Sâmbătă, 15 iulie 2023, Ateneul Fundației Pelin ne-a prezentat un nou recital de muzică românească îmbinată armonios cu o lectură impecabilă realizată de apreciatul om de film și televiziune Irina-Margareta Nistor. Aceasta, într-un spectacol intitulat „Parfum de romanță”, care a avut drept interpreți pe Claudia Codreanu – mezzosoprană, Viorela Ciucur la pian și lectura binecunoscutei Irina-Margareta Nistor.
Mezzosoprana Claudia Codreanu este absolventă a Universității de Muzică din București, clasa profesor Georgeta Stoleriu. În perioada 1991-1996, a urmat cursurile de măiestrie la Viena și Varna, de-a lungul timpului a obținut numeroase premii la concursurile naționale și internaționale și a susținut concerte în Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Rusia, Spania, Ungaria și alte țări.
Pianista Viorela Ciucur este conferențiar universitar la Universitatea Națională de Muzică din București și doctor în muzicologie. Participă constant ca pianist acompaniator la numeroase concursuri și festivaluri. Este invitată în jurii de concursuri internaționale și a prezentat comunicări la conferințe internaționale de specialitate.
Irina-Margareta Nistor este recunoscută că fiind un apreciat critic de film din România, care a participat la numeroase festivaluri de film din Europa. Încă din timpul comunismului și după anul 1990 s-a remarcat ca una dintre personalitățile culturale din România fără de care nu îți poți imagina lumea filmului. În anul 1980 a absolvit Universitatea din București specialitatea franceză – engleză. După terminarea facultății, a început să lucreze la Televiziunea Română că redactor și apoi realizator. A subtitrat peste 5.000 de pelicule, programe și piese de teatru. Mai târziu, Irina-Margareta a urmat și cursurile Seminarului de la Salzburg, a participat la opt ediții ale Forumului European de Cinema și Televiziune și a prezentat numeroase lucrări de specialitate. Că translator la TVR, este cunoscută pentru dublarea în secret a peste 3.000 de filme înregistrate pe casetele video aduse în acele timpuri din vest. Călătorește foarte mult pentru a participa la diferite evenimente și își dedică tot timpul marii pasiuni – Filmul.
Acum, deschizând evenimentul, gazda Ateneului, Eugen Doru Pelin, ne spune că deși suntem stăpâniți de căldură, ne vom răcori cu puțină muzică bună, literatură frumoasă și captivantă. „Spun încă de la început”, continuă vorbitorul, „că pentru mine este o mare plăcere și mai ales onoare să îl avem azi, acum, aici, pe acest îndrăgit om de film și televiziune”. Irina-Margareta Nistor este renumită atât în țară cât și peste hotare pentru traducerile și subtitrările numeroaselor filme cu a ei inconfundabilă voce, poate cea mai îndrăgită din România.
Luând cuvântul, distinsa doamnă începe prin a ne spune că este pentru prima oară la Tecuci și a fost puternic impresionată de ospitalitatea găsită aici remarcând și frumoasele clădiri pe care le-a întâlnit prin orașul nostru Ne vorbește în continuare de proiectul de față realizat împreună cu Radu Rădescu și regretă faptul că din diferite motive, acesta nu a putut veni la Tecuci, cu toate că a dorit acest lucru. Revenind la prezentarea pe care i-a făcut-o Eugen Pelin, ne spune că a fost și pentru dânsa o mare bucurie faptul că, prin prezența în filme și la televiziune, a pătruns și în sufrageriile noastre. De aceea, „mărturisesc că sunt mândră de faptul că mă aflu acum aici, la Tecuci și sper că prin acest lucru să vă fac să vă îndrăgostiți din nou de filme”.
După ce am ascultat o primă piesă cu mezzosoprana Claudia Codreanu și acompaniamentul pianistic al profesoarei universitare Viorela Ciucur, Irina-Margareta Nistor a început să lectureze din cartea Nataliei Negru intitulată „Helianta – Două vieți stinse – Mărturisiri”, volum apărut la Editura Viața Românească în anul 1921.Cartea are o mare legătură de suflet cu zona Tecuci – Buciumeni – Tecucel și astfel am avut ocazia să ne reamintim de personaje binecunoscute cum ar fi Corina, Lia, Anghel, Șt.O. Iosif și alții. Foarte emoționant a fost momentul descrierii plecării dintre noi a iubitei lor fiice, Corina, unde printre cei ce au adresat condoleanțe s-a aflat și Regina Elisabeta. Să nu uităm de prezența la unele evenimente a maestrului Mihail Sadoveanu alături de alte mari personalități din literatura română.
În același timp, în paralel cu încântătoarele descrieri și lecturi ale Irinei-Margareta Nistor am ascultat sensibile interpretări ale mezzosopranei Claudia Codreanu și pianistei Viorel Ciucur prin compoziții de G. Stephănescu, G. Cavadia, Paul Constantinescu, Gavril Musicescu, Ciprian Porumbescu, Gh. Scheletti, Tudor Flondor și Eduard Caudella. În program, era prevăzută și lansarea cărții „Irina-Margareta Nistor – Zâmbet de cinema” de Annie Muscă, dar autoarea nu a putut veni la acest eveniment. Cartea a putut fi procurată de cei ce au dorit, beneficiind și de autograful distinsei Irina-Margareta Nistor.
O sală plină a aplaudat – cum se spune la scenă deschisă – în picioare, timp îndelungat, frumoasa evoluție a celor trei, cu adevărat artiști. Adresăm și noi sincere felicitări celor care au fost pe scenă, dar și distinsului Eugen Doru Pelin pentru tot ce face pentru cultura tecuceană!
Iancu Aizic