Un nou episod din Noaptea Muzeelor la Tecuci – FOTO 

  

Muzeul de istorie „Teodor Cincu” din Tecuci cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local a organizat sâmbătă, 13 mai 2023, începând cu ora 19, manifestarea intitulată „Noaptea Muzeelor 2023 – Dream Drums”, sau mai pe înțelesul tuturor „Tobe de vis”. Evenimentul a fost organizat sub egida Rețelei Naționale a Muzeelor din România și anul acesta titlul evenimentului organizat de către muzeul tecucean ne duce direct cu gândul la puritatea și gingășia tobelor. 

Manifestarea a fost deschisă de managerul muzeului, Daniel Dojan, urând pentru început un călduros „Bun venit spectatorilor la cel mai important eveniment european care se desfășoară sub ingeniosul titlu de Noaptea muzeelor. Dorim să vă oferim o seară de cultură și istorie dar în același timp să vă relaxați și să acceptați călătoria noastră prin istorie trecând și prin farmecul muzicii. Înainte de toate, trebuie să mulțumesc celor ce ne-au sprijinit în realizarea acestui eveniment, respectiv Primăriei și Consiliului Local, dar și partenerilor noștri – Muzeul Național de Istorie a României, Muzeului Național Militar Regele Ferdinand I, Muzeului de Istorie Paul Păltănea din Galați, Asociației Pro Valores, Institutului Hispano-Român – Castellon, colectionarului Virgil Tudor, artistului Tiberiu Mateescu, dar și Cercului nostru de istorie Excelsior”.  

A fost apoi invitat la microfon Sebastian Crăciun, președinte al Asociației culturale „Pro Valores”, realizator muzical la Societatea Română de Televiziune. Acesta mulțumește pentru invitația primită de a participa la acest eveniment și a aprecia activitatea depusă de colectivul muzeului de istorie tecucean. Ne vorbește în continuare de formația „Enescu Percussion Quartet”, cvartet latino condus cu mult profesionalism și cu multă dăruire de profesoara instrumentistă Irina Rădulescu și de la care vom primi explozii de ritmuri dar mai ales o imensă energie.  

Și astfel, este invitat la microfon liderul formației, profesoara Irina Rădulescu, cea care începe prin a ne spune că a revenit cu mare plăcere la Tecuci după ce în urmă cu ceva timp a mai concertat tot aici și a fost răsplătită cu ropote de aplauze. Ne vorbește de formația pe care o conduce și ne prezintă instrumentele pe care le vor folosi la acest concert, după care ne introduce în lumea muzicii latino-americane. Dar mai întâi își prezintă membri formației: Maria Rizea, Adrian Imbir, Filip Sîia și Irina Rădulescu.  

 Pentru început, tânăra instrumentistă Maria Rizea ne prezintă piesa „Dansul ploii”, o lucrare pe ritmuri mexicane. În continuare, ne este prezentat Adrian Imbir dar mai aflăm și faptul că Irina Rădulescu, deși este profesoara lor, se mândrește și cu faptul că este și colegă de scenă cu elevii pe care îi pregătește. Revine la Maria Rizea despre care ne spune că este elevă în clasa a VIII-a dar este de acum o percuționistă fantastică și care dorește să devină toboșar de jazz. Ea ne prezintă și piesa „Romantica”, după care ne mai spune că Maria a obținut Premiul I pe țară la Olimpiada Națională de la Zalău, o răsplată binemeritată pentru activitatea bogată desfășurată până acum.  

Ne este prezentat instrumentistul Filip Sîia, membru al formației de circa un an, provenit din pianist. El lucrează foarte mult, rămâne la repetiții mereu, în special îndrumat de profesorul Răzvan Florescu. Recent, Filip a fost în turneu în Elveția și ne prezintă „Dansul vrăjitoarelor”. Spune despre Adrian Imbir că este elev în clasa a VIII-a , deținător și el al Premiului I la Olimpiada de la Zalău, un exemplu de voință și dăruire, care locuiește la peste o sută de km de București, se trezește dimineața la ora 4, schimbă 3 mijloace de transport pentru a ajunge la ora 8 la CNA „George Enescu” din București, apoi la instrumente și ajunge acasă la orele 23-24! El ne prezintă o piesă cu un mare contrast între liniște, meditație și explozie.  

 A urmat recitalul oferit de profesorii Irina Rădulescu și Răzvan Florescu, dar membrii formației nu au putut sta și s-au alăturat acestora cu instrumentele lor. Irina ne mai spune că artiștii nu scapă niciodată de emoții și ei știu că spectatorii trebuie să plece de la concert cu multă voie bună, cu zâmbetul pe buze. Menționează că acum, datorită faptului că un membru al formației nu a putut fi  prezent, ea l-a înlocuit și a încercat un moment de regret pentru acest lucru dar și o mare bucurie că poate cânta alături de elevii ei, pe scenă! Ne mai sunt prezentate două piese, din care una de percuție de corp, de fapt acesta a fost primul instrument apărut, demonstrând că și corpul poate scoate sunete muzicale. A urmat o piesă din repertoriul latino -argentinian. Apreciază colaborarea ei cu profesorul Răzvan Florescu și ne prezintă ultima piesă intitulată „Lossa”, acesta fiind un orășel din Spania. În final, profesoara Irina Rădulescu, lidera trupei, acum și prezentatoare care s-a achitat cu laude și de această funcție, mulțumește colegilor pentru prestația avută aici dar și muzeului pentru frumoasa primire. Mulțumește și caldului public tecucean dar și Cercului de Istorie „Excelsior” care a fost mereu alături de ei prin tot ce trebuie și mai ales prin încurajări și aplauze.  

 În tot acest timp, spectatorii au putut vizita frumosul autoturism EGO din anul 1924 și care în anul următor va face suta de ani de existență. De asemeni, spectatorii au mai vizitat expozițiile de la Muzeu respectiv „Realitatea unui vis. Omagiu adus Smarandei Brăescu”, „Istoria Poliției Tecuci” – colecționar Virgil Tudor și Marius Diaconu de la Asociația RoMilitaria, Expoziția de acuarelă „Amintiri din viitor” realizată de Tiberiu Mateescu, dar și expozițiile de bază ale muzeului de numismatică, istorie, paleontologie, arheologie sau etnografie. 

A urmat apoi premiera filmului „Oglinzi paralele” realizat de CNCH, un film în regia și scenariul profesorilor Poliana Rusu și Laura Irimia, montajul elev Andrei Grecu și cu sprijinul bibliotecarei Daniela Ignat. Actori au fost: Marian Frunză în rolul lui Calistrat Hogaș, Selena Albu în rolul Sidoniei, Iustin Coroiu în rolul lui Calistrat Hogaș când era mic și prof. Ștefan Nistor în rolul Dascălului. Filmările au fost efectuate la CNCH, dar și în unele locații ale Muzeului tecucean. 

 Înainte de proiecția filmului, managerul muzeului Daniel Dojan a vorbit de importanța realizării acestui scurtmetraj dedicat patronului spiritual al Colegiului unde ei învață. Apoi, la fel ca la marile premiere, realizatorii au fost invitați în fața publicului să vorbească despre acest lucru foarte frumos realizat. După acest filmuleț, a urmat filmul „Nimic nou pe frontul de vest” – un film nominalizat la Premiile Oscar. 

Și astfel s-a încheiat un nou episod, foarte reușit, al Nopților Muzeelor. Felicitări organizatorilor și mulțumiri spectatorilor care au participat la acest eveniment! 

 

Iancu Aizic 

 

 

You cannot copy content of this page