ANM: Caniculă, ploi torențiale și vânt puternic

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare și două avertizări valabile în următoarea perioadă pe întreg teritoriul țării. 

Începând de joi până dumincă, 17 – 20 august 2023, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în sudul și sud-estul țării. 

Temperaturile maxime vor fi de 35…36 de grade și izolat de 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat și în regiunile vestice și estice, unde vor fi maxime de 32…34 de grade. 

În după-amiaza zilei de astăzi, 16 august, în estul și sud-estul teritoriului disconfortul termic va fi în creștere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) local va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. 

Cod Galben 

 În intervalul 16 august, ora 14 – 17 august, ora 6, în Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.  

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. 

Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse. 

Cod Galben 

În intervalul 16 august, ora 10 – 16 august, ora 20, în estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h. 

 

You cannot copy content of this page