Conacul de la Țigănești va fi reabilitat

 

Un grup de intelectuali alcătuit din prof. univ. dr. ec. Emil Dinga (originar din Furceni, fost ministru și directorul unui institut al Academiei Române), Doru Eugen Pelin – președintele Fundației Pelin din Tecuci, prof. V. Ghica si prof. Ionel Necula, scriitori apreciați în țară și peste hotare, au finalizat recent un proiect privind obținerea de fonduri europene în vederea reabilitării conacului familiei Conachi, din apropierea Tecuciului.

Zilele trecute, ministrul Emil Dinga a avut o întrevedere cu Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române și o echipă de specialiști din domeniile juridic și patrimoniu. Diriguitorul Supremului Forum a apreciat frecventele intervenții ale Înaltpreafericitului Părinte Casian pentru realizarea acestui deziderat și a primit cu interes a doua ediție a lucrării ,,Cocuța Conachi – eseu despre eroina din umbră” (autor V. Ghica), unde se află încorporat un fragment din Cuvântul trimis de Domnia Sa, în 2018 la Tecuci, la inaugurarea bustului eroinei.

S-a hotărât, cu prilejul acestei întrevederi, ca obiectivul să nu fie concesionat Consiliului Județean Galați (a existat o solicitare în acest sens), ci să se recurgă la fonduri europene. Conacul va deveni centru de training post-universitar, pentru specialiștii din agricultură, din zonă și din țară, dar si un centru de excelență în educație.

 Să nu uităm că politicianul Tache Anastasiu, fostul proprietar, a donat clădirea și împrejurimile ei pentru a se înființa o școală agricolă (care a și funcționat aici între 1910-1973). Clădirea va fi în continuare și obiectiv istorico-turistic, pentru că aici s-a născut și a trăit o vreme Cocuța Conachi cea care, demascându-și soțul trădător de țară, a netezit drumul Unirii de la 1859. Apoi, în 1870, aflată la Genova, pe patul morții, a cerut insistent să fie înmormântată în pământ românesc, în Biserica din Țigănești. Din păcate, foarte puțini tecuceni (părinți și profesori) își duc copiii să-i aprindă eroinei o lumânare la căpătâi, deși între cele două localități sunt numai trei km, iar Înaltpreafericitul Părinte Casian a transformat Pelerinajul de la 24 Ianuarie într-un triumf național.

 

PED