Ziua Femeii la Tecuci. Încântător spectacol oferit de Formația Distinto – FOTO

 

Ziua Femeii, 8 Martie, sărbătorită cum se știe în toată țara, și nu numai, nu putea trece neobservată și la Tecuci. Casa de Cultură Tecuci, cu sprijinul Primăriei locale, au programat pentru această importantă zi un spectacol intitulat „Tu ești primăvara mea”.  

Astfel, în ziua de 8 Martie, începând cu ora 16, Sala „Ion Petrovici”, reinaugurată în data de 24 februarie cu spectacolul de Dragobete, și-a deschis larg ușile pentru a primi cu multă dragoste spectatorii. La intrare, conducerea Casei de Cultură a oferit tuturor femeilor câte o floare, o urare de bun venit și „O primăvară frumoasă!”. 

 În holul sălii de spectacole se remarca organizată o expoziție cu circa 30 de tablouri realizate și expuse de copiii de la Cercul de artă plastică al Casei de Cultură Tecuci, pregătiți de profesorul Ioniță Bebea, expoziția fiind intitulată „Primăvara florilor”, unde fiecare din micuții elevi a dorit să se exprime, prin desene, cum văd ei acest anotimp. Alături de acestea este o expoziție foto tot cu tema primăverii dar și patru frumoase tablouri realizate de pictor tecucean Mircea Cojocaru. Aceste ultime tablouri sunt intitulate „Rugăciune”, „Maternitate”, „Maternitate I” și „Fată cu floare”. Sala frumos amenajată, exact ca pentru o mare sărbătoare, ne-a întâmpinat cu un frumos fond muzical, având refrene dedicate mamei, femeii. 

De această dată spectacolul a fost deschis de simpatica interpretă tecuceană de la clasa de canto a profesorului Claudiu Vișan, Georgiana Panaitiu, începând cu urări specifice zilei femeii. A continuat, spunând ce înseamnă pentru noi ființa cea mai dragă din lume, mama și cum a fost ea descrisă de marile personalități, printre care și Mihai Eminescu. Își încheie frumoasă introducere, ajungând la titlul spectacolului, menționând „Să nu uităm că mama este pentru noi toți Primăvara!”.  

 Au urmat câțiva talentați interpreți de la clasa de canto a profesorului Cladiu Vișan începând cu Daria Tătaru cu melodia „Mă-nchin în fața ta, dragă mama”. A urmat Anais Iftimie cu piesa „Mama, sufletul meu și al tău”, după care Sara Mihai ne-a introdus în lumea muzicii internaționale. Micuțul și talentatul interpret Nikolas Ghiorghiu a avut „Mulțumesc, iubită mamă”, după care Ilaria Bejan ne-a prezentat piesa „Mama, ești sufletul meu”.  

Roxana Dănceanu a avut sensibila piesă „Fântânile albastre”, urmată de talentata interpretă Raluca Alexe cu o piesă tot dedicată mamelor și care ne spune că „mama este ființa care ne-a dat mereu tot ce e mai bun în lume”.  

 A fost apoi rândul invitaților speciali, Formația Distinto, trupă înființată în anul 2007, considerată prima trupa pop – opera din România și una dintre puținele de acest gen din lume. A colaborat cu numeroase teatre lirice din țară cum ar fi cele din București, Pitești, Brașov, Craiova, Satu Mare și altele. A colaborat cu numeroși interpreți cum ar fi renumita Felicia Filip, Daniela Vlădescu, Adrian Romcescu și mulți alții. Intrarea lor pe scenă a fost făcută pe rând, primul venind tenorul Octavian Dobrotă, apoi tenorul Marius Olteanu și în final basul Mihai Radu, interpretând la început piesa „Mulțumesc, iubită mamă!”. La sfârșitul acestei piese, liderul formației, Octavian Dobrotă a ținut să spună „La mulți ani, mamelor, soțiilor și tuturor doamnelor, o primăvară frumoasă și va mulțumesc pentru faptul că ați venit în număr atât de mare la spectacolul pe care vi-l oferim cu tot dragul. Vă spun – Bine v-am regăsit și regretăm faptul că pandemia ne-a împiedicat să mai fim o perioadă alături de voi și sperăm într-o nouă întâlnire cu dvs. aici, la Tecuci”.  

 A urmat piesa „Dor de tine” după care apreciata piesă din repertoriul internațional „Singur în noapte”. Au interpretat celebrul tango „Nu mă-ntreba”, după care ne-a fost reamintită minunată melodie a regretatului Dan Spătaru „Măicuța mea”. A fost rândul nemuritoarei piese „Toreadorul” și apoi o secvență din Aria „La Donna e mobile’’ – de G. Verdi după care, a apărut pe scenă fosta muzeografă și directoare a Casei de Cultură, Lucia Gologan, oferind câte un trandafir interpreților în timp ce sala aplauda acest frumos gest. Au urmat alte arii din opere și operete, renumite piese din repertoriul internațional, apoi „Canta amore”, „Bella vita”, „Che Sara” dar și celebra melodie a lui Adriano Celentalo „Azzurro”.  

Nu a lipsit din repertoriu melodia „Dimmi Quando”, celebra piesă „Funiculi, funicula” de Luciano Pavarotti și nici melodia „Oi Mama” de Saulius Mykolaitis. Ropote de aplauze au răsplătit minunatul spectacol oferit de îndrăgita trupă Distinto. După spectacol, m-am prezentat cu caietul de redactor în cabina artiștilor iar Octavian Dobrotă a scris „Cu drag, pentru tecuceni – Distinto, Tavi, 8 martie 2023”. Felicitări interpreților pentru prestație și organizatorilor care ne-au oferit acest minunat spectacol care va dăinui mult timp în inimile spectatorilor! 

 

Iancu Aizic