A devenit deja o tradiție ca proiectele Erasmus să fie printre prioritățile Colegiului Național „Spiru Haret” din Tecuci, abordând diverse teme importante pentru elevi.
Anul acesta se remarcă proiectul „Digital Trace of Cultural Heritage”, având drept coordonator pe prof. Onica Monica Iuliana. Țările participante sunt Lituania, România, Turcia și Croația, fiecare exprimându-și deschiderea către o colaborare interculturală. Elevii din aceste țări, cu vârste între 8 și 14 ani, sunt cei vizați și implicați în activități.
Proiectul are ca scop crearea unei legături între patrimoniul cultural moștenit de fiecare țară și instrumentele digitale actuale utilizate zilnic de elevi.
Prima mobilitate a avut loc în Lituania, în perioada 8 – 12 mai. Cei patru elevi participanți, trei de la clasa a VII-a și unul de la clasa a V-a, au fost primiți de familii lituaniene pentru a se integra cât mai ușor în comunitate. Aceștia, însoțiți de doi profesori, au avut ocazia pe parcursul zilelor de a descoperi modul în care țările își conservă propria moștenire culturală, folosind tehnologia.
Orașul gazdă, Pakruojis, deși foarte mic, are un rol incontestabil în istoria și cultura Lituaniei prin numeroasele obiective de interes național.
În prima zi a mobilității, participanții au vizitat clădirile din oraș alături de un ghid care a detaliat importanța acestora. Casele evreiești datând dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, alături de sinagogă, păstrează încă arhitectura originală și reprezintă un reper valoros pentru turiști. De asemenea, conacul din apropiere, construit în secolul al XIX-lea, funcționează în prezent ca hotel și punct de agrement și relaxare.
Pe lângă acestea, se remarcă Puntukas, a doua cea mai mare piatră din Lituania, în jurul căreia sunt țesute numeroase legende. În ea sunt sculptate portretele a doi aviatori lituanieni renumiți.
Elevii noștri au fost încântați de respectul acestui popor pentru valorile morale transmise din generație în generație. Au aflat astfel că pâinea reprezintă hrană sacră care nu trebuie risipită, participând la procesul de coacere a ei într-unul dintre puținele cuptoare tradiționale rămase în lume.
Activitățile au fost organizate și în incinta școlii, copiii implicați în proiect participând la unele cursuri. În urma acestora, toți au concluzionat că actul educațional în Lituania are ca prioritate elevul, urmărind bunăstarea constantă a acestuia.
Instrumentele digitale și-au găsit utilitatea în realizarea colajelor cu ajutorul diferitelor aplicații pentru a pune în evidență cunoștințele acumulate zilnic, dar și pentru a stimula munca în echipă.
Viitoarele mobilități se vor desfășura în celelalte țări participante, România fiind programată în primăvara anului viitor. Sperăm să-i impresionăm pe oaspeții noștri la fel de mult și le urăm tuturor mult succes!
Angheluță Lorena, membru în echipa de proiect, elev clasa a VII-a