Un ultim omagiu adus directorului Ion Grecu – FOTO 

 

Colegi de catedră, dascăli, elevi și generații de foști elevi au primit ieri vestea tristă despre decesul profesorului de matematică – director Ion Grecu. De mulți ani a ocupat funcția de profesor, de 26 de ani director al Liceului 1, astăzi Colegiul Național „Spiru Haret”.    

 Deoarece corpul neînsuflețit al dânsului era aseară la un spital gălățean și familia a decis să-l poarte pentru înhumare în alt județ, profesorii au decis să facă o slujbă de pomenire la Tecuci. 

Astfel, după ce toată dimineața elevii au umplut aleile liceului cu lumânări și flori, astăzi la amiază a avut loc o slujbă dedicată directorului unității de învățământ. 

În prezența profesorilor, elevilor, reprezentanții autorității locale, cadrelor didactice pensionate, preotul Cristian Bălan, alături de prof. Cătălin Poenașu au oficiat slujba pentru Ion, robul lui Dumnezeu.  

 După aceasta, preotul a ținut să specifice: „Pleacă din lumea aceasta fulgerător, fără o pregătire, fără un anunț măcar, și de aceea ne cuprinde întristarea, aducându-ne aminte de cântarea – Hristos a înviat din morți / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le. Sunt o mulțime de amintiri, de lucruri de spus, pe care le putem admira și privi chiar în curtea aceasta. Îmi amintesc că în urmă cu 33 de ani venind la Liceul acesta, dl. profesor de informatică Grecu Ion ne-a preluat, ne-a călăuzit, luminat și ne-a deschis, învățând câteodată împreună tainele informaticii. Acesta a fost darul și menirea dumnealui, ceea ce Dumnezeu i-a așezat în suflet ca să fie tată, povățuitor, mentor pentru atâtea generații, care nu trebuie să-l uite, nu numai în povești ci mai ales în rugăciunile dumneavoastră. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că am avut asemenea Om lângă noi!”. 

A urmat Director adj. al Colegiului – Eugenia Olariu care a ținut un discurs despre Omul Ion Grecu, coleg, director și prieten. 

 „Începând de ieri dimineață suntem mai săraci, mai săraci cu un Om. Simțim cu toții, în suflet și pretutindeni în jurul nostru, golul imens pe care acest Om l-a lăsat. Și asta, întrucât Omul despre care este  vorba nu a fost unul obișnuit, ci unul cu totul aparte, cu totul deosebit. Căci acest OM a fost mare dascăl, un mare profesor de matematică ce a insuflat, sprijinindu-se pe o pregătire foarte solidă și o artă didactică aparte, dar și pe un umor fin și profund, dragostea pentru această disciplină, zecilor și zecilor de învățăcei care i-au trecut prin mână. 

Acest Om a fost mare director de școală. A fost mereu preocupat să facă această școală mai bună, mai adaptată la nou, mai utilă elevilor. Au făcut parte din visul lui și sala de sport cu cele două terenuri exterioare amenajate și biblioteca și modernizarea clădirii și foișorul și toate îmbunătățirile aduse în timp – niciuna nu ar fi apărut dacă nu le-ar fi zămislit dumnealui în minte întâi, dacă nu ar fi crezut că ele sunt posibile și dacă nu ar fi luptat pentru ele. Cine se uită în jur și vede cât de bine arată totul, inclusiv grădina din jur, știe că aici este o mare parte din spiritul acestui mare director. 

 Acest Om a fost un coleg și un prieten minunat! Nu știu dacă este în colectiv cineva pe care să nu-l fi ajutat, sfătuit sau protejat la un moment dat. Ușa  dumnealui a fost mereu deschisă iar vorba i-a fost mereu chibzuită și bine fundamentată. Pentru mine și pentru noi toți a fost un reper și un mentor. A fost un familist dedicat, nu i-a plăcut să amestece viața publică cu cea privată, fiind o persoană foarte discretă și decentă, dar în rarele ori când vorbea despre familia sa ochii îi deveneau duioși și mai pierdea din aerul acela serios, profesional.  

De aceea, cuvintele sunt mult prea sărace pentru a surprinde ceea e simțim noi acum, acest final pentru acest Om a venit atât de devreme și este de neacceptat. Suntem, de ieri, cu un Om Adevărat mai săraci!”, a menționat prof. Eugenia Olariu. 

La final a luat cuvântul fostul profesor Gheorghe Moraru, care și-a exprimat gândurile prin versuri dedicate directorului Ion Grecu. 

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace pe directorul Ion Grecu!