzică și text Cristi Corcioveanu, intitulată „Mai stai”, urmată de „Floare de gutui” – text Sorin Poclitaru, muzică Cristi Corcioveanu. 

 În continuare, a urcat pe scenă interpreta Ștefania Coroiu, de la Clubul de folk al Casei de cultură care ne-a prezentat piesa „Nebunul de alb”, versuri Adrian Păunescu, muzică  Emeric Imre, piesă mult cântată în regretatul Cenaclu Flacăra al marelui Adrian Păunescu. Cea de a două piesă prezentată a fost una din repertoriul  internațional.  

O altă interpretă, o tânără speranță a folkului tecucean, membră a Clubului de folk – Nectaria Maria Lungeanu ne-a prezentat pentru început piesa „Praf de stele” – de Iulia Gușatu și a continuat cu o piesă din repertoriul internațional. Au intrat apoi pe scenă cele mai mici reprezentante ale clubului de folk, surorile Ilinca Doroteea și Nora Curcă, ele prezentând melodia „Promit ” din repertoriul interpretei Feli. 

 Îndrăgitul cantautor Adrian Beznă începe prin a aprecia frumoasa primire de care a beneficiat la Tecuci, unde a revenit cu mult drag după circa trei ani de întrerupere, din motive binecunoscute. Continuă, spunând că, acum, participă  cu tot dragul la o întâlnire de la oameni la oameni, exprimând și pe această cale dragostea lui nemărginită pentru folk. Regretă totuși faptul că, spre deosebire de Tecuci, în multe orașe edilii locali nu dau importanță acestui gen minunat de spectacol care începe să prindă printre tineri, încercând totuși „Să dăm Cezarului ce e al Cezarului”. Aceasta, pentru că, în general, viața e frumoasă ca o minunată poezie. În acest fel, apreciază activitatea Casei de Cultură din Tecuci, în special a cantautorului prieten Cristi care descoperă mereu noi și noi iubitori de folk. Pentru că folkul trebuie să aducă mereu – Oamenii lângă oameni. De fapt, acesta a fost și titlul piesei de început a recitalului „Despre oameni”. Spune că, în general, frumusețea vine doar din sufletele frumoase. Ne prezintă în continuare un alt cântec, pe care îl consideră un ghiocel din primăvara care va veni, respectiv melodia intitulată „E un destin”. Apreciază în continuare calitatea spectacolului de până acum, considerându-l o adevărată întâlnire între prietenii folkului și frumusețea acestui gen muzical. 

 A prezentat prima piesă realizată de el în anul 1983, intitulată „La mulți ani”, o piesă de iubire. A urmat un frumos colind, compoziție proprie, intitulat „Adă, Doamne” – unde printre altele se spune „Adă, Doamne pe la case / Toate stelele frumoase /  Și dă-le la cei buni / Bucurii și doar minuni / Adă Doame gândul bun / Fericire de Crăciun!”. A continuat cu o piesă pe versurile poetului Sorin Poclitaru intitulată „Vei ști că nu te mai iubesc”, apoi piesa „Eu fără tine” – interpretul dovedind că are și frumoase calități de recitator. Astfel, ne spune că poezia poate deschide multe lacăte închise. Revine cu mulțumiri adresate Casei de Cultură și, mai ales, cantautorului Cristi Corcioveanu pentru tot ce a realizat aici, la Tecuci, pentru folkul nostru drag, considerându-l pe Cristi „O adevărată pâine bună”. Face totuși comparație între dânșii, spunând că la Cristi domină piesele vesele pe când lucrările lui sunt uneori dominate de tristețe. A urmat prezentarea piesei „Tu nu știi”, după care piesa „Plouă” pe versurile lui Sorin Poclitaru. 

L-am revăzut pe cantautor și în postura de recitator cu poezia „Tu n-ai habar” scrisă de Sorin Poclitaru. A urmat piesa „Ochii tăi” din repertoriul lui Vasile Mardare, pe versurile poetului Adrian Păunescu. Și tot pe versurile lui Păunescu ne-a prezentat piesa „Nici o carte”. Vorbește în continuare de piesa „Cu lupii laolaltă” la care ne spune că ține foarte mult, aici fiind vorba de oameni și de țară, visând mereu la mai mult și, mai ales, la mai bine. A continuat cu piesa „Dacă mai crezi în mine” pe versurile lui A. Păunescu. 

În final, interpretul a ținut să mai mulțumească încă odată organizatorilor și apoi s-a întreținut cu publicul spectator. 

Trebuie făcută o remarcă. Dacă la alte concerte sunt invitate diferite vedete care nu știu cum să termine mai repede recitalurile, la acest eveniment Adi Beznă se ruga de public să mai reziste și să le mai cânte. 

Pentru toate acestea, felicitări organizatorilor și, mai ales, invitatului special Adi Beznă pe care îl așteptăm oricând, cu mare drag, la Tecuci! 

  

  Iancu Aizic